Bursa'da gerçekleştirilen tekstil fuarının gözde ürünlerinden bir tanesi de vegan kumaş. Vegan kumaş ismi verilme amacı ise bu kumaşın üretilirken pamuk atıklarının kullanılması ve çevreye zarar vericek kimyasalların kullanılmaması. Vegan kumaşın yıllık ihracat rakamı 30 milyar Dolar.
SEFA BALABAN - BURCU SEKMEN / BURSADABUGUN
Vegan deyinde bir çok kişinin aklına bir beslenme alışkanlığı gelir ancak bu habere konu olan bir kumaş. Bursa tekstil fuarında Bursa'da üretilen ve tüm dünyaya gönderilen vegan kumaş ise hem adıyla hem de kalitesi ile dikkatleri çekiyor. Kumaşa "Vegan Kumaş" isminin verilmesinin sebebi de tamamen pamuk atıklarından üretilmesi ve üretilirken çevreye zararlı herhangi bir kimyasal kullanılmaması. Vegan Kumaş hakkında bilgi veren İpeker Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İhsan İpeker, "Cupro dediğimiz ürün 25 yıldan beri tarafımızdan üretiliyor. Türkiye'de cupro üretimini ilk gerçekleştiren firmayız. Halen daha da dünyadaki en büyük üretici konumundayız. Cupro'nun hikayesi pamuğun atığından başlar" ifadesini kullandı.
İPEK KALİTESİNDE
Bu ürünlerin tamamen geri kazanım ile yapıldığının altını çizen İhsan İpeker, "Tamamen atıklardan, geri kazanımla elde edilen ve sonrasında da kupra iplik dediğimiz bir ipliğin çekilmesi ile ipeğe çok yakın bir iplik yapılıyor. Bu tedarikçimiz tarafından bize iletiliyor ve biz de vegan kupra dediğimiz tarafımızdan patentli bir sistemle işlem görüyor. İşlemlerin sonucunda ipekten ayırt edilemeyen, ipekten çok daha ileri özellikle taşıyan, ekolojik ayak izi çok daha pozitif olan bir ürün elde ediyoruz.
ÜTÜ GEREKTİRMİYOR, TOPRAK ALTINDA YOK OLUYOR
Ürün için ütü gerektirmediğinden bahseden İpeker, "Ürünü makineye atıyorsunuz, kurutuyorsunuz. Ürünün kullanım süresi bittiğinde ise toprağın altına gömdüğünüz zaman 2 ay içerisinde doğaya karışıyor. Doğal yollardan, doğal bir şekilde dünyaya geri dönüyor. Ve bu döngüyü devam ettirebiliyorsunuz.
DÜNYADA İLK DEFA BURSA'DA ÜRETİLDİ
Herhangi markanın kıyafetinin içinde vegan kumaş olduğunu belirtmesi durumunda TR kodunu kullanması gerektiğini vurgulayan İhsan İpeker, "Bu hem firmamız için hem de ülkemiz için gurur verici bir durum. Vegan dediğimizde insanların ilk dediği 'kumaşlar yenir mi? Yenmez mi?" sorusu oluyor. Bu tamamen çevre boyutu ve çevre hassasiyeti ile alakalı bir durum. Vegan üretimde biz hayvansal üretimin sanayileştirilmesine karşıyız. Üretim aşamasında hayvansal ürünleri çıkardık, kaliteden ödün vermeden üretimimizi gerçekleştiriyoruz.Kumaşların ülkemize kattığı ihracat değeri ise yıllık 30 milyon dolar." şeklinde konuştu.
bursadabugün.com