Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Devler ligindeki İskur, tekstilde 4. büyük ‘entegre’ olacak

Türkiye’de tam entegre ilk 6 kuruluşun arasında yer alan İskur, yakın zamanda ilk 4’e yükselecek. İstanbul Sanayi Odası tarafından 2014 verilerine göre açıklanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde iki firması ile yer alan İskur, 4 kıtada 30’un üstündeki ülkede kendi ismi ile ihracat yapıyor. 
 
Kahramanmaraş’ta 1973 yılında, pamuk ticareti ve çırçırcılıkla faaliyete başladıkları tekstil serüvenini, günümüzde; iplikten, örme ve dokuma kumaşa; boya apreden, konfeksiyona kadar tekstil sektörünün her alanında sürdüren İskur, tarım, plastik boru sanayi, otomotiv ve enerji sektöründeki yatırımlarıyla da güçlenerek büyüyor. Kahramanmaraş’taki tesislerinde yıllık 17 bin ton örgü kumaş, 45 bin ton elyaf tüketimi olan İskur’un işletmelerinde 1400’den fazla çalışanı bulunuyor. Öte yandan İskur, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu tesislerinde ise 350 Diyarbakırlı genci istihdam ediliyor. 
 
Türkiye’nin iplik üretim merkezi Kahramanmaraş’ta doğan, krizler ve savaşlarla geçen bir yıl olmasına rağmen 2014’de yüzde 20 oranında büyüme gerçekleştiren, ihracat oranını yüzde 70’e ulaştıran İskur’un Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı A. Kadir Kurtul, grubun yükseliş serüvenini ve hedeflerini okurlarımız için anlattı. 
 
İsmail’in ‘İs’i Kurtul’un ‘Kur’u 
 
İskur adının babası İsmail Kurtul’un adı ile soy isimlerinin ilk hecelerinden esinlenerek doğduğunu anlatan A. Kadir Kurtul, karde, penye, tüysüz pamuk, pamuk- polyester, pamuk viskon ve viskon iplikler, ham ve boyalı single jersey, ribana, lacoste, stretch tüp ve açık en yuvarlak örme kumaşları ürettiklerini anlattı. “İkinci kuşak olarak bayrağı devraldığım günden bugüne, amacım daima en kaliteliyi en iyi koşullarda sunmak oldu. Bizden sonra bayrağı devralacak olan yeni nesillerin de kalitenin bir İskur geleneği olduğu ilkesini yaşatacaklarına inancım sonsuz” diyen Kurtul, “İskur ailesi olarak, bir taraftan yıllar önce koyduğumuz hedeflere bir bir ulaşmanın verdiği mutluluğu yaşarken, diğer taraftan yeni amaç ve hedeflerimiz doğrultusunda azimle çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Tekstil sektöründe tam entegre bir tesis haline gelen ve sektörde ilk 6 firmanın içerisinde yer alan İskur’un çok yakında ilk 4’lere gireceğini tahmin ettiklerini bildiren A.Kadir Kurtul, “ Emek ve sevgimizi katarak ürettiğimiz mamuller, 4 kıtada 30’un üstünde ülkede İskur adı ve kalitesini en iyi şekilde temsil ediyor” dedi. 
 
320 Diyarbakırlı genç çalışıyor 
 
Diyarbakır’da 100 milyon TL yatırımla bir tesis kurduklarını da anımsatan A. Kadir Kurtul, tesisin günlük 40 ton elyaf ve 30 ton iplik üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Kurtul, “Huzur ve barışın sağlandığı yerde her şey güzel yürür. Diyarbakır yatırımımızla biz bir öncülük ettik. Gerisi gelecektir. Amacımız Diyarbakır’ı tekstilin marka şehri yapmak” dedi. Kentte çağın modern teknolojisi ile yıllık yaklaşık 11 bin ton iplik üretimi gerçekleştireceklerini kaydeden Kurtul, tesislerinde 320 Diyarbakırlı gencin istihdam edildiğini söyledi. 
 
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 30 bin metrekaresi kapalı, toplam 60 bin metrekarelik yatırımlarını “Bölgenin en büyük yatırımı” olarak tanımlayan Kurtul, tesisi 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak üretime başladıklarını anlattı. 
 
Diyarbakır’ın pamuğu çok kaliteli 
 
Diyarbakır’da yetişen pamuğun dünyanın en kaliteli pamuk cinsinden birisi olduğunu kaydeden Kurtul, “Diyarbakır’ın tekstilin hammaddesi olan pamuğun yanı sıra sektörün nihai ürünlerinde de söz sahibi bir üretim merkezi olmasını istiyoruz. Buradaki amacımız sadece bir tesis kurmak değil, Diyarbakır’ı tekstilde dünya markası haline dönüştürmek. Bu tesisi, bölgede gerçekleştirmek istediklerimiz için bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Entegrasyonu tamamlayacak yeni yatırımları planlamak düşüncesindeyiz. Burada, tekstilde kalifiye elemanlar yetiştirmek ve başka yatırımcılara cesaret vermek Diyarbakır ve bölge için büyük kazanç olacaktır” diye konuştu. 
 
