Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Egeli İhracatçı Gözünü İran'a Dikti

İran'a, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması kararı, Türk ihracat dünyasında heyecana yol açtı.
 
İran'a, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan ambargonun kaldırılması kararı, Türk ihracat dünyasında heyecana yol açarken, Ekonomi Bakanlığı, Türk ihracatçılarının pazarın zorluklarını da göz önünde bulundurarak temkinli hareket edilmesinin gereğini belirtti. Yerel bir partner ile yola çıkılmasının önemli olduğu, ancak doğru partner konusunda titiz davranılmasının daha da önemli olduğu vurgulandı.
 
Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Ortadoğu Ülkeleri Daire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner ve Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırımlar ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Yurtdışı Yatırımlar Daire Başkanı Ömür Atılgan, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu'na, "İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının Türkiye-İran ticari ilişkilerine etkileri" konulu bir bilgilendirme toplantısı yaptı.
 
İran'ın 82 milyonluk nüfusu, 500 milyar dolarlık ekonomisi, uzun süredir ambargo altında kalmış tüketime aç bir halkın olması ve Türkiye'ye yakınlığı ile büyük fırsatları barındırdığını belirten Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner, Türk ihracatçılarına İran'a karşı iyimser ama temkinli yaklaşmaları çağrısında bulundu. Caner, İran pazarı ile ilgili riskleri ise şöyle özetledi; "İran'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmaması, ekonomide sıkı korumacı politikaları, mevzuatındaki belirsizlikler, iç politik riskleri, iş yapma zorlukları, global ekonomiden kopuklukları."
 
İran ile 2015 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye-İran ticari ilişkilerinin daha sağlam bir hukuki zemine oturduğunu ifade eden Caner, İran ile Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması imzalamak istediklerini, bu anlaşmanın gerçekleşmesi halinde İran ile ticareti daha sağlam bir zemine oturtacağını söyledi.
 
Türkiye'nin İran'a 2014 yılında 3.9 milyar dolar ihracat yaptığını, buna karşılık 9.8 milyar dolar ithalat yaptığını kaydeden Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Ömür Atılgan, 134 Türk firmasının İran'da 1.2 milyar dolar yatırımı bulunduğunu, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkmasının hedeflendiğini anlattı. Türkiye'nin İran'ın nüfusunun yüzde 40'ına sahip olan Irak'a 10 milyar doların üzerinde ihracat yaptığını anlatan Atılgan, "İran'ın hem nüfusu, hem gayrisafi milli hasılası daha fazla. İran'a ilk girenler avantajlı olacak. Hukuki danışmanlık alarak, doğru yerel ortaklarla sağlam adımlar atarak İran'da fırsatları değerlendirebilirsiniz. Önümüzdeki süreçte İran'da 2015 sonrasında beyaz eşya ve elektrikli ev eşyası, mobilya, otomotiv, tekstil, sağlık harcamaları, turizm başta olmak üzere birçok sektörde gelişim bekliyoruz" diye konuştu.
 
İran'a, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulanan ambargonun Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimleri sonrasında kademeli olarak kaldırılması bekleniyor.
 
İRAN YENİ FIRSATLAR SUNACAK
 
Dünya genelinde ihraç pazarlarının bir çoğunda ekonomik ve siyasi krizler yaşandığını, bu krizlerin dış ticareti olumsuz etkilendiğini anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, bu süreçte İran'a uygulanan ambargoların kaldırılmasının Türk ihracatçıları için yeni fırsatları doğuracağını, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmasına da olumlu katkı yapacağını ifade etti.
 
Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2015 yılı sonuna doğru İran'a yönelik bir "Ticaret Heyeti Organizasyonu" hazırlığı içinde olduğunu anlatan Ünlütürk, "Ticaret Heyeti Organizasyonu'na tekstil sektörümüz öncülük ediyor. Diğer sektörlerden de katılım olması halinde genel bir ticaret heyeti organizasyonu hedefliyoruz. 2016 yılında Ege Bölgesi'nden İran'a ihracatımızın en az yüzde 15 artmasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. - AYDIN