Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

DETAYDA MODA ARANIYOR

Tek bir fikir ne kadar doğurgan olabilir? “Yenilik Sensin Moda Tasarım Yarışması” buradan yola çıktı.

Yarışmanın koordinatörü Özgür Masur, “Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve yeni mezunlarından hikayelerini anlatmalarını istedik“ diyor

Bu yıl ilk kez gerçekleşen yarışmanın konusu, “Detayda Moda”. Koordinatörlüğünü moda tasarımcısı Özgür Masur’un, danışmanlığını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Bağrışen’in üstlendiği  yarışmanın ilk jüri toplantısı geçen günlerde Grand Hyatt İstanbul’da yapıldı. 92 yarışmacıya ait tam 282 dosya jüri üyeleri tarafından teker teker incelenerek 10’a düşürüldü ve yarı finalistler belirlendi.    

Tasarım projesi işine nasıl dahil  oldunuz?
Ben yıllar önce stajımı LC Waikiki’de yapmıştım. Danışmanları benim hocam. Bana böyle bir teklif geldi. Ben de seve seve kabul ettim. Bu şekilde de projeye dahil oldum.

 Yarışmaya katılım şartı neydi?
Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan, mezun olan ya da bu sektörde 1-2 sene çalışmış kişiler yarışmaya başvurdu.

 Tam olarak yarışmanın amacı nedir?
Türkiye’de bir sürü yarışma yapılıyor. Ve yarışmacılar genelde tasarım ödülü alıyor. Biz burada ilk defa ürün üzerindeki detaylardan yola çıkarak bir yarışma düzenledik. Adaylardan hikayelerini detaylarla anlatmalarını, bunu nasıl güncel ve trendy halde sundukları ve güncel/endüstriyel hayatta nasıl kullanabileceklerini ifade etmelerini istedik. Bunun üzerinde durduk. Çoğu insan detayın nasıl uygulandığını bilmezken şimdi bunların arasından gerçekten detayda modanın ne olduğunu anlatabilen tasarımlar vardı. Taleplerin çok fazla olması da bizi heyecanlandırdı. 


 Gençlerin ana fikirleri neydi?
Tasarım kelimesini Türkiye’de konuşmak ve bunu kullanmak çok yeni bir şey. Modacı vardı, moda tasarımcısı yoktu. Bu ikisi çok farklı kelimeler. Moda tasarımı; bu eğitimi almış kişilere denir. Modacı diye bir kelime yok aslında. Bizde bu kavram çok yeni. Öğrencilere baktığımız zaman bunların çoğu yeni mezun olmuşlar. Biz yarışmada uygulanabilirlik anlamında da bir şeyler görmeye çalıştık. LC Waikiki onları değerlendirmek istedi. Gerçekten iyi bir ürün çıktığı zaman LC Waikiki’de çok iyi bir konumda çok iyi bir tasarımcı olarak hayatına da devam edebilirler.

“HiKAYEMi ELBiSE YAPARAK  iFADE EDiYORUM”

 Türkiye’deki hedefiniz ne?
Kendi ülkemde en iyi noktalara gelmeyi isterim. Her şeyden önce yurt dışında kabul edilmem için kendi ülkende 1-2 yerde satış mağazalarının olması gerekiyor. Ve yurt dışında iyi bir şey yapmak için orada yaşamak gerekiyor. Burada yaşayarak yurt dışında hiçbir şey yapılmaz.

 Orada yaşamayı düşünüyor musunuz?
İleride bir yatırımcım olursa neden olmasın. Ben ressam, heykeltıraş değilim, moda tasarımcısıyım. Ve hikayemi elbise yaparak ifade edebiliyorum. Duygularımı, hislerimi anlatıyorum. Ama yaptığım şeyler hakkında kötü konuşurlarsa kötü hissederim ve gerçekten de başkalarının hakkımda ne söylediklerini umursuyorum. Bu işi kendi ülkemin topraklarında tam anlamıyla başardıktan sonra yurt dışını da düşünebilirim. 


 Kış koleksiyonunuzda neler var?
Yünlü örgülerin, ceketlerin, oversize kabanların, eteklerin; küçük aksesuarların ve vişne çürüğü, lacivert renklerin ön plana çıktığı bir sezon olacak.

YENi YARIŞMALAR YOLDA

 Yarışmanın ikinci aşamasından bahsedelim.
Elemelerden sonra ilk 15 kişinin ürünleri dikilmeye başlanıyor. Kasımın ilk haftasında büyük bir organizasyon yapmayı planlıyoruz. Daha sonra ödülleri dağıtacağız. Ağırlıklı olarak Türkiye’de tasarımcılar hep bir fikrin koleksiyon haline dönüşmesiyle kendilerini ifade ediyorlar, mesajlarını iletiyorlar. Bir gömlek, altına bir pantolon. Onları bütününde değerlendiriyorlar. Mesela bir yaka detayını montta ya da sweatshirtte uygulayabilir miyim fikrini, kendi içinde üretken kılmayı deniyorlar. Bizim daha sonrasında yepyeni kurguladığımız yarışmalar gelecek.

JÜRiDE KiMLER VAR?

Jüride moda tasarımcıları Özgür Masur, Elif Cığızoğlu, stil danışmanı Deniz Marşan, LC Waikiki moda danışmanı ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarım Bölümü öğretim üyesi Dr. Yeşim Bağrışen’in de aralarında olduğu isimler yer aldı. Birincinin 10 bin TL ile ödüllendirileceği yarışmada ikinci olan tasarımın sahibi  7 bin 500 TL ve üçüncü olan tasarımın sahibi 5 bin TL, sosyal medya birincisi ise Ipad Mini kazanacak.

 

FOTOĞRAFLAR:?OZAN GÜZELCE

milliyet.com