GÜNTİAD çatısı altında birleşen Güneydoğulu tekstilcilerin Tekstil Kent Projesi valilik öncülüğünde ve Karacadağ Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hayata geçiriliyor Yaklaşık 750 dönüm alana kurulacak ve tüm Türkiye'den gelecek tekstilcileri bir araya getirecek Tekstil Sanayi Sitesi yaklaşık 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Karakoyunlu: "Hükumetin yeni stratejisine göre, İstanbul ve İzmir artık tekstilde moda ve tasarım merkezi Anadolu ise üretim merkezi olacak"SEMA KAPLAN - Diyarbakır'da 750 dönüm alana yaklaşık 7 bin 500 kişinin istihdam edileceği "Tekstilkent" kuruluyor.
Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) çatısı altında birleşen Güneydoğulu tekstilcilerin Tekstil Kent Projesi Diyarbakır Valiliği öncülüğünde Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın koordinasyonunda hayata geçiriliyor.
Diyarbakır Elazığ karayolu üzerinde kurulacak ve tüm Türkiye'den gelecek tekstilcileri bir araya getirecek Tekstil Sanayi Sitesi'nin kurulacağı alanın tahsisi için başbakanlıktan onay bekleniyor.
Yeni teşvik paketinden istifade edilmesi amacıyla bu yılın sonuna kadar yatırımın en az yüzde 10'unun tamamlanması planlanan Tekstil Sanayi Sitesi'nde okul, kreş, parklar ve showroom gibi sosyal altyapıya da yer verilecek.
-Tekstilkent için uygun yer belirlendi
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyunlu, projenin uygulanması için en uygun yer olarak düşünülen Tekel'e ait arazinin, Özelleştirme İdaresine somut bir proje sunulamadığı için Adalet Bakanlığına açık cezaevi olarak tahsis edildiğini hatırlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinden sonra tekstil firmalarının bölgeye ilgisinin arttığını ifade eden Karakoyunlu, bu nedenle Tekstil Kent Projesinin hayata geçirilmesi için yeni bir yer arayışına girdiklerini belirtti.
Karakoyunlu, yaptıkları araştırmada Diyarbakır Elazığ karayolu üzerindeki 750 dönümlük bir mera alanını Tekstilkent için en uygun yer olarak belirlediklerini kaydederek, şöyle dedi:
"Meranın tekstil alanı olarak tahsisi için çalışmalara başladık. Mera komisyonunca alınan karar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylandı. Yerin tahsisi için artık başbakanlıktan onay bekleniyor. Yüzlerce fabrika bir araya geleceği için yönetiminin de ya Organize Sanayi Bölgesi ya da küçük sanayi sitesi olması gerekiyordu. Organize sanayi bölgelerinin kuruluşu ve işletilmesi zaman aldığı için küçük sanayi sitesi olarak kurulması kararı doğrultusunda yönetimi için GÜNTİAD üyelerinden oluşan bir kooperatif kurduk. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince de imar planı için olumlu görüş bildirildi. Bir mimarlık firmasınca imar planı hazırlanıyor. Yer tahsisi ve imar planı tamamlandıktan sonra alanın alt ve üst yapısına ilişkin proje hazırlanacak."
-Yerli firmalardan büyük firmalara üretim
Karakoyunlu, projenin gerçekleşmesi için ajansın güdümlü proje ya da cazibe merkezleri projesi kapsamındaki desteklerinden faydalanabileceğini vurgulayarak, böylece maliyetin bir kısmının sanayici, bir kısmının da kamunun imkanları ile karşılanmasının söz konusu olduğunu belirtti.
