Dijital Tekstil Baskı 2000′li yılların ikinci yarısından sonra yaygınlaşan bir baskı tipidir. Geleneksel emprime baskıdan (ülkemiz dışındaki adıyla screenprinting ) farkı cmyk ve beyaz pigment boyaların kullanımından yüksek adet renk elde edip, yüksek çözünürlüklü ve yüzde yüz organik bir baskı olmasıdır. Dijital tekstil baskı, metraj ve parça baskı olmak üzere emprime baskıya alternatif, uzun vadede daha ekonomik, tuşe ve kullanım açısından daha uzun soluklu bir baskı tipidir.
Günümüz tekstil sektöründe, gerek kullanım sürecinde ekolojik dengeyi bozmaması gerekse uzun vadede daha ekonomik olması sebebiyle en çok tercih edilen baskı türü olma yolunda hızla ilerlemektedir.
2009 yılında dünya genelinde kullanılan baskı tiplerinde %9 gibi bir paya sahipken 2011 yılında % 18, 2012 yılı sonunda ise % 30 oranında bir paya sahip olmuştur.
Geleneksel emprime baskının kendini tekrarlaması ve müşterilere farklı bir şeyler sunamaması, maliyetleri düşürmek için ucuz işçilik ve ucuz malzemelere yönelmesi, çevreye duyarlı, ekolojik bir baskı türü olmaması sebebiyle, dijital tekstil baskı emprime baskı karşısındaki hızlı yükselişini sürdürecektir.
Görselliğin en önemli faktörlerden biri olduğu günümüz teknolojisinde, dijital tekstil baskı, sektörümüze beklenen çözüm ve taze kan olmuştur.
Emprime baskıda en yüksek teknoloji ve kaliteli malzeme, çok iyi bir ekiple maksimum stabilize koşullarda dahil alınabilecek baskı çözünürlüğü maksimum 540 dpi iken, dijital tekstil baskıda 2880 dpi çözünürlüğe ulaşılabilmektedir.
Ayrıca belirtmek isteriz ki bu yüksek çözünürlüklü baskıya ulaşabilmek için, kalıphane, boyahane ve dev ahtapot baskı makinelerine ihtiyacınız yoktur.
5 renkli A4 boyutunda 1 adet baskı deseni için, emprime baskıda ortalama 150 lira kalıp maliyeti çıkarken, dijital tekstil baskıda elinizde sadece yüksek çözünürlüklü bir desen çalışması olması yeterlidir.
Dijital tekstil baskı, sublimasyon kağıt ve direkt kumaşa (direct to garment) olmak üzere ikiye ayrılır.
Dijital tekstil baskı farklı zemin tiplerine göre, dispers, asit, pigment ve reaktif boyalar kullanılarak yapılır.
Dijital tekstil baskıda en önemli etkenlerden biri kumaşın içeriği ve baskı öncesi üzerinde kullanılan kimyasallardır. Kumaşın içeriği ne kadar önemliyse, boyama ve baskıya hazır hale getirilirken geçtiği diğer aşamalarda kullanılan kimyasallar da, dokunun dijital baskıyı kabul etme evresinde o kadar önemlidir.
Dijital tekstil baskı öncesi, baskıda kullanılacak dijital mürekkeplerin zemin tarafından kabul görmesi için, baskı öncesi hazırlık yapılarak, zemin baskıya uyumlu hale getirilir.
Dijital tekstil baskı makineleri cmyk (cyan-magenta-yellow-black) ve beyaz mürekkep, aynı anda iğne ucu büyüklüğünde nossle tabir ettiğimiz kanallardan geçerek milyonlarca renk tonu elde edilir.
Baskı öncesi hazırlık ve baskı sonrası yıkama ve sürtünme haslıklarını güçlendirmek için ekstra işlemler yapılır.
Önde gelen uluslararası tekstil markalarının 2012 ve 2013 yaz kreasyonlarında kullandıkları çalışmaların bir çoğunun dijital tekstil baskı kullanılarak yapılması, dijital baskı için ülkemizde de bir referans rampası olmuştur.
Dijital Sublime Baskı ise, saten, kesik elyaf ve polyester yüzdesi fazla kumaşlarda görselin kağıt üzerinden ısı transferiyle homojenize edilerek kumaşa transfer edilmesidir.
Yüksek ısıda metraj ve kesilmiş beden halinde yapılan bir baskı tipidir. Renk canlılığı, imalatta standartı sağlayabilmek önemlidir.
Dijital tekstil baskı; gerek direkt kumaşa olsun, gerekse sublime transfer yoluyla olsun, sadece makinede başlamadığı gibi sadece makinede bitmez.
Desen Çalışmasından itibaren, kullanılan malzeme, doğru tespitler, numune- imalat bütünlüğü, imalata geçiş, kalite kontrol ve son kontroller olmak üzere bir çok etapta büyük titizlik ve harcanan uzun mesai saatleri gerektirmektedir.
Dijital teknolojiyi takip etmek, anlamak, araştırmak, doğru oryantasyonla, doğru yorumlamak gerekir.
Dijital tekstil baskı ciddi bir iştir.
En iyi makinelere sahip olmak ya da pahallı boyalarla çalışmak tek başına yeterli değildir.
Pantone bilgisi, doğru yazılımlar, desen çalışması, renk kalibrasyonu, renk açılandırması,ışığı iyi yorumlayabilme, doğru maliyet/hızlı termin, inline kontrol/son kontrol, dikkat edilmesi gereken hayati etkenlerdir.
dijitalteknolojiler