Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Fransız tekstil makina üreticileri ITM ’de

 

Fransız tekstil makina üreticileri 29 Mayıs -1 Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek ITM fuarında yerlerini alacak. Hazır giyim, halı da dahil olmak üzere ev tekstili, nonwoven ve teknik tekstil üreticileri için çığır açan makinalar tasarlayan, üreten ve bu konuda servis hizmeti veren 30 Fransız tekstil makinası üreticisinden oluşan UCMTF Genel Sekreteri Evelyne CHOLET ile görüştük. Fransa, yıllık 1.2 milyar Amerikan Doları ihracatıyla, 6. En büyük tekstil makinaları ihracatçısı konumunda.

ITM 2013’ten beklentileriniz neler?
“2012 yılı üye şirketlerimiz üzerinde oldukça pozitif etkilere sebep oldu. 2013 yılında düzenlenecek ITM Texpo Eurasia 2013 Fuarı, Hightex 2013  ve 10. Uluslararası İstanbul İplik fuarı sinerjiyi arttıran önemli organizasyonlar olacak. Üye şirketlerimiz, Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan müşterilerle böyle bir fırsatla bir daha bir araya gelmekten büyük mutluluk duyacaklar.”

Türkiye pazarının sizin için önemi hakkında neler söylemek istersiniz?
“Türk tekstil endüstrisi, küresel tekstil endüstrisinin önemli oyuncularından biri. Tekstil endüstrisi, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden ve Hükümetiniz söz konusu sektörün Türkiye’nin büyümesine artan katkısını destekliyor. Sektörde, daha fazla üretim yapmak ve rekabetçi fiyatlarda, uluslararası kalite standartlarında üretimi gerçekleştirmek amacıyla halen sürmekte olan bir yatırım söz konusu. Enerji tasarrufu ancak sanat harikası makinaların kullanımıyla mümkün olabiliyor. Bu nedenle Türkiye’nin hazır giyim, ev tekstili (özellikle halı endüstrisi), hatta teknik tekstil ve nonwoven makinaları için önde gelen pazarlardan biri olmasına şaşmamak lazım. Çok uzun zamandan beri, Türkiye’yi lider pazar olarak tanımladık. Türk endüstri mensupları ile Fransız makina üreticileri arasında zaten oldukça güçlü bağlantılar mevcut. Fransız makina üreticileri Türk endüstri mensuplarını sadece müşterileri olarak değil, uzun zamanlı partnerleri olarak görmekteler.”

Türk tekstil endüstrisi hakkında neler düşünüyorsunuz?
“Tekstil sektörünün büyük bir kısmını aile şirketleri oluşturuyor. Bu durum, Türk tekstil endüstrisinin en önemli rekabetçi özelliği olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle, ülkedeki  büyüme fırsatları halen çok kayda değer boyutlarda. Zira sektör üyeleri, pazarın küreselleşmesi avantajını kullanmak için dünya çapında rekabete hazırlanıyorlar.”

Türkiye’deki servis hizmetinizi ne şekilde veriyorsunuz?
“Özel bir pazarda yerelleşme yönünde bir strateji belirledik. Türkiye’de, Fransız makina üreticilerinin kendi bağlı ortaklıkları ve yerel temsilcilikleri var. Örneğin yakın bir tarihte, Gaziantep’te orjinal yedek parçaları anında sağlayabilen bir dağıtım merkezi olan Superba açıldı. Staubli’nin kendi bağlı ortaklığı çok uzun bir süredir hizmet veriyor. Türkiye’de düzenli olarak seminerler düzenliyoruz. En sonuncusu 2012’de Gaziantep’te idi ve şimdi de İstanbul ITM’ye katılacağız.”

Tekstil endüstrisinde hangi sektörler için yeni makinalar üretmeyi planlıyorsunuz?
“Uzun lif iplikçiliği için kalite standartlarını önemli ölçüde arttıran, işletme ve bakım maliyetlerini azaltarak online kalite sağlayan teknolojiler. (Bu inovasyon serisi, komple hat tasarımını da içeriyor). İplik büküm ve tekstüresi için geleneksel ve teknik uygulamalarla yüksek teknoloji iplik üretme fırsatı. Isıl fikse işlemleri, ipliklere özellikle halı endüstrisinde kullanımı için yeni fonksiyonlar kazandırma. Jakar makinaları ve armürlerde gelişmeler, üretim hızında uygun göz kamaştırıcı artışlara eşlik eden yüksek kalite ve güvenilirlik. Hızlı büyüyen Nonwoven sektöründe her üretim işlemi kendine özgü. Fransız makina üreticileri her uygulama için özel çözümler üretmeye organize oldular.

Sağladığınız makinalar enerji tasarruflu mu?
“Enerji tasarrufu, sadece bir moda yada politik olarak doğru bir davranış değil. Hem etkinlik hem de ekonomiklik açısından bir zorunluluk. Enerji tasarrufu fikri, yıllardır, Fransız makina üreticilerinin stratejilerinde yer aldı. Müşterilerimiz, üreticilerin bu yaklaşımından büyük memnuniyet duyduklarını belirttiler. Zira müşterilerimiz böylelikle yatırım maliyetleri ile enerji tasarrufunun finansal geri dönüşümünü hassas bir şekilde karşılaştırma imkanı buldular. Açık olan şey şu ki, sabit gelişme ancak iyi bir duyarlılık sağlanması halinde mümkün. Makina yatırımlarının hızlı geri dönüşüm sağladığı önemli örnekler vardır.”

2012 Fransız makina üreticileri için nasıl geçti?
“Üreticiler, 2012 yılında, 2008 yılında özellikle Avrupa ve Amerika’yı vuran ekonomik krizden önceki iyi duruma geri geldi. Tabi ki, sektör coğrafyası sizin ülkenize hatta daha doğuya ve özellikle Çin ve Hindistan’a kaymaya devam etti. Orta Doğu’daki ülkelerle güçlü bağlantılarımız var ve uygun hale geri döndükten sonra İran ve Suriye gibi ülkelerde yeni yatırımlar yapmayı dört gözle bekliyoruz.Fransız şirketleri olarak, Kuzey Afrika’da seminer vermeyi planlıyoruz. Şirketlerimizin cirosu 2012 yılı itibariyle çok iyi oldu ve daha da iyiye bir gidiş söz konusu. Tek problem, teslimat zamanında bazı gecikmelerin yaşanıyor olması.”