Bölgede önemli güç oldu 
 
Adıyaman ve Kahramanmaraş bölgesinde 550 bin kişinin elektrik dağıtımını gerçekleştiren AKEDAŞ Elektrik Dağıtım AŞ’nin ortakları arasında yer aldıklarını da hatırlatan Kurtul, İskur’un enerji sektöründe de yaptığı yatırımlarla, bölgesinde önemli bir güç haline geldiğini, 5 MW kurulu güce sahip olan Süleymanlı HES’in 2005 yılından bu yana ülke ekonomisine artı değer kattığını ifade etti. Kurtul, ilk olarak 2000 yılında küçük bir hidro elektrik santrali ile başladıkları enerji yatırımlarında, yaptıkları ortaklıklar ile birlikte 80 megavatlık üretime ulaştıklarını vurguladı. Kurtul, HES’lerdeki üretime devletin alım garantisinin vermesinin de üretimi teşvik edici bir unsur olduğunu söyledi.
 
Elektriklerini kendileri üretiyor 
 
Doğalgazdan da enerji ürettiklerinin bilgisini veren Kurtul, gaz motoruyla doğal gazdan 15 megavat enerji ürettiklerini ve ürettikleri bu enerjinin kendi tesislerindeki tüketimi karşıladığını kaydetti. Kurtul, “Bu açıdan kendi kendimize yeter bir durumdayız” dedi. Müşteri memnuniyeti ön planda Hem yerli hem de yabancı müşterilerinin memnuiyetini göz önünde bulundurduklarını anlatan A. Kadir Kurtul, şunları söyledi: “Sadece müşterilerimiz değil çalışanlarımız, tedarikçilerimizin de refah seviyesini de yükseltiyoruz. Bugün, yaklaşık 3 bin üyesi bulunan ve sürekli büyüyen İskur ailesinin her bireyi bizim için son derece değerlidir. En önemli varlığımızın, entelektüel sermaye ve gelişime en açık kaynağımızın insan olduğunun farkındayız. İskur Grubu şirketleri, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerek kalitesiyle gerekse insan odaklı yönetim anlayışıyla yol gösterici rol üstlenmeye devam edecektir. Bizden sonraki nesiller de aynı bilinçle hareket ederek bayrağı daha ileriye taşıyacaklardır.” 
 
Hedef 400 milyon dolar ihracat 
 
İskur olarak, 4 kıtada 30’dan fazla ülkeyle ticaret yaptıklarını kaydeden Kurtul, 2023 hedefini “Tekstilde 500 milyon dolar konsolide ciro, 400 milyon dolar ihracat. Diğer sektörlerde yatırımları artırarak karlı büyüme. En az iki yeni sektörde de yatırımları hayata geçirme” olarak açıkladı. 
 
Ulaşılabilecek hedefler koysunlar 
 
Öte yandan “Genç girişimcilerin her zaman için hayalleri ve idealleri olsun” diyen Kurtul, “Kendilerine ulaşabilecekleri hedefl er koysunlar. Bu hedefl er doğrultusunda yılmadan çalışsınlar. Unutmayın; hiçbir emek karşılıksız kalmaz. Şu anda bilişim çağında yaşıyoruz; her şey çok çabuk değişiyor; yenileniyor ve tüketiliyor. Dünyanın en değerli şirketleri bilişim sektöründe. Enerji, bütün ülkelerin ihtiyaç duyduğu kaynak. O yüzden önemli. Gıda ve tekstil sektörü gibi doğal kaynaklara dayalı sektörler, karlılığın en yüksek olduğu alanlar. İnsanlık var olduğu müddetçe yeme ve giyinme ihtiyacı olacak” şeklinde konuştu.
 
Göç için kentte 5 bin sosyal konut yapılmalı
 
İşsizliğin önemli bir problem olduğunu ancak kendi tesislerinde çalışacak işçi bulamadıklarını kaydeden Kurtul, “Kahramanmaraş’ta yeterli işçi bulamamaktan dolayı bir çok makineyi üretime geçiremedik. Kırsaldaki işgücü ekonomiye kazandırılmalı. Ya da yatırımlar işgücünün olduğu yerlere kaydırılmalı” diye konuştu. Eleman sıkıntısını aşabilmenin yolunun kırsaldaki işgücünü kentlere yöneltmekten geçtiğini belirten Kurtul, “Kırsalda işgücü var. Bu insanları şehre çekebilmek için özendirici tedbirler alınması lazım. Tabi bunun için önce insanlara barınacak yer yapmak gerekiyor. Toplu konutlar gerekiyor. Başkanlarımız, yetkililerimiz çalışıyorlar ama Kahramanmaraş’ta en az 5 bin sosyal konut yapılması lazım” görüşünü ifade etti.
 
