Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Denizli'de Tekstil Çalışanlarının Yarısı Kadın

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Kadın istihdam oranında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alan Denizli'de tekstil sektöründe çalışanların yüzde 50'sini kadınlar oluşturuyor.

Denizli'de Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, kasım ayı sonunda istihdam edilen 191 bin kişiden 63 bini kadın. Toplam istihdamın yüzde 33'ünü kadınların oluşturduğuDenizli'de tekstil sektöründe çalışan toplam 46 bin kişiden de 23 bini kadın.

Yüksek kadın istihdamıyla dikkat çeken tekstil sektörü, ihracatta 1 milyar doların üzerine çıktı.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Türkiye'nin kalkınma hamlesi gerçekleştirmesinin, kadınlara gereken değerin verilmesiyle mümkün olacağını, bunun en önemli ispatının da kentte görüldüğünü ifade etti.

Kentin Anadolu Kaplanı olarak tarif edilmesinde girişimcilik gücünün yanı sıra kadınların istihdama katılımının da önemli rol oynadığına işaret eden Keçeci, "Zeki ve başarılı kadınlarımızı iş hayatında da görmek zorundayız" dedi.

"Farklı bir noktada olmanın gururunu yaşıyoruz"

OECD ülkelerinde 15-64 yaş arası kadınların iş hayatına katılım oranının yüzde 63 olduğunu, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 27'de kaldığını ifade eden Keçeci, bu anlamdaDenizli olarak farklı bir noktada olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Kentteki çalışma yaşamında, kadınların hak ettiklerine çok yakın bir konuma ulaştıklarını,Denizli'nin fazla kadın çalıştırılan ikinci şehir olduğunu anlatan Keçeci, şöyle konuştu: 

"Biz sanayide geldiğimiz yeri kadınlara borçluyuz. Tekstilde çalışan işçilerimizin yüzde 50'si kadın. Bunun derin bir anlamının olması lazım. Kadının destek verdiği bu sektör bugün Denizli'nin gururu. Dünyanın beğenisini kazanan ürünlerimizin temelinde kadınımızın zevki, göz nuru, el emeği var. Kadın istihdamında Denizli'nin örnek bir konumda olması sanayiciler olarak gururumuz."

"Sadece çalışan değil girişimci de olsunlar"

Kentte kadın istihdamının artırılması için eğitim programları düzenlendiğini, tamamladıkları bir AB programı kapsamında kadın çalışanların İsveç'te eğitim gördüğünü anlatan Keçeci, "Denizli Tekstilinde Kadının Adı Var" projesinin de kadın çalışan sayısı ve niteliğini artırdığını kaydetti.

Kadınların artık sadece çalışan olarak değil girişimci olarak da kent ekonomisine katkı vermesi için proje hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Keçeci, "İstihdamda kadının gerçekten aklını, emeğini ve gücünü verebilmesinin yolu girişimcilikten geçiyor. Hedefimiz çalışan sayısında yakaladığımız başarıyı girişimcilikte de devam ettirmektir" dedi.