Egeli ihracatçılar, Afrika ve Amerika'ya dış ticaret köprüsü kurmak amacıyla yabancı heyetlerle görüşmeler gerçekleştirdi.
84. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında İzmir'i ziyarete gelen konuk ülkelerin Bakanları ve üst düzey yöneticilerinden oluşan heyetler Ege İhracatçı Birlikleri'nde ziyaretlerini bitirdi. Fuarın ilk günü Bosna Hersek, Namibya ve Sudan heyetleriyle yapılan görüşmelerden sonra; Zimbabve, Kosta Rika, Endonezya, Gana, Gambiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahilleri ve Seyşeller heyetleri, Ege Bölgesi'nin ticari potansiyeline hayran kaldıklarını belirtti.
Zimbabve Sanayi ve Ticaret Bakanı Chiratidzo Mabuwa, Türkiye'den özellikle Ege Bölgesi'nden paketli zeytinyağı ile erkek hazır giyimi ithal etmek istediklerini belirterek; "Biz özellikle erkek takım elbise gibi şık kıyafetlerde sıkıntı yaşıyoruz, ülkemizdeki kumaşlar daha az kaliteli olduğu için şık bir takım elbise veya kumaş şık bir elbise bulamıyoruz ve dışarıdan alıyoruz. Ülkenizden de hazırgiyim, tekstil ve zeytinyağı ithal etmek isteriz. Ege Bölgesi'nin zeytinyağının tadını da çok beğendik" dedi.
Ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi için en önemli şeyin sadece iki ülkenin işadamlarını bir araya getirmek ve görüşme imkanı sağlamak olduğuna bu sayede aradaki ticari ilişkilerin geliştiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Zimbabve'deki sektörlerimize ilgi duyan işadamlarımızı bir heyetle burada ağırlamak isteriz" dedi.
AMERİKA PAZARINA GİRME İMKANI ŞANSI YAKALANACAK
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ile Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Galiko, görüşmelere Kosta Rika Dış Ticaret Bakanı Alexander Mora ile devam etti. Jak Galiko, "Kosta Rika'nın coğrafi konumu Türkiye için çok önemli. Ülkenize ticari ziyaretler gerçekleştirmek isteriz, sektörler bazında tanımak isteriz" dedi.
Kosta Rika Dış Ticaret Bakanı Alexander Mora,"Çoğu ülkeyle yoğun bir ithalat ihracat trafiğimiz var. Karayip tarafındaki limanımız ile Pasifik Okyanusu tarafında büyük bir limanımız var, buralardan yoğun olarak ithalat ve ihracat yapılıyor. Amerika, Meksika pazarına girmek için ülkemiz çok önemli bir pozisyona sahip. Kosta Rika olarak Amerika kıtasındaki her ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var. Bunun dışında, Çin ve Singapur'la da ticaret anlaşmalarımız mevcut. İstanbul'da fahri konsolosunuzla görüştüm ve yakın zamanda Kosta Rika'ya bir ticaret ofisi açılacağından bahsetti. Bu ofisle beraber Türkiye'yle olan ticari ve yatırım olanaklarımızı artırabileceğimizi düşünüyoruz."
Bakan Mora, Kosta Rika'ya seyahat etmenin artık daha kolay olduğunu belirttiği konuşmasında İstanbul'dan Amerika Houston'a oradan da başkent San Jose'ye gelebilindiği gibi, İstanbul'dan Londra'ya Londra'dan da San Jose'ye gelinebildiğini belirterek sözlerini sonlandırdı.
Gambiya Finans ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Abdou Kolley'i ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ.Cumhur İşbırakmaz, Gambiya ile karşılıklı ticaretin gelişmesi için iletişimde kalacaklarını, uygun bir platform yaratılırsa ülkeye orta ölçekli bir heyetle ticari ziyaret yapabileceklerini kaydetti.
Konuk heyetlerden Gana Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Gideon Quarcoo, "Biliyoruz ki, Türkiye tekstil ve gıda ihracatında oldukça başarılı. Bizim organik ürünlere karşı ilgimiz var. Umarım birlikte güzel işbirliği olanakları sağlarız. Sanayi ve tarım ürünlerinin yanısıra sağlık turizmine yönelik işbirlikleri planlayabiliriz" diyerek beklentilerini paylaştı.
İzmir'e yaptığı ziyarette oldukça katma değeri yüksek sektörler olduğunu gördüklerini kaydeden Endonezya İhracatı Geliştirme Kuruluşu Müdürü Dody Edward, "Türklerin Endonezya'daki ticari olanakları ve potansiyeli de tanımalarını istiyoruz. Geçtiğimiz aylarda DEİK ile yaptığımız bir organizasyonla bir Türk heyeti ülkemizde ağırladık sizlerle de bu gibi karşılıklı ticari ziyaretler yapmayı umuyoruz" şeklinde konuştu.
Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı İhracat Teşvik Müdürü M.Gomun tekstil sektöründe yıllık 400 bin tonluk pamuk üretimleri olduğu fakat bu pamuğu işleyecek yeterli üretim tesisleri bulunmadığını belirterek, Türk yatırımcıların tekstil alanında ülkelerinde üretim tesisleri açabileceklerini belirtti. Ayrıca ülkelerinin Batı Afrika ve Amerika'ya ihracat için bir lojistik merkez niteliğinde olduğunu söylediler.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Genel Sekreteri Eugenie Salebongo Basoy ile Seyşeller Yatırım, Girişimcilik, İnovasyon Bakanlığı Genel Sekreteri Marise Berlois de karşılıklı yatırım imkanlarını geliştirmek istediklerini ve uluslararası organizasyonlarla ilgili iletişimde kalmak istediklerini bildirdi. haberler.com