Yeni OSB yapılsa orada kimi istihdam edeceğiz?
 
Kahramanmaraş’ta yeterli işgücü olmadığından makinelerinin üretime sokulamayıp yattığını kaydeden A. Kadir Kurtul, sözlerini “Asıl sıkıntımız yeterli işgücü bulamamak. Yatırım yapsak bile o sanayiyi kiminle çalıştıracağız? Yeni bir organize sanayi (OSB) yapılıyor. Ben düşünüyorum buraya yatırım yaparsak, kimi istihdam edeceğiz? Mevcut makineleri çalıştıramıyoruz ki oralara yatırım yapalım. Bence ilk önce iş gücü eksikliğinin çözülmesi lazım. Ya da artık bu yöreye değil de işsizliğin olduğu yerlere yatırım yapmamız gerektiğini inanıyorum. Bunun için acil çözüm üretilmesi lazım. Biz de özel sektör olarak sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız” diye sürdürdü.
 
Bu topraklardan  kazandık bu topraklara yatırıyoruz
 
İskur olarak, Kahramanmaraş’a özel bir önem verdiklerine değinen A. Kadir Kurtul; “Politikamız hep bu topraklardan kazandığımızı yine bu topraklara harcama yönünde oldu. Gerek yatırım anlamında gerekse sosyal sorumluluk anlamında. Kahramanmaraş’ta yaptırdığımız sağlık ocağı, anaokulu ve ilk öğretim okulu, üniversiteye bir fakülte projelerimizden bazıları” dedi. Kurtul sözlerine şöyle devam etti: “Burası, doğduğumuz, büyüdüğümüz, iş yaptığımız topraklar. Biz bu şehrin insanlarıyız. Bu şehirde yaşayan tüm kardeşlerimizle birlikte Kahramanmaraş ailesinin birer üyesiyiz. O yüzden, attığımız her adımda, yaptığımız her işte bu bilinç ve sorumlulukla hareket etmeliyiz. Hedefimiz bu şehri sürekli geliştirmek ve dünyada marka şehir haline getirmek olmalı. İyiyi, doğruyu hep birlikte takdir etmeli örnek göstermeli ve örnek almalıyız. Kötüyü, yanlışı hep birlikte uyarmalı, düzeltmeliyiz.”
 
Türkiye'de tekstil hiçbir zaman bitmez
 
Sektöre yönelik açıklamalarda da bulunan A. Kadir Kurtul, "Tekstil Türkiye'nin lokomotif sektörü, Türkiye'de tekstil hiçbir zaman bitmez. Bitmeyeceği gibi alınacak bir takım önlemlerle, Türk tekstilinin dünyadaki yeri daha güçlenebilir" dedi. Tekstilin dönemsel sıkıntılar yaşamasına rağmen güçlendiğini de anlatan Kurtul, "Türkiye'de tekstil hiçbir zaman bitmez. Türkiye dünyanın önemli pamuk üreticisi ülkelerinden birisi. Dünyanın tam ortasında konumu büyük bir avantaj. Türkiye'den 2 saat sonra Avrupa, Asya, Afrika'ya ulaşmak mümkün. Bu konumu Türkiye'nin elini her zaman güçlendiriyor." diye konuştu. Geçen dönemde haksız rekabeti uğradıklarını, bir süre önlerinin kesildiğini ifade eden Kurtul, "Türkiye tekstilde hep olacaktır. Şu an halen biraz sıkıntılarımız devam ediyor olabilir ama tüm sektörlerden düşüş yaşanırken tekstil düşmüyor" dedi.
 
Biz de pamukta Amerika nasıl yapıyorsa öyle yapalım 
 
Tekstilde en çok tartışılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ile ilgili de açıklamalarda bulunan İskur Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Kurtul, sözlerini şöyle sürdürdü: " Biz de GDO'lu tohumlar yasak diyorlar. Ama GDO'da tohum ıslahı yapılmalı. Makineli pamuk toplama yapmamız lazım. Çırçır işletmelerini teşvik edip büyütmemiz lazım. Amerikalı nasıl yapıyorsa biz de yapmalıyız. Aksi halde yüksek verimli tohumlar kullanıp üretimi arttıran ülkelerle rekabet şansımız azalır" .dunya.com