Gazze Giyim ve Tekstilciler Birliği Müdürü Muhammed Ebu Şemmale, İsrail'in uyguladığı ablukanın bölgedeki menfi etkilerine değinerek, "Konfeksiyon işi, Filistin Gazze'de hayli yaygın ve pek çok kişiye istihdamı sağlayan bir sektördü. Ancak kuşatma nedeniyle bölgedeki 920 konfeksiyon atölyesinden 780'i kapandı" dedi.
Milli Dokuma Fabrikası Müdürü Nedal Habub da 2007'den evvel günde yaklaşık 5 ton kumaş üretildiğini belirtti. Şu anda ise ayda ancak 2 ton üretim yaptıklarını aktaran Habub, ürünlerini Batı Şeria ve İsrail'e ihraç ettiklerini ama kuşatma nedeniyle birkaç senedir bunun durduğunu anlattı.
Sınır kapısında el konulan ürünler
Fabrikadaki üretimin yüzde 80 azaldığını dile getiren Habub, şunları kaydetti:
"Çalışanların sayısı 110'dan 25'e düştü. Ayrıca Beyt Hanun Sınır Kapısı'nda İsrail tarafından ürünlerin bir kısmına sebepsizce el konuldu. Bunun yanı sıra uzun saatler elektrik kesintisine maruz kalıyoruz. Sık sık yaşadığımız elektrik kesintileri makinaların bozulmasına ne sebepten oluyor. Tüm bunlara ilave olarak nihai İsrail saldırılarında fabrikada yaklaşık 1,5 milyon dolarlık ziyan meydana geldi."
Patronken işçi oldu
Gazze'deki en büyük konfeksiyon atölyelerinden birinin sahibi Mahmud Yazıcı da ablukanın etkisiyle yaşanan krizden nasibini aldığını ifade ederek, "26 yıldır bu sektörün içindeyim. Yaklaşık 5 yıldır tekstil sektöründe gerileme yaşanıyor. İsrail'in ürünlerin ihracatına izin vermemesi problemin büyümesine ne sebepten oldu. Daha evvel işlik sahibi iken şimdi çocuk giyimi üzerine çalışan bir atölyede işçi olarak çalışıyorum" diye konuştu.
Son senelerde giyim sektöründe daha çok Çin malı ürünlerin tercih edildiğine de dikkati çeken Yazıcı, çalışma koşullarının kısıtlı olduğunu anlatarak, "Elektrik kesintileri nedeniyle haftada ancak 2 gün çalışıyoruz. Önceden atölyede 15 şahıs çalışırken şu anda 3 şahıs mevcut" dedi.
Konfeksiyon işçisi Süreyya Abdullah (55) da "14 yaşımdan beri bu işi yapıyor, rızkımı buradan kazanıyorum. Elimden bir bir bu iş geliyor. Tekstil piyasasının durgunlaşması bizi de etkiliyor. Üç-beş kuruş kazanmak için düşük ücretler karşılığında esbap tamiri, yama işleri yapıyorum" şeklinde konuştu.
İsrail'in 2006'dan bu yana ambargo altında tuttuğu Filistin Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 hudut kapısından Refah dış 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Filistin Gazze'deki 4 ticari hudut kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Geri kalan kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için vakit zaman kısa süreliğine açılıyor.
Gazze'nin dünyaya açılan bir kapısı durumundaki Refah da Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden itibaren sık sık kapatılıyor.
Öte yandan Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun yayımladığı raporda, Filistin Gazze'deki işsizlik oranının geçen senenin nihai çeyreğinde yüzde 42,8'e ulaştığı belirtilmişti.aktifmedya.com