Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Eylül Ayında En Az 143 İşçi Yaşamını Yitirdi

ANKARA (ANKA)- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, Eylül ayında 143 işçi yaşamını yitirdi. İşçi ölümleri en çok inşaat, tarım, madencilik  ve taşımacılık sektörlerinde yaşanırken, en çok ölümlerin yaşandığı şehirler ise İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya oldu.
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, basın ve meslek örgütlerinden derlediği veriler ışığında hazırladığı Eylül ayı raporunu açıkladı. Raporda, Ocak ayında 97, Şubat ayında 82, Mart ayında 122, Nisan ayında 121, Mayıs ayında 417, Haziran ayında 146,  Temmuz ayında 127, Ağustos ayında 159, Eylül ayında ise 143 işçi olmak üzere, 2014 yılının ilk dokuz ayında en az bin 414 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.
 
-EN ÇOK ÖLÜMLER İNŞAAT, TARIM, MADEN SEKTÖRÜNDE YAŞANDI-
 
Raporda, inşaat, yol işkolunda 49; tarım, orman işkolunda 28; madencilik işkolunda 10; taşımacılık işkolunda 10;  ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 9;   metal işkolunda 9; enerji işkolunda 6;  belediye, genel işler işkolunda 6;  savunma, güvenlik işkolunda 4;  gıda, şeker işkolunda 3; tekstil, deri işkolunda 2; çimento, toprak, cam işkolunda 2; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2; ağaç, kağıt işkolunda 1; banka, finans, sigorta işkolunda 1 ve  çalıştığı işkolu belirlenemeyen 3 işçinin yaşamını yitirdiği vurgulandı. İş kazalarının yaşandığı inşaat sektöründe 40’ü düşme ve 29 ezilme/göçük nedeniyle yaşımı yitirirken, trafik, servis kazası nedeniyle 28; diğer nedenlerden dolayı (kalp krizi, KKKA, intihar, yıldırım düşmesi, saldırı vb.) 20;  elektrik çarpması nedeniyle 17; nesne düşmesi, çarpması nedeniyle 3;  zehirlenme, boğulma nedeniyle 3;  kesilme, kopma nedeniyle 2;  patlama, yanma nedeniyle ise  1 işçi yaşamının yitirdi.Raporda ayrıca; tarım, gıda, ağaç, büro, ticaret, sinema, metal, inşaat, enerji, taşımacılık ve belediye işkollarında  emekli /emeklilik çağında çalışan 25 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.
 
-5 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMININ YİTİRDİ-
 
Eylül ayında 5 çocuk işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, “11 yaşındaki mevsimlik pamuk işçisi Raid Hasan, Suriye’deki savaştan kaçıp geldiği Gaziantep’te tarlanın kenarında araba çarpması sonucu can verdi.11 yaşındaki mevsimlik fındık işçisi Dijle Karakaş, içinde bulunduğu Karadeniz’den fındık toplamadan dönen mevsimlik işçileri taşıyan minibüsün Diyarbakır’da devrilmesi sonucu can verdi.16 yaşındaki çoban Berkan Altay, Muş’ta hayvan otlatırken yıldırım düşmesi sonucu can verdi.16 yaşındaki çoban Yusuf Toprak, Sakarya’da hayvan otlatırken yıldırım düşmesi sonucu can verdi.16 yaşındaki Samır Muhammed, Suriye’deki savaştan kaçıp geldiği Mardin’de tarlada çalışırken elektrik akımına kapılarak can verdi” denildi.
 
-11 KADIN, 5 GÖÇMEN İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ-
 
Raporda, tarım ve madencilik sektöründe çalıştırılan 5 göçmen işçinin hayatını kaybettiğin bildirildi.  Aynı raporda Eylül ayında 11 kadın işçinin de yaşamını yitirdiği vurgulandı.İşçi ölümlerinin en çok yaşandığı şehirler ise, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Aydın, Kocaeli, Konya, Manisa ve Mersin’de oldu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, işçi ölümlerinin azalması için şu önerilerde bulundu:
 
“- İşçilerin örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır. İşçilerin sendika seçme özgürlüğü ve iş güvencesi sağlanmalıdır.
 
- Başta taşeronlaştırma olmak üzere her türlü güvencesiz çalıştırma biçimi yasaklanmalıdır.
 
- İşçi sağlığı kurulu işler hale gelmeli ve kurul işçi sağlığını etkileyen üretimin her hususuna müdahale edebilmelidir. Kurulun en az yarısını işçiler oluşturmalıdır... Yine sendikalar, meslek odaları ve uzmanların oluşturduğu heyetler söz ve karar sahibi olmalıdır.” (ANKA)
 
(MLT/ÖZK)