Gali baskı makinesi “sabit” bir masa üzerinde hareket ederek baskı yapmaktadır. Bu masa alttan ısıtmalıdır ve üzerinde kalıcı olan bir yapıştırıcı vardır. Kumaş baskı öncesi bu masa üzerine serilerek sabitlenir. Masanın boyu elli metre ve eni 1,9 metredir. Bu ölçüler dahilinde bir seferde net 46 metre kumaşa baskı yapılabilmektedir. Makine elekronik ve elektropnömatik parçalar içermektedir. Makine masanın kenarlardında bulunan raylar üzerinde hareket eder ve rayların üzerinde bulunan raport demirlerini sayarak pozisyonunu bulur.
Baskıya başlarken öncelikle, yıkanmış ve temiz masaya, kumaş serme arabasıyla kumaş serilir. Bunun için kumaş serme arabası iki kişi tarafından masanın başına getirilir ve kumaşın baş kısmı elle düzgünce masaya yapıştırılıp serme makinesinin baskı silindiri ile aşağıya indirilir. Kenarlardan kumaşın taşmamasına özen gösterilerek kumaş arabası masanın sonuna kadar götürülür ve masa sonunda uygun bir noktadan kumaş kesilir.
Bundan sonra desenin ayarlanması gerekir. Bunun için deseni oluşturan ana rengin şablonu (genelde fon veya kontür kalıbıdır) seçilir. Bilgi transfer ünitesi ile kalıbın yanında yazan raport değeri milimetre cinsinden makineye transfer edilir. Daha sonra, konulan şablonun gönye ayarını yapmak gerekir. Bunun için masanın baş kısmına bir metre kadar siyah süprem serilir ve makine bir raport kadar ileri alınır. Şablon, içten sağ kısmından pudralanır ve makine geri alınır. Pudralanan desenin ek yeri şablon içinde bulunan motif ile karşılaştırılır, eğer aralarında farklılık varsa (açıklık veya sıklık) raport miktarı değiştirilerek bu değer tekrar makineye yüklenir. Eğer motif kalıp içindeki motife göre aşağıda veya yukarıda ise şablon da makinenin ön kısmında bulunan ayar kolları ile ileri veya geri verilerek düzeltilir.
Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da, şablon makinