Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Çıplak silah! Tahta göz dikti

Türkiye’de kilo başına en pahalı ihracat 52 dolar ile silahta. Ancak iç giyimci kiloda 40 dolara çıkıp silahın tahtına göz dikti.
 
Türkiye’de kilo başına en pahalı ihracat 52 dolar ile silahta. Ancak iç giyimci kiloda 40 dolara çıkıp silahın tahtına göz dikti. Türkiye’de ihracatın ortalama kilo başı değeri ise 1.6 dolar
 
İhracatta en büyük sorun kuşkusuz  katma değeri yüksek ürün ihraç edemememiz. Ülkelerin  yükte hafif parada ağır ürün satıp satmadığı ihracatın miktarının ederine bölünmesi ile bulunuyor.  Çıkan rakam da bir yerde ihracatçı ülkenin hamallık mı yaptığını yoksa teknoloji ürünü mü sattığını gösteriyor. Bir örnekle açalım. Apple 112 gramlık bir iPhone’u 650 dolara satarken 112 gramlık patates ya da domatesin ihraç fiyatı 1 cent  etmiyor. 
 
Yani Türkiye’nin bir iPhone kadar para kazanması için tonlarca domates üretip satması gerekiyor.  Türkiye’nin toplam ihracatının miktarı 157 milyar dolarlık bedele bölündüğünde ortalama 1.6 dolar çıkıyor. Hedef bunu en azından 3 dolara çıkarabilmek. Bu ortalamanın yanısıra bazı alanlarda rakam değişiyor.
 
Katma değeri yüksek
 
Şu an ağırlığına göre en pahalı ihracat rekoru kilo başına 52 dolar ile silahta. Ancak iç giyim sektörü büyük bir hızla katma değerli ürüne geçti ve son olarak kilo başına 40 doları yakaladı. Tüm İç Giyim Sanayiciler Derneği (TİGSAD) Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Özhamaratlı, Türkiye’de başka hiçbir sektörde iç giyimde olduğu gibi büyük hacimli ihracat olmadığını, iç giyimin katma değeri en yüksek sektörlerden biri haline geldiğini söyledi.
 
Özhamaratlı, “Türkiye’nin hazırgiyim kilo başı ihracatı 23-24 dolar iken iç giyim kilo başı ihracatı 39-40 doları buluyor. Kilo başı ihracatı 52 dolar olan silah sanayiden sonra en pahalı kilo başı ihracat yapan sektör özelliğini taşıyor” dedi.
 
Payını yükseltti
 
İç giyim sektörünün ihracatının 1 milyar doları bulduğunu hatırlatan İrfan Özhamaratlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Sektör olarak ABD’den Rusya’ya, İran’dan Çin’e kadar birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Bilhassa Ortadoğu’ya Rusya ve Balkan ülkelerine kendi markalarımızla ihracat gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl hazır giyim ihracatı 19.5 milyar dolar oldu. Türkiye toplam ihracatının içinde hazır giyimin payı yüzde 12. İç giyim sektörü ihracatını yüzde 12 artırarak hazır giyim ihracatındaki payını yüzde 6.5’e çıkardı. Türk iç giyimin dünya iç giyim ihracatındaki payı ise yüzde 2.4  civarında.”
 
En iyi müşteri Ruslar
 
TÜRK malı iç giyimin en büyük müşterilerinin Rusya, Cezayir ve İran olduğuna da değinen Özhamaratlı, “Toplamda ise en fazla iç giyim ihraç edilen ülkeler arasında Almanya, İngiltere ve Fransa başı çekiyor. İç giyim sektörünün ürünleri dünya genelinde 27 ülkeye ihraç edilirken, ulaşılan ülke sayınının artırılması da hedefleniyor” diye konuştu.
 
‘Renkli Düşler’ yarışıyor
 
12. Uluslararası İstanbul İç Giyim, Çorap Fuarı, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün kapılarını açtı. 7 Şubat’a kadar açık olacak fuar kapsamında TİGSAD tarafından düzenlenen ‘2.TİGSAD İç Giyim Tasarımçıları Yarışması 2015’in sonuçları bugün açıklanacak. ‘Renkli Düşler’ sloganıyla düzenlenen yarışma kapsamında bir defile gerçekleştirilecek. Defilede 10 finalistin koleksiyonları sunulacak.
 
“Hedefimiz Türkiye’nin 2023 yılında toplamda 500 milyar olması öngörülen ihracat hedefinde iç giyimin payını büyütmek” diyen İrfan Özhamaratlı, bunun için yarışma ve fuarlar gibi özendirici etkinlikleri hayata geçirdiklerini dile getirdi.
 
patronlardunyasi.com