Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

DESENLENDİRME PARAMETRELERİ

 

DESENLENDİRME  PARAMET­RELERİ

Dokumacılıkta kendinden desenli kumaşların üretiminde, desenlendirmeye yardımcı olan ve dokumaya kattıkları desen efektleriyle dokuma kumaşların çok çeşitli şekillerde desenlendirmelerini sağlayan unsurlar aşağıdaki başlıklar­da kısaca açıklanmıştır.

a) Örgü (doku) efekti,

b) Renk efekti,

c) İplik yapısı efekti.

21.1.A    Örgü Efekti, Doku Efekti

Bazı dokuma örgülerinin kendilerine has bağ­lantı yapılarının kumaşta oluşturdukları enine,boyuna, diyagonal çizgiler gibi efektlere örgü efekti adı verilir.

Kumaşı meydana getiren örgünün renkli iplik kullanmaksızın kendi yapısından kaynaklanan özgün efekttir. Örneğin dimilerin diyagonal yollan, ribslerin kord efektleri, satenin düz bir yüzey oluşturması, panamanın hücresel yapış-örgü efektleridir.

Bu tip klasik örgülerin kendilerine has efektle­rinin yanı sıra, armür ve jakar tertibatlarıyla ya­pılan özellikle çözgü ipliklerinin değişik hare­ketleri ile gerçekleştirilen örgü varyasyonlarıda desenlendirme için önemli olanaklardandır.

21.1.B    Renk Efekti

Dokumacılıkta çözgü ve atkı ipliklerinin renkli ipliklerden oluşması ve değişik renklerin bir desen oluşturmak üzere sırayla bir düzen için­de kullanılması sonucu çok çeşitli desenler ya­ratma olanağı vardır.

Renkli ipliklerle desenlendirme iki şekilde ya­pılabilir.

Birincisi, renkli çözgü ve atkı ipliklerinin deği­şik kombinezonu, örgü efektini hemen hemen görünmez hale getiren belirgin bir efekt oluştu­rur ve çoğu kez ipliklerin renk sırası belirgin değildir.

İkinci uygulamada ise renkli ipliklerin düzenle­nişi kumaşın örgüsü de göz önüne alınarak yapı­lır. Bu şekilde desenlendirme olanağı daha fazlalaşır.

21.1.C    İplik Yapısı Efekti

Dokuma kumaşlarda özellikle büküm yönü ve sayısı açısından farklı olan ipliklerin belirli bir düzen içinde 'kullanılmasıyla desenlendirme olanağı vardır.

Bu tip desenler ipliklerin ışığı farklı yansıtma­ları sonucu görülebilir. Çok belirgin olmayan, ancak klasik ve kaliteli yünlü kumaşlarda sıkça uygulanan bir desenlendirme yöntemidir.

Yansıtma çizgileri

Tek renkli yünlü kumaşlarda, özellikle de er­kek yünlü kumaşlarında S ve Z bükümünün sı­rayla değişmesi, ya da ana örgünün değişimi ile yalnızca üzerine düşen ışığı yansıtması sonucu görülebilen çizgi desenidir.

Gölge çizgi

Dokuma kumaşlarda çözgü ve atkıda değişik özelliklerde iplikler kullanmak suretiyle (genel­likle S ve Z bükümlü iplikler), ışığın farklı yan­sımalarının oluşturduğu çözgü veya atkı yönün­de yol efekti.

Gölge kare

Dokuma kumaşlarda değişik özelliklerde irilik­ler kullanmak suretiyle (genellikle S ve Z bükümlü iplikler), ışığın farklı yansımalarının oluşturduğu kare şeklinde meydana gelen efekt.

21.2. DESENLENDİRME YÖNTEMLERİ

Dokuma kumaşların dokunurken desenlendirilmesinde çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar:

a) Çeşitli örgülerin birleşimleriyle desenlendirme,

b) Örgülerin yapısına belirli bir düzen içinde motifler yerleştirerek yapılan desenlendirme,

c) Çözgü ve atkıda tek tek veya ikisinde birden sıralı renk raporları oluşturarak renk ve örgü efekti birleşimi ile yapılan desenlendirme,

d) Zemin oluşturan iplikler dışında ekstra atkı ve çözgü ipliklerini zemine çeşitli şekillerde bağlayarak oluşturulan desenlendirme,

e) Karmaşık kumaş yapılarıyla genellikle büyük raporlu desenlendirme.

Bu tip desenlendirme genellikle yukarda sayı­lan yöntemlerin birkaçının birlikte kullanılma­sıyla oluşur.

Yukarıda sayılan desenlendirme yöntemlerini dokuma makinelerinde uygulamak için armür ve jakar olmak üzere iki ana mekanizma ve ila­ve iplikleri taşıyıcı sistemler geliştirilmiştir. Bu bölümde bu iki mekanizma ile desenlendirmenin yapılışı incelenmiştir. Mekanizmaların ça­lısına prensibleri dokuma makineleri bölümün­de anlatılmıştır.

Bu bölümde dokumada desenlendirme yön­temleri aşağıdaki başlıklarda açıklanmıştır.

a) Örgü birleşimleriyle desenlendirme,

b) Temel örgü yapısına motif yerleştirerek de­senlendirme,

c) Renkli iplik ve örgü efekti ile desenlendir­me,

d) Diğer desenlendirme olanakları;

- Çekme efekti, gofre,

- Baskı, batik boyama,

- Pikotaj, gibi desenlendirmelerdir.

webcanavari.net