Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinerek, "Konfeksiyon ve hazır giyim sektörümüz, Türkiye'yi 2023'e taşıyan en önemli lokomotiflerden biri olacak" dedi.
Çağlayan, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi'nin ev sahipliğinde, "Geleceğe Birikiyoruz" sloganı ile düzenlenen "Vefa Gecesi"ne katıldı.
İhracatçılara "Yol Arkadaşlarım" diye seslenen Çağlayan, "Türkiye'nin gerek üretiminde gerek istihdamında gerek ihracatında yaptıklarıyla iz bırakan hazır giyim, tekstil, konfeksiyon sektörünün tüm bileşenlerini, bütün arkadaşlarımı kalbi duygularımla alkışlamak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Çağlayan, sektörün ihracattaki, üretimdeki, istihdamdaki yerini anlatmayacağını dile getirerek, bunu "Tereciye tere satmak" olarak nitelendirdi.
Türkiye'nin 2023'e giden yolundaki hedeflerini gerçekleştirme noktasında, sektörün yaratacağı katkılara değinen Çağlayan, şunları anlattı:
"Konfeksiyon ve hazır giyim sektörümüz, ümit ediyor ve biliyorum ki, Türkiye'yi 2023'e taşıyan en önemli lokomotiflerden biri olacak. 2023'e, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat yaptığı bir tarih olarak bakıyoruz. Yapar mıyız? Buna inanmayanlar hazır giyim, konfeksiyon sektörünün nereden nereye geldiklerini, ve sektörün 2023 hedeflerini gördükleri zaman kalpten inanacaklardır."
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında hizmet ihracatı rakamlarına, kişi başı milli gelir hedeflerine ilişkin de katılımcıları bilgilendirerek, "2023 aslında Türkiye'de ilk defa 10 yıl gibi uzun vadeli bir programın yapılması noktasında öncü bir hedef ve gösterge. Ama 2023 için önemli olan, mühim bir olgu daha var. Gittiğim her yerde bunu söylüyorum, 2023, bu Cumhuriyet'i kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun arkadaşlarına karşı, bizim boyun borcumuzu yerine getireceğimiz tarihtir" diye konuştu.
Türkiye'nin geçmiş 10 yıldaki ekonomik performansına da değinen Çağlayan, burada özel sektörün katkı ve önemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün vefanın ne olduğunu belirten en önemli sektörlerden biri olduğunu diye getiren Çağlayan, gecenin "Vefa Gecesi" olmasına işaret ederek, bu etkinliğin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
Bu arada, gecenin sunuculuğunu yapan Sunay Akın, konuşmasının ardından Bakan Çağlayan'a, İstanbul'un bir hazır giyim ve tekstil müzesine ihtiyacı olduğunu söyleyerek, Çağlayan'dan bu konuda yardım istedi. Akın'ın bu talebine Zafer Çağlayan, "Evelallah" yanıtını verdi.
-"2023 hedeflerimizde en kritik rolü hazırgiyim sektörü oynamaya devam edecek"
Geceye katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, İHKİB'in 35 yıldır Türkiye'nin ihracatına hizmet verdiğini belirterek, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, gerek üretim gerek istihdam gerek ihracat açısından Türkiye'nin en önemli sektörlerinin başında geldiğini söyledi.
Büyükekşi, ihracatta gelinen noktada, sektörün oldukça önemli paya sahip olduğunu belirterek, "Zorlu geçen bu senede hazır giyim sektörü her zaman olduğu gibi ihracatımızı sırtlayan sektörler arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde de hazır giyim sektörümüze güveniyoruz. 2023 hedeflerimizde en kritik rolü hazır giyim sektörü oynamaya devam edecek" öngörüsünü paylaştı.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, hazır giyim ailesi olarak Cumhuriyet'in 100. yılında 60 milyar dolarlık ihracat hedeflerini aşmakla kalmayacaklarını dile getirerek, "Tüm dünyada bu ülkenin yüz akı olmaya devam edeceğiz" dedi.
Bakan Çağlayan'dan 'Elbet bir gün buluşacağız' şarkısı
Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, Tanrıverdi ile İHKİB'in önceki başkanları Sırrı Gültekin, Nuri Akın, Sezer Mavituncalılar, Okan Oğuz, Nuri Artok, Süleyman Orakçıoğlu'na plaket verdi.
Zafer Çağlayan, plaket takdiminin ardından katılımcılara piyano ile "Elbet bir gün buluşacağız" şarkısını çaldı.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ile çok sayıda iş adamının katıldığı gecede İHKİB Korosu ve Aile Tiyatrosu da sahne aldı. - İstanbul