Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Diyarbakır'dan İspanya'ya gömlek

ŞEYHMUS ÇAKAN
 
130 kadar genç kızın çalıştığı farikada birbirinden güzel üretilen gömlekler yurtdışında görücüye çıkıyor. Fabrika sahiplerinden Yılmaz Karahanoğlu, bölgede oluşan huzur ve güven ortamının kendilerine kamçıladığını belirterek, son günlerdeki olayların barış sürecini bozmaması temennisinde bulundu.
 
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde kurulan gömlek fabrikasında üretilen ürünler şimdilerde İspanya’nın gözde markası oldu.  Yapılan anlaşmalar gereği ayda 50 bin adet gömleği üreterek İspanya’ya gönderen fabrika sahibi Yılmaz Karahanoğlu, bölgede bulunan  genç vasıfsız ve işsiz nüfusa susuz tarım dışında iş imkanları oluşturmak olduğunu söyledi.
 
ERKEN YAŞTA EVLİLİKTEN KURTARILDILAR
 
Bölgedeki genç iş gücünün vasıfsız olması ve iş imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı batı bölgelerine mevsimlik işçi olarak fındık, kayısı, pamuk, kiraz vs. toplamak için gitmek zorunda kaldığına değinen Karahanoğlu, “Bu işsizlikten dolayı fakirlik tüm aileye sirayet etmektedir.İş imkanı sağladığımız işçilerin bundan  dolayı kendilerinin ve ailelerinin  duacı olduklarını görmekteyiz. Kimi işçilerimiz “Bu  işe girmeseydik ailelerimiz 60-70 yaşlarında dul kalan erkeklere başlık parası altında  parayla satılmaya maruz kalırdık” diyorlardı. Bu işyerinde iş imkanı bulduğumuzdan  beri böyle teklifler oluyorsa da ailelerimiz bunları bize yansıtmadan geri çevirmektedirler” diye konuştu.
 
ÇÖZÜM SÜRECİ ÜRETİMİ ARTTIRDI
 
Çözüm süreciyle birlikte bölgede oluşan olumlu havanın fabrikayı kurmalarında önemli bir etken olduğunu dile getiren Karahanoğlu, “Bölgemize daha fazla firmaların gelmesi ve genç,vasıfsız insan kaynağının bölgeye ve ülkeye katma değer oluşturması çabası içerisindeyiz. Yalnız bu çabalarımızda inanılmaz zorluklar çekmekteyiz. Bunun nedeni İş-Kur Kurumunun bölgede ve ilimizde vasıfsız insan gücünü vasıflı hale getirmede gerekli çabayı göstermemesi ve yaptığımız müracaatlardan gerek kurs gerekse işbaşı eğitim programlarının hepsini geri çevirmesinden kaynaklanmaktadır. İş-Kur Kurumu müracaatlarımızı geri çevirme nedenini  daha önce bu kursların açılması olarak göstermektedir. İş-Kur Kurumu daha önce bu kadar kurs verdiği halde bizim işler için gereksinim duyduğumuz eleman ihtiyacını bulamamaktayız” diye konuştu.
 
Yaptıkları anlaşmalar gereği İspanya’ya ayda 50 bin adet gömlek gönderdiklerini ifade ederek Karahanoğlu, başka ülkelerdeki firmalarla da görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Diyarbakır’da üretilen gömleğin kalitesinden İspanya’nın memnun olduğunu  dile getiren Karahanoğlu, “Güzel ve sorunsuz iş yapınca kapınız çalınıyor. Bizde sorunsuz iş yaptığımız için kapımızda bekleyenler var” dedi.
 
stargazete.com