Dünkü Hürriyet’i okuyanlar fark etmiştir. Ekonomi sayfalarımızda iki ayrı çocuk haberi vardı. Bir tarafta Küçükpazar’da tekstil atölyelerinde çalıştırılan yaşı küçük çocuklar diğer tarafta aynı yaştaki çocukları topluma kazandırmak için gösterilen örnek bir çaba.
Hürriyet’in dün yayınladığı ‘Küçükpazar’ın çocuk işçileri’ manşeti günün en çok tartışılan haberi oldu. Okul çağındaki çocukların okulda olması gerekirken İstanbul Fatih’te havalandırmasız atölyelerde çalışmak zorunda kalması ne kadar acıydı.
Ancak acımıza acı katan başka bir gelişme daha yaşadık dün. Başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere olayın peşine düşen, çocuk işçi çalıştırılmasına engel olmak üzere çırpınan kurumların yanı sıra susmamızı isteyenler de çıktı.
Gündeme getirdiğimiz her olay sonrası “algı yönetmekle” suçlanmaya alışmıştık ama bu seferki hakikaten acımızı katladı.
BBC’nin aylar önce yaptığı bir haberi örnek göstererek karşımıza çıkan, kazandığı parayı her şeyin önüne koymaya alışmış bazı yöneticiler, çocuk işçi haberini görmezden gelmemizi talep etti.
Evet, “Bugün itibariyle üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Biz de konuyu araştıracağız, eğer çocuk işçi çalıştıran varsa kendimiz teşhir edeceğiz” demek yerine susmamızı isteyen de çıktı.
Ama bu konuda susmaya hiç niyetimiz yok.
Çocuk işçinin Suriyelisi, Türk’ü, Türkmeni, Iraklısı olmaz.
1400 liralık asgari ücretli işçi çalıştırmak yerine okulda, annesinin yanında olması gereken çocuklar ayda 400 lira verilerek sömürülmüyor sadece. Aynı zamanda o çocukların geleceği de sömürülüyor, ellerinden alınıyor.
Tekstil atölyelerinde, tamirhane köşelerinde, modern kölelik hikayeleri yazılıyor, topluma kazandırılması gereken çocuklar dayakla büyüyor, cahilliğe itiliyor, farkında mısınız?
“O çocuklar çalışmazsa evlerine ekmek götüremeyecek. İstediğiniz bu mu” diyenlere gelince...
O çocuğun evine götüreceği 400 liraya mahkum bir aile varsa bu toplumda, ki var... O zaman bu aileleri tespit etmemiz, vatandaş olarak, sosyal devlet olarak ne gerekiyorsa yapmamız gerekmiyor mu? O çocuğun evine götüreceği 400 liraya muhtaç aileler varsa, gerçekten bir şeyler yanlış değil mi?
Ses çıkarmayarak, o çocuklara layık gördüğünüz hayatı kendi çocuklarınıza reva görür müsünüz?
Bir an için kendi çocuğunuzu o atölyelerde görseniz ne hissedersiniz? Siz, çocuğunuzun okul hayatını kaç liraya değişirsiniz?
O çocukları kaderine terk edip gözlerimizi kapatacak mıyız, yoksa başta devlet olmak üzere üzerimize düşen ne varsa yapacak mıyız?
Geç olmadan karar vermeliyiz...
Hemen şimdi...