Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Çin pamuk stoklarını arttırıyor dünya'da alışılmış dengeleri sarsıyor

Dünya genelinde pamuğun tüm yönleriyle tartışıldığı ve kararların oybirliği ile alındığı Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin 72. Genel Kurul Toplantısı, 29 Eylül – 4 Ekim 2013 tarihleri arasında Kolombiya’nın Cartagena de Indias kentinde düzenlendi. 35 ülkeden 395 resmi ve özel sektör temsilcisinin katıldığı ICAC Genel Kurul Toplantısı “Pamuk Değer Zincirinin Karşılaştığı Zorluklar” ana başlığı altında düzenlendi.
 
Pamuğun rekabet halinde olduğu diger elyafların yarattığı zorluklar ile nasıl başa çıkılabileceğini ele alan ve Cartagena’da pamuk ve pamuğun sorunları ile ilgili olarak 5 gün boyunca tartışılan en önemli konu başlıklarından birini oluşturan ilk oturumda, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk panelist olarak görev aldı. 
 
PAMUK STOKLARI REKOR SEVİYEYE ULAŞACAK 
 
2013/14 pamuk üretim sezonunda dünya pamuk stoklarının 18.4 milyon ton ile rekor seviyeye ulaşacağının öngörüldüğünü belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, bu stokların yüzde 50’den fazlasının Dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in elinde bulunduğunu dile getirdi. 
 
Dünya pamuk tüketiminin ise ard arda dört sezonda gözlemlendiği üzere; pamuk üretim rakamlarının altında kalmasını beklediklerini kaydeden Ünlütürk, “Dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in devlet destekli alımlarının pamuk fiyatlarının uzun vadedeki ortalamaların üzerinde seyrine neden oluyor. Çin’in uyguladığı bu politika nedeniyle Çin’deki pamuk fiyatları uluslararası pamuk fiyatlarının yüzde 50 üzerinde seyrine neden olmakta. Bu ülkenin kendi stoklarında bulundurduğu pamuğun miktarı dünya geneli pamuk stoklarının yarısını oluşturmaktadır. Bu politika çerçevesinde suni bir biçimde desteklenen fiyatlar pamuk sektörünün uzun dönemdeki rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyerek, piyasalarda büyük ölçüde belirsizliklerin oluşmasına neden olacağını düşünüyoruz. Mevcut pamuk stoklarının ne zaman ve hangi miktarlarda pazara sunulacağının bilinememesi nedeniyle, önümüzdeki birkaç yıl dünya pamuk piyasalarının ana unsurlarını belirlemek mümkün olamayacak” diye konuştu.
 
PAMUK DİĞER ELYAFLARLA REKABETTE ZORLANIYOR
 
Bu yıl “Pamuk Değer Zincirinde Ortaya Çıkan Güçlükler” başlığı altında düzenlenen 72. Genel Kurul Toplantısı’nın 30 Eylül 2013 tarihli açılış oturumunda panelist olarak görev alan Ünlütürk, geçtiğimiz yıl İsviçre’nin Interlaken kentinde düzenlenen 71. Genel Kurul Toplantısı’nda oluşturulan ve pamuğun diğer elyaflar ile rekabeti nedeniyle ortaya çıkan sorunları araştırmak üzere oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı raporu yorumladı. Çalışma grubu, elyaflar arası rekabet ortamının yarattığı sorunlar ile başa çıkılabilmesi için bu konuda daha önce yapılmış çalışmaları ve sonuçlarını derleyen ve Genel Kurul katılımcılarına sunulan rapor Sabri Ünlütürk tarafından, ICAC Sekreteryası’nın sunduğu istatistiksel veriler ışığında yorumlandı.
 
Dünya pamuk ticaretindeki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydeden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürük, “Bilindiği üzere pamuk, çiftçisi, çırçırcısı, tüccarı, tekstil ve hazır giyim üretimi ile moda tasarımı başta olmak üzere tüm sektör çalışanlarına doğrudan veya dolaylı olarak gelir sağlamaktadır. Bu nedenle zincirin hangi halkasında olursak olalım dünya pamuk ticaretindeki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir. Çünkü pamuk üretiminde yaşanan bir sorun değer zincirinin bütün halkalarını etkilemektedir. Yüzyıllarca pamuk, elyaf pazarının benzersiz hakimi konumundaydı. Hükümetler ve sanayiciler olarak bizler, dünya elyaf pazarındaki tartışmasız ancak zorlanmakta olan konumumuzu korumak adına neler yapılabileceğine odaklanmamız gerekmektedir. Pamuğun dünya genelinde yaşadığı önemli pazar kaybını durdurmak için acil önlemler alınması konusunda harekete geçilmelidir” dedi.
 
