Ege Bölgesi'nde 2016-2017 sezonunda üretilecek kütlü (çekirdekli) pamuk miktarının geçen sezona göre yüzde 25 artışla 427 bin 243 tona ulaşması bekleniyor.
Bölgedeki pamuk rekoltesinin tespiti için uydu görüntüleri baz alınarak yapılan tahmin çalışması, İzmir Ticaret Borsası'nda (İZTB) düzenlenen toplantıyla açıklandı.
Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, 2016 - 2017 sezonunda ekim alanlarının yüzde 10,8 artarak 91 bin 553 hektara ulaştığını, ortalama kütlü pamuk veriminin de yüzde 6 ile 12 arasında artarak dekar başına 467 kilogram olarak göründüğünü belirtti.
Buna göre bölgenin kütlü pamuk üretiminin geçen yıla yaklaşık yüzde 25 artışla 427 bin 243 ton olacağının tahmin edildiğini kaydeden Uçak, yüzde 39 randıman oranıyla mahlıç pamuk üretiminde ise 166 bin 625 tonluk bir seviyenin yakalanacağını dile getirdi.
Uçak, ekim alanları, verim ve üretim rakamlarının artmasının sevindirici olduğunu, son dönemde uygulanan politikalarla çiftçi açısından pamuğun eski cazibeye kavuştuğunu belirtti.
Dünyanın önde gelen tekstil ve konfeksiyon üreticisi Türkiye'nin geçen sezon 920 bin ton pamuk ithal ettiğine dikkati çeken Uçak, şöyle konuştu:
"Pamuk üretimine bu kadar elverişli topraklarımız varken, pamuğu bu kadar yüksek verimle üretebilen bir kaç ülke arasında yer alıyorken bu kadar yüksek dövizi ithalat için harcamanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu sezon için 75 kuruş olarak açıklanan prim miktarını çok önemsiyoruz. Tekstil sanayimizin ihtiyacı olan pamuğun en az yüzde 75'ini karşılayacak üretim hedefimiz olmalıdır. 2017'den itibaren uygulanacağı açıklanan havzamodelinde umarım bu bakış açısı hakim olur. Aksi taktirde bir kaç yıldır fiyat artışı nedeniyle pamuk eken üreticimizin kalıcı olarak bu ürüne dönmesi mümkün olmayacaktır. Türkiye olarak 2018 yılında pamuk üretiminde 1 milyon ton eşiğini geçmiş olmamız gerekiyor."