Dünyaca ünlü ve Türkiye’nin en büyük moda ve tekstil fuarına Rus müşteriler hülle yöntemiyle getirildi. Rus müşteriler, bulundukları şehirden en yakın uçuşun olduğu ya da sınır ülkesi olan şehre yönlendirerek Türkiye’ye getirildi. 50 milyon dolarlık ciroya sahip fuarda, Türk üreticiler Rus müşterilerine ürün teslimatı yapma sözü verirken, sınırda çıkabilecek olumsuz bir durum karşısında siparişler iptal edilecek.
İş ve tatili birleştiren özgün modelleriyle tüm dünyada adından söz ettiren Dosso Dossi Fashion Show’un 20’ncisi, Rusya ile yaşanan uçak krizinin patlamasının üzerinden bir ay bile geçmeden Antalya’da kapılarını açtı. 16-21 Aralık tarihleri arasında 150 yerli üretici ile 32 ülkeden 5 bin alıcıyı buluşturan fuarda Rusya krizinin izleri yaşandı.
Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, gerçekleştirilen fuarı değerlendirdi. Bu yıl yaşadıkları zorlukları ve krizin ne kadar etkinin olduğunu tek tek anlatan Hikmet Eraslan, tüm olumsuzluklara rağmen Rusya’dan gelen müşteri sayısının diğer ülkelerden gelen misafirlerden daha fazla olduğunu söyledi. 2014 yılında düzenlenen fuarda bin 500’e yakın Rus müşterinin olduğunu ifade eden Eraslan, bu yıl bu sayının bin 100’lere gerilediğini belirtti. Eraslan, “Biz geçen yılki seviyeyi koruyoruz. 5 bin alıcıyla devam ediyoruz. Eğer kriz olmamış olsaydı çok iyi bir müşteri kitlesi çok iyi bir ciro yakalayacaktık. Bu dönem biz seviyeyi korusak dahi biz başarı olarak bakıyoruz.” dedi.
"GARANTİ VEREREK RUSLARIN GELMESİNİ SAĞLADIK"
Türkiye’ye Rus müşterilerinin çok zorluklar çekerek geldiğini hatırlatan Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı , müşterilerine kargo sorunu yaşamaları durumunda sıkıntı ne olursa olsun malı göndermeyecekleri sözünü verdiklerini, riski hiçbir şekilde müşterilerin üzerine atmayacaklarını açıkladı. Yaşanan siyasi gerilimin iki ülkeye de zarar vereceğini kaydeden Eraslan, “Gelmek istiyoruz ancak gelemiyoruz diyen de yüzlerce müşterimiz oldu. Ama bizim onlardan ricamız var. Bunlar turist değiller, bunlar tatile giden bir insan değil. Bunlar ülkelerinin ekonomisinde katkı sunan birer esnaf. Umut ediyorum ki bu işler düzelir. İki ülkenin siyasi ilişkilerinin bir an önce eskiye dönmesini istiyoruz.” diye konuştu.
"HÜLLE YÖNTEMİYLE RUSLAR TÜRKİYE’YE TAŞINDI"
Rusya’dan uçakların uçmadığını, sadece tarifeli uçuşların olduğunu anlatan Hikmet Eraslan, Rus müşteri zorluklar çekerek Antalya’ya getirdiklerini anlattı. Rus müşterileri bir şehirden başka bir şehre yönlendirerek uçağa binip gelmesini sağladıklarını açıklayan Hikmet Eraslan, sözlerine şöyle devam etti: “Farklı ülkelerede götürerek müşteri getirdiğimiz oldu. Genelde farklı şehirlere taşıyarak uçuşlar düzenlediğimiz oldu. En yakın uçağın olduğu şehre ya da sınır ülkesi olan şehre yönlendirerek uçuşlarını gerçekleştirdik. Zor bir durum. Bütün müşterilerimiz normalde 4-5 ay önce biletlerini almıştı. Bizim bu dönem bütün müşteri kitlemizin toplamının yüzde 35’ni Ruslar oluşturuyor. Bizim şuan itibarıyla Rus müşteri kaybımızda yüzde 20 civarlarında. Bu da büyük bir başarıdır. Biz bu adımları atmamış olsaydık şu atmosferde müşterilerimizin yüzde 90-95’ni kaybederdik.”
"TEKSTİLE İLK AMBARGO BELARUS’TAN"
Tekstil sektörüne ilk ambargo uygulayan ülkenin Belarus olduğunu Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı, uçak kriziyle birlikte ambargoyu işleme sokan ilk ülke olduğunu, çok ciddi korkuların olduğunu anlattı. Belarus’ta Suriye konularının açılıp konuşlandığını aktaran Eraslan, “Bu sorunların Türkiye içerisinde yaşandığını gösteren haberler de yer alıyor. Rusların gelmemesi Kırgız ve Kazak’ların da gelmemesi demektir. Şuanda kargo konusunda pek sorun yaşamıyoruz. Ancak 1 Ocak itibarıyla yeni bir şeyler bekliyoruz. Biz zaten müşterilerimize 1 Ocak sonrası ürünü göndereceğimiz için eğer bir sorun olursa bütün riskini biz taşıyoruz. O yüzden geldiler. Böyle bir ortamda ticaret yapılmaz ve biz risk aldık.” şeklinde konuştu.
"ÜRÜNLERDE ORTALAMA YÜZDE 25-30 ORANINDA İNDİRİM YAPILDI"
Tekstil ürünlerinin en büyük alıcı kitlesinin Ruslardan oluştuğunu vurgulayan Hikmet Eraslan, 1 milyar dolarlık ihracatın yaşanan gelişmelerden sonra yüzde 50-60 oranında düşeceğini ifade etti. Türkiye’ye gelecek müşterilerin sorun yaşayacağını kaydeden Dosso Dossi Yönetim Kurulu Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Türk malı alıp satan insanların sıkıntılar yaşadığını biliyorum. İhracatımızı etkileyecektir. Ürünlere yüzde 25-30 oranında indirim yaptık. Bazı ürünlerde 70 dolarlık malları 35 dolara sattığımız da oldu. Kur farklarından dolayı da bu durum etkilendi. Herkes fiyatını düşürdü. Eğer hiç bir şey yokmuş gibi davranırsak zararı da biz göreceğiz. Bu durumu fırsat olarak gören İtalya, Çingibi ülkeler oldu.”
"HER ZAMAN TÜRK MALI ALIP SATMAK İSTİYORUZ"
Kafkas bölgesinde yaşayan ve fuara müşteri olarak gelen Tatiyana Koçhalide ise Türkiye’de herkesin kendilerini misafirperverlikle karşıladığını, herkesin kendilerini burada görmekten dolayı çok mutlu ve memnun olduğunu belirtti. Kendisinin de Rusya’ya gittikten sonra burada karşılaştığı manzarayı anlatacağını kaydeden Tatiyana Koçhalide, “Bizim Türk kardeşlerimiz bizi görmekten çok memnun ve çok mutlu. Herkes hata yapabilir. Her şey düzelir diye umut ediyorum. Biz her zaman İstanbul’a gelip Türk malı almak istiyoruz. Benim müşterilerim gelip bana Türk malı Türk ürünleri soruyorlar. Biz almaya ve satmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
haberler.com