Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Ege'de Pamuk Ekim Alanları Yüzde 10.8 Arttı

 

İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Ege Bölgesi uydu görüntüleriyle yapılan çalışmayla 2016- 2017 pamuk rekolte tahminini açıkladı. Bir önceki sezona göre pamuk ekim alanlarının yüzde 10.8 oranında artarak 91 bin 553 hektara yükseleceği, yüzde 25 artışla ise kütlü üretimin 427 bin 243 ton, mahlıç pamuk üretiminin ise 166 bin 625 ton olacağı tahmin edildi.

İTB Yönetim Kurulu üyesi Bülent Uçak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi toprak bölümü öğretim üyeleriyle birlikte uzaktan algılama yöntemiyle, laboratuvar ve arazi çalışmaları sonucu gerçekleştirilen rekolte tahminlerini açıkladı. Uçak, Ege Bölgesi'nde 2016/2017 sezonunda bir önceki sezona göre pamuk ekim alanlarının yüzde 10.8 oranında artarak 91 bin 553 hektara yükseleceği tahmin edildiğini söyledi. Ortalama kütlü verimin 467 dekar/kg olması beklenirken, buna göre kütlü üretimin 427 bin 243 ton olacağı tahmin edildiğini belirten Uçak, geçen yıl 370 bin ton olan üretimin bu yıl yüzde 25 artmasının beklendiğini dile getirdi. Uçak, yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin de 166 bin 625 ton olacağı tahmin edildiğini açıkladı. Uçak, pamuk üretimindeki bu artışın, son yıllarda Hükümet'in uyguladığı politikların etkili olduğunu düşündüklerini söyledi. Uçak basın toplantısında pamuk üretimi ve politikalarıyla ilgili de görüşlerini açıkladı.205/2016 sezonunda Türkiye'nin 920 bin ton pamuk ithalatı yapıldığını, 1.4 milyar dolar döviz ödendiğini belirten Uçak, "Pamuk üretiminde elverişli topraklarımız mevcut iken ve dünyada pamuğu en verimli üreten birkaç ülkeden birisi durumundayken bu kadar yüksek dövizi ithalata için harcama doğru değil. Üreticinin pamuk ekmeye devam etmesi için yeteri kadar desteklenmesi gerekir. Bu sezon için 75 kuruş olarak açıklanan prim miktarını çok önemsiyorum. Ancak pamuk ekim kararlarında sadece pamuğa verilen prim miktarı değil alternatif ürünlerde izlenen politikalar da etkili olmaktadır. Bu nedenle olaya daha bütüncül bir yaklaşım sergilenmeli, tekstil sanayinin ihtiyacı olan pamuğun en az yüzde 75'ini karşılayacak pamuk üretiminin hedef olmalıdır" dedi.

Üretici, çırçırcı ve sanayicinin yanında en büyük sorumluluğun devlete düştüğünü belirten Uçak, "Desteklemeler prim yada alan bazlı her ne şekilde uygulanırsa uygulansan üreticilerimize pamuk ekimini teşvik edecek düzeyde belirlenmelidir. Mahlıç pamuk kalitesini olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan birisi olan tohum çeşitliliğine son verilmelidir. Pamuk standardizasyonu konusunda piyasının ihtiyacı olan kalıcı ve net adımlar atılmalı, pamukla ilgili kurumlar arasındaki yetki karmaşası giderilmeli ve sorumluluklar net olarak belirlenmelidir" dedi.