Türkiye’de iki milyonun üstünde ortopedik, görme, işitme, dil, konuşma ve zihinsel engelli var. Ancak bu vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun yaşadığı çevrede engeline bağlı herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Örneğin, yasal zorunluluk olmasına rağmen bina, cadde, sokak ve yollar hala onların kullanımına uygun değil. Dahası “engel” ve “tuzak”larla dolu. O nedenle de engellilerin büyük bir bölümü evlerinde “mahkum” gibi yaşıyor. Bunda onları yok sayan ve acıyan “engelli” bakışın payı da büyük.
Oysa doğru olan onları izole etmek değil, hayatla barıştırmak ve topluma kazandırmak. “Yaptık, sorunu çözdük” diyebilir miyiz? Hayır. Ama bu konuda atılan önemli adımlar da var. Bunun en iyi örneklerinden biri de Bağcılar Belediyesi’nin Engelliler Sarayı...
Saray deyince sakın ola ki aklınıza görkemli, şatafatlı bir yapı gelmesin. Çünkü bu binanın dışından çok içi saray. Banyo ve tuvaletlerinden merdivenlerine kadar engellilere yönelik dizayn edilen binada “yok” yok. Sinema, tiyatro, kütüphane, bilgisayar odası, yüzme havuzu, spor salonu, kafeteryası ve bilardo masalarıyla her katı ayrı bir yaşam alanı. İçine kapanıklar için “beyaz”, hiperaktifler için “siyah” odalar bile var. En çarpıcı olanı da Engelliler Akademisi ve Engelsiz Eğitim projeleri kapsamında ahşap oyuncak, tekstil üretim, halı- kilim dokuma, çağrı merkezi operatörlüğü, kuaförlük, uygulamalı aşçılık, nikah şekeri ve yapay çiçek yapımı, gibi 25 farklı branşta düzenlenen kurslar. Hepsi her yaştan engelliyle dolu. Hem meslek öğreniyorlar, hem de sosyal hayata katılmış oluyorlar. Avrupa’da dahi böyle bir merkez olmadığını belirten Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kurslardan 3 yılda 3 bine yakın engellinin yararlandığını söylüyor. Aralarından 103 tanesi de işe yerleştirilmiş.
Bitmedi, Engelliler Sarayı adıyla oluşturulan bir logo ve marka da var. Kurslara devam eden engellilerin ürettiği tüm ürünler bu logoyu taşıyor ve sergilenerek satışa sunuluyor. Satılan tişört resim, halı, kilim, oyuncak ve takıların geliri de üreten engellilerin..
Açıkçası buradan alış-veriş yapmak bile başlı başına bir sosyal sorumluluk projesi...
Uluslararası başarılar
Engelliler Sarayı’nın en önemli özelliklerinden biri de spor etkinlikleri ve belediyenin spor kulübüyle yapılan koordineli çalışmayla gelen madalyalar. Merkeze gelenlerin yeteneklerine göre çeşitli spor branşlarına yönlendirildiğini anlatan Engelliler Meclisi’nin engelli ve gülle atmada madalyalı Başkanı Hamza Doğan, Atletizmde “engel” tanımayan Hamide Kurt ve Zübeyde Süpürgeci’nin uluslararası başarılarını anlatırken haklı olarak gururlanıyor. Çok sayıda engelli sporcunun Avrupa yarışmalarına katılma barajını aştığını belirten 28 yaşındaki Doğan, başarının sırrını ise şöyle açıklıyor:
“Evlerinden alınarak Atatürk Olimpiyat Stadı’na götürülen sporcularımız, özel hocaların gözetiminde yaz - kış demeden haftanın beş günü antrenman yapıyor.”