Alanın geniş olması nedeniyle projenin 3 etap şeklinde gerçekleştirilmesinin planlandığını anlatan Karakoyunlu, şöyle dedi:
"İlde merdiven altı üretim yapan yaklaşık 120 iş yeri var. Bu firmalar yer sıkıntısından dolayı istenen şartlarda üretim yapamıyorlar. Yüzde 87'si 'uygun bir yer verilirse taşınırız' diyor. Bu nedenle tekstilkentin bir kısmına merdiven altında üretim yapanları toplamak istiyoruz. Tekstilkentin büyük bölümünü de İzmir, İstanbul, Bursa ve Antalya gibi illerden yatırım yapmak isteyen tekstilcilere tahsis etmeyi planlıyoruz. Yerli firmalarımız bu alanda büyük firmalara üretim yapar hale gelecek."
Karakoyunlu, artık üretimin rekabet nedeniyle İstanbul ve İzmir'in dışına kaydığına dikkati çekerek "Hükümetin yeni stratajisine göre, İstanbul ve İzmir artık tekstilde moda ve tasarım merkezi, Anadolu ise üretim merkezi olacak. Tekstil Anadolu'da üretilip İstanbul'da pazarlanacak" diye konuştu.
-7 bin 500 kişiye istihdam
Karakoyunlu, projenin kadının işgücüne katılımına katkı sağlayacağını vurgulayarak, bu tür yatırımlarla Diyarbakır'da sanayinin istihdamdaki payının artacağını ifade etti.
Artık iş bulamadığı için tarıma yönelen gizli işsizlerin de sanayiye yöneleceğini kaydeden Karakoyunlu, "Proje işsizlik oranın azaltılmasında önemli katkı sağlayacak. Öngördüğümüz şekilde gerçekleşir ve tam kapasite çalışırsa tekstilkentte yaklaşık 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Çalışanlar ağırlıklı kadın olacak. Tekstilkentte üst düzey eğitim gerektirmeyecek bir nüfus istihdam edilecek" dedi.
Karakoyunlu, teşviğin en üst limitinden faydalanabilmek için bu yılın sonuna kadar yüzde 10 düzeyinde yatırım yapılması gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi:
"Bu yıl bitmeden en azından yatırımcılar burada kazmalarını vursunlar istiyoruz. Tekstilkentin kurulmasını hem sanayiciler hem valilik hem de belediye istiyor. Herkesin hemfikir olması nedeniyle bürokrasiyi asgari düzeye indirerek bu projeyi bir an önce hayata geçirmeyi hedefliyoruz."
-"Yatırımcının gözü Diyarbakır'da"
GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Oğurlu, bir yıl önce hazırladıkları ancak arazi engeline takılan projede yer sıkıntısının sona erdiğini söyledi.
Projenin Diyarbakır ve bölgede büyük bir istihdam ve ihracaat olanağı yaratacağına dikkati çeken Oğurlu, ildeki mevcut yatırımların da Tekstilkentte kapasite artırımına gideceğini belirtti.
Oğurlu, il dışındaki tekstil firmalarının Diyarbakır'a yatırım için yoğun talep gösterdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"İstanbul'da maliyet çok yüksek olduğundan Diyarbakır'a yoğun talep söz konusu. Bunda çözüm sürecinin de etkisi oldu. Bu proje Diyarbakır için bir ilk olacak. Alanın, sayın başbakan tarafından bu proje için tahsisi ile çalışmalar hız kazanacak. Yatırımcı hazır. Yatırımcı fabrikasını kurmak için hazır yer istediğinden kaybedecek vaktimiz yok. Sektörel bazdaki bu gelişimde hem Avrupa hem de Ortadoğu iyi bir pazar olacak. İşbirliği halinde tüm dünyaya ürünlerimizi pazarlama şansımız olacak. Bir anlamda tekstilciler güçlerini birleştirecekler. Tekstilkentin 2014 yılının sonunda tam anlamıyla üretime geçmesi hedefleniyor. Bu konuda valilik, belediye, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, sivil toplum kuruluşları ve Karacadağ Kalkınma Ajansından tam destek söz konusu. Bu yatırım başka sektörlere de emsal olacak. Yatırımcının gözü Diyarbakır'da. Çünkü Diyarbakır hem lojistik hem sosyal anlamda yatırımcı için çok daha cazip bir il."
(AA)