Tekstil Kümelenme Projesi kapsamında Diyarbakır'da bulunan Prato Ticaret Odası Başkanı Luca Giusti, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nı (DTSO) ziyaret etti.
DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın Prato Ticaret Odası işbirliğiyle yürüttüğü Tekstil Kümelenme Projesi'nin sonuçları, DTSO'da yapılan toplantıda, sektör temsilcileri ile paylaşıldı.
Yaklaşık bir yıldır süren Tekstil Kümelenme Projesi'nin sonuç toplantısında, Türkiye'de yürütülmekte olan teşvik paketinin yurt dışından gelen yatırımcıya da avantajlı imkanlar sunduğunun altı çizildi.
Açılış konuşması yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, " Türkiye'de üretilen pamuğun yarısı Diyarbakır ve Urfa'da üretiliyor. GAP'la beraber şimdi yüzde 20 olan sulanabilir arazi, yüzde 70'e kadar çıkacak. Dolayısıyla; hammadde zenginliği genç nüfusla ve bölgedeki pazar olanaklarıyla düşünüldüğünde, bu sektörde çok avantajlı olduğumuz ortadadır. Diyarbakır'da tekstil sektörünün gelişmesi, genç nüfustaki yüksek işsizliğe de önemli çarelerden biri olacaktır.' ifadelerini kullandı.
Prato Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Luca Giusti ise, "Diyarbakır binlerce yıllık tarihi ile uygun bir şehir. Buranın çekim gücü ve tekstil işi ile uğraşanların sayısı dikkate değer. Gerek ülkedeki koşullar ve gerekse de girişimcilerin durumu, Prato ile benzerlikler gösteriyor.' dedi.
Prato'nun Avrupa'da tekstile yön veren merkezlerden biri olduğunu söyleyen DTSO Genel Sekreteri Mehmet Aslan, 'Prato, 240 bin nüfuslu bir şehir ama 40 bin işletme var. Bu da rekabet hakkında ciddi bir bilgi veriyor. Sektörümüzün doğru bir kaynaktan beslenmesi için böyle bir projeyi Prato ile yürüttük.' dedi.
İtalya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Claudio Bettazzi de bir konuşma yaparak tekstil sektöründe rekabet gücünü kaybetmekte olduklarını ama bugün Diyarbakır'ın bu bölgede büyük bir rekabet gücüne sahip olduğunu, bunun da işbirlikleri yardımıyla kendileri için bir rekabet gücü getireceğini söyledi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)