Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin, bir Uzakdoğu ülkesidir. Diğer Uzakdoğu ülkelerinden Japonya ile kültürü, yaşam tarzı, beslenmesi büyük benzerlikler göstermektedir. Çin ve Japon kıyafet kültüründe geleneksel kıyafet olarak kimono tercih ediliyor. Çinli erkekler genellikle düğmeleri yan tarafta bulunan uzun giysi, bayanlar ise Çin’in geleneksel giysisi olan Qipao giyiyor. Çocuklara özel de Qipao modelleri bulunuyor. Qipao
Kimono 5. yy.dan itibaren Çin ve Japonya’, albenili ve özgün bir kıyafettir. Kimono, kosode adı verilen ve iç çamaşırı niyetine kullanılan giysiden türemiştir. Her kimono deseni, kumaşı, modeli bağlama tarzı ile giyen kişinin statüsü, medeni hali ve yaşı anlaşılabilir. Kimono bizdeki sabahlığı andıran kadın, erkek ve çocuklar tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılır.
T şeklinde, ayak bileğine kadar uzanan düz hatlı, yakalı ve uzun kollu bir giysidir. Standart olarak hazırlanan kimono katlanarak, üzerine kemer gibi geniş bezler takılarak bedene oturtulur. Kollarının genişliği yaklaşık olarak yarım metreye kadar varır. Özel günlerde evlenmemiş kadınlar yerleri süpürecek kadar uzun çok geniş kollu kimonolar giyer. Belin etrafına sarılan giyside, her zaman sol taraf sağın üstüne gelir. Arkadan bele bağlanan geniş kuşağa Obi adı verilir. Kimonolar genellikle geta veya zori adı verilen geleneksel tahta sandallar ve tabi adı verilen çoraplarla giyilir. Kimononun içine, nagajuban denilen daha kısa bir kimono içlik olarak giyilir. Kimono çok pahalı kumaşlardan yapıldığı için eskiyen kimonolardan çocuklara kimono dikilir. Japon ve Çin çocuklarda geleneksel giysileri giyerler. Ancak günümüzde tıpkı büyükler gibi çocuklarda yöresel giysileri özel günlerde, törenlerde, festivallerde giyilmektedir. Günlük hayatta ise rahat modern kıyafetler tercih edilmektedir.
Çin’liler özellikle tekstil ve elektronik üretiminde aktif olarak çalışan bir millettir. Ülkenin gelir düzeyi genel olarak düşüktür. Üretimde zor ve ağır şartlarda çalışan Çin’liler yaşamlarını monoton bir şekilde ev- iş arasında sürdürmektedir. Öyle ki birçok Çin’li işçi uzun süreli çalışma sürelerinden dolayı evlerine bile gitmeden işyerlerinde zor koşullarda dinleniyorlar.
acilservis.pro