Ekonomideki kötü gidişat sanayiciyi vurdu. Türkiye’deki en büyük iplik üreticisi Beyteks Tekstil’in 22 fabrikasında üretim durdu. Firmanın 5 bin çalışanı bulunuyor. Pamuğun dolar ile alınıp iç piyasaya TL üzerinden satılması ve tekstil sektörünün içerisinde bulunduğu sıkıntı sebebiyle şirketin krize girdiği belirtiliyor.
Büyümedeki ve ihracattaki gerileme sanayicileri vurmaya başladı. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde geçen yıl 128. sırada bulunan Adana’daki Beyteks Tekstil’in 22 fabrikasında üretim durdu. Türkiye’de birinci, dünyada ikinci büyük iplik üreticisi olan firma, 5 bin çalışanını ücretsiz izne gönderdi. Günde 400 ton pamuk işleme kapasitesine sahip firmanın, dünyada pamuk fiyatlarının düşmesi, pamuğun dolar üzerinden alınıp iç piyasaya TL üzerinden satılması, kredi temininde yaşanan zorluk ve tekstildeki kriz sebebiyle tahsilatta yaşanan sorunlardan dolayı darboğaza girdiği öğrenildi. Adana’da önde gelen 30 firma son zamanlarda büyük sıkıntı yaşarken 50’yi aşkın fabrikada artık üretim yapılmıyor.
Firma sahipleri, fabrikaların tekrar faaliyete geçmesi için kredi teminine yönelik görüşmeler yapıyor. Günlük 400 ton pamuk işleme kapasitesine sahip şirket, sektöründe dünya ikincisi olarak öne çıkıyordu. Beyteks’in içine düştüğü durum, geçtiğimiz günlerde işçilerinin yaptığı eylemle ortaya çıktı. Fabrikalar durdurulunca eylem yapan işçiler, işlenmeye hazır pamuk balyalarının geri gönderildiğini, bazı işçilerin işten çıkarıldığını ve idari binanın da boşaltıldığını ileri sürmüştü.
İsmini vermek istemeyen bir üretici, tekstil sektöründe uzun zamandır sıkıntı yaşandığını belirtti. Beyteks’in de bu şirketlerden biri olduğunu vurgulayan aynı kişi, pamuk hammaddesinin Amerika’dan ithal edilmesinin krizde önemli bir etkisi olduğunu anlattı. Pamuk piyasasının son zamanlarda düşmeye başladığını vurgulayan üretici, “Pamuk siparişle gelen bir ürün. Sipariş verildikten 2-3 ay sonra geliyor. Pamuk alındıktan sonra Türkiye’ye gelene kadar fiyatı daha da düşmüş oluyor. Dolayısıyla hammadde temininden başlayan bir ek maliyet var. Son zamanlarda ülkemizde doların Türk Lirası karşısında değerlenmesi de tekstilciyi zor durumda bıraktı.
Beyteks dolar ile mal alıp iç piyasaya Türk Lirası üzerinden mal verdiği için asıl sıkıntıyı burada yaşadı. Bunun üzerine bankaların eskisi kadar rahat kredi vermemesi ve piyasadaki genel sıkıntılardan dolayı tahsilatta yaşanan sorunlar da eklenince Beyteks, içinden çıkılamaz bir duruma düştü. Şimdi sorunların aşılması için bankalardan kredi alınmaya çalışılıyor.” ifadelerini kullandı. Firmanın son durumunu öğrenmek için görüşmek istediğimiz Beyteks Tekstil yetkilileri ise bilgi vermekten kaçındı.
ADANA’DA HER GÜN BİR ŞİRKET BATIYOR
Adana’da Beyteks Tekstil’in içinde bulunduğu durumu çok sayıda şirket yaşıyor. İSO’nun 2013’te açıkladığı en büyük ikinci 500 sanayi kuruluşu listesinde 170. sırada bulunan GÇS Metal de yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle 26 Şubat’ta iflas erteleme istedi. Sanayi tesislerinin çatı ve cephe kaplamalarını yapan şirket, 30’u aşkın ülkeye de ihraç ediyordu. Bir başka sıkıntı yaşayan şirket ise narenciye ihracatı yapan Elgin Grup oldu. 10 bin çalışanı olan ve yaptığı ihracat nedeniyle önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den ödül alan Elgin Grup da bu faaliyetini durdurdu.
Şeneller Tarım kaynaklı krizde de 20 firma iflas etmişti. Adana Yem, Karşıyaka Un, Ezeroğlu Tarım, Alyans Yağ ile Barbaros Pamuk ve Hayvancılık’ın da bulunduğu firmalar kriz nedeniyle kepenk indirmişti. Karşılıksız çekten kaynaklanan krizde piyasa 150 milyon lira zarar ederken, bankaların kaybı ise 70-80 milyon TL dolayında olmuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili ve eski Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, genel olarak ülkenin her tarafında aynı sıkıntıların mevcut olduğunu anlattı. Özgümüş, “Sanayi büyüme rakamları 2,2 küçülmeyi gösteriyor. 1,6-1,7 oranında büyüme beklerken 2,2 düşüş çok büyük bir orandır ve büyük sıkıntıdır. Türk sanayisi artık rekabet edemez noktada. Uzun yıllardan beri sanayinin beklediği yapısal reformlar olmadığı için sanayi ithalatla rekabet edemiyor ve sanayiciler de sanayiyi bırakarak ya hizmet sektörüne ya da inşaat sektörüne yöneliyor. Bu gidişat iyi bir gidişat, doğru bir gidişat değil.” dedi.
patronlardunyasi.com