Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Çin’in pandalar diyarı ikinci ‘doğu’muz olsun

Çin’de pandaların vatanı olarak bilinen Chengdu, son yıllarda dev coğrafyada sunduğu maliyet avantajı ve verdiği teşviklerlerle ülkenin yeni yıldız bölgesi olmayı başardı.
Foxconn’un iPad fabrikasının ardından Intel’in milyarlık çip fabrikasına ev sahipliği yapan 24 milyon nüfuslu şehir, tekstil ve makine üretiminde öne çıkıyor. Muharrem Yılmaz başkanlığındaki TÜSİAD heyetinin Çin temasları devam ediyor. Heyet, Pekin temaslarının ardından Çin’in Sichuan eyaletine bağlı Chengdu şehrini ziyaret etti.
Chengdu’yu Çin adına Türkiye’nin doğusu olarak nitelendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Osman Boyner, Zorlu’nun tekstilde ilk adımı attığı bölgede Türklerin ciddi avantaj sağlayabileceğini belirtti. Boyner, Chengdu’nun Türkiye’nin doğusunun doğusu, yani Türkiye’nin ikinci doğusu gibi olabileceğini söyledi.
 
Tehdit mi, fırsat mı?
Boyner ve TÜSİAD heyetinin ziyaret ettiği Chengdu’daki dev enerji tribünü üretim tesisinin kapladığı 2 milyon metrekarelik alanın şehrin stratejik önemi hakkında ipucu verdiğini ileten Boyner, Avrupa’ya uzanan tren hattının Chengdu için itici güç olduğunu anlattı. Çin’den yaklaşık 40 günde deniz yoluyla gelen bir mal, tren hattıyla Kazakistan üzerinden Polonya’ya 14 günde ulaşıyor. Şimdiki hedef, yeniden projelendirilen İpek Yolu’ndaki Kazakistan’dan hattı Türkiye’ye bağlamak.
Boyner, “Bunu Türkiye’ye döndüğümüzde inceleyeceğiz. Böyle bir tren hattı var mı, çalışır mı, kaç gün  sürer? Böyle bir şey yapılabilirse Chengdu Türkiye’nin doğusunun doğusu, yani Türkiye’nin ikinci doğusu gibi olacak. Yani Chengdu’dan mal bir haftada, Antep’ten ise 2 günde gelecek. Bu hem bir tehdit, hem de bir fırsat. İkisini birlikte değerlendirmek lazım. Piyasa girmek isteyen Çinli firmalar açısından fırsat, bizim firmalarımız açısından tehdit” dedi.
 
 
‘Cari açığı Çinli turist kapatsın’
 
Osman Boyner, Türkiye’nin Çin ile arasında büyük bir cari açık problemi olduğunu, bunun yatırım ve turist çekilerek kapatılabileceğini söyledi.
Türkiye’nin Rusya ile de benzer bir tabloya sahip olduğunu hatırlatan Boyner, bu açığın servis sektörüyle ülkeye hizmet satılarak kapatıldığının altını çizdi. Boyner, “Dış ekonomik ilişkiler bünyesinde, AB’yi bir kenara koyduğum zaman 3 aşamalı bakıyoruz. Birincisi BRIC ülkesi dediğimiz büyük dörtlü; burada Rusya ve Hindistan ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. İkinci grubumuz komşu ülkeler. İsrail ve Irak ile yaptığımız çalışmalar var. Üçüncü grup know - how çekebileceğimiz ülkeler. Burada da Almanya, Amerika ve Japonya gibi klasik  ülkeler var” dedi.
 
milliyet.com.tr