ICAC Sekreteryası’nın verilerine göre 2007 ile 2012 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte pamuğun dünya elyaf pazarındaki payının yüzde 12 oranında düştüğünü belirten Ünlütürk,”Sadece bu veri bile konunun önemine ve aciliyetine dikkat çekecek niteliktedir. ICAC’nın oluşturduğu ve aralarında Birliğimiz ve Sektör Kurulu Pamuk Danışmanı Dr. Sebahattin Gazanfer'in de yer aldığı uzmanlar çalışma grubunun hazırladığı raporda birkaç konunun altının çizilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Değişen pamuk fiyatlarının ortaya çıkardığı ticari risk, ele alınması gereken önemli konu başlıklarından biri konumundadır. Fiyatlardaki istikrarsızlık, pamuk gibi emtiaların ticaretini yapan tacirlerin uzun vadeli kontratlardan kaçınmalarına neden olmaktadır. Bu nedenle, tüccarlar fiyatı daha az değişken veya öngörülebilir olan elyafların ticaretine yönelmektedirler. Son 3 sezondur pamuk fiyatlarının yüksek seyri, bitmiş ürün fiyatlarına da yansıyarak, perakende fiyatların yükselmesine neden olmuştur. Sanayilesmiş ülkelerdeki yetersiz ve azalan ekonomik büyümenin de pamuk ticareti üzerinde olumsuz etkileri olmustur. Hepimizin bildiği üzere ekonomik büyümenin yavaşladığı veya gerilediği dönemlerde tüketicinin satın alma gücü de etkilenmektedir” şeklinde konuştu.
 
Pamuk ve Pamuğa Dayalı Tekstil Endüstrisi Ekonomik Gelişmelerin Merkezi’nde Yer Alıyor
 
Pamuk ve pamuğa dayalı tekstil endüstrisi, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerin ekonomik gelişmelerinin merkezinde yer almakta ve sürekli, sosyal açıdan sorumlu gelişmeye katkıda bulunmakta olduğuna değinen Ünlütürk, “Pamuk kalkınmanın, sanayileşmenin ve refahın hammaddesidir. Pamuk eğitimden, sağlığa, konuttan, nakliyeye kadar her şey için gelir sağlayan hayati nitelikte bir nakit ürün olup, sık sık sanayileşme ile artan sosyal refah için katalizör görevini de yapmaktadır. Pamuk üretimi ve pamuk işleme sanayi yatırımlarının artmasını engelleyen politika ve programların tekrar gözden geçirilmesi önem arz etmektedir” dedi.
 
Raporda altı çizilen bu tesbitlerin dışında yıllardır tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren bir sanayici olarak pamuğun dünya pazarlarında yaşadığı düşüşe etki eden bir diğer faktörün ise hazır giyimde değişen giyim alışkanlıklarının ve tercihlerinin olduğunu belirten Ünlütürk,”Esasen pamuğun pazar payında yaşanan düşüşü geciktirmek veya ortadan kaldırmak için halen alınabilecek bazı önlemler mevcuttur. Pamukta spekülasyon, piyasaların sağlıklı işleyişi açısından önemlidir. Aşırı spekülasyon yoluna gitmemek kaydıyla, bu enstrüman sağlıklı bir ticari ortamın geliştirilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle hükümetlerin uluslararası hedge mekanizmalarını ilave maliyet ve finansal kısıtlamalar yaratmayacak bir biçimde desteklemesi gerekmektedir. Benzer şekilde, pamuğun etiketlenmesine yönelik yapılacak çalışmalar ve söz konusu etiketlemeyi düzenleyecek yönetmelikler ile pamuklu ve diğer elyaflardan üretilen ürünleri tüketicinin sağlıklı bir biçimde ayırt edebilmesi mümkün olabilecektir. Pamuğun sağlık ve giyim konforu açısından sağladığı avantajların geliştirilecek bir etiketleme sistemi ile vurgulanması, tüketici tercihlerinde ve satın alma kararlarında pamuk adına olumlu sonuçların doğmasına neden olacaktır” diyerek görüşlerini bildirdi.
 
Sabri Ünlütürk, “Son olarak, pamuğun azalan pazar payı ile ilgili sorunların giderilmesine yönelik bir yol haritasının oluşturulmasının, çalışma grubunun gündemine getirilmesinin gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu vurgulamak isterim” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
ICAC Sekreteryası’nın 2012/13 pamuk üretim sezonu tahminleri ve 2013/14 pamuk üretim sezonuna ait projeksiyonları aşağıdaki şekildedir.
 
2012/13 Tahmini (milyon ton) 2013/14 Projeksiyon (milyon ton)
Başlangıç Stokları 15,2 18,4
Üretim 26,9 25,5
Tüketim 23,4 23,5
İhracat 10,9 8,5
İthalat 9,8 8,5
 
Bu yıl “ Pamuk Değer Zincirinin Karşılaştığı Zorluklar” başlığı altında düzenlenen ICAC Genel Kurul Toplantısı’na Türk Heyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez Başkanlığında bir heyetle katıldı. Heyette, Ege Tekstil ve Hamaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş, İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyesi Şeref İyiuyarlar, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Uzmanı H. Oğuz Korkmaz, Türkiye Tekstil İhracatçıları Birlikleri Sektör Kurulu Pamuk Danışmanı Sebahattin Gazanfer ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Şube Müdürü Çiğdem Önsal yer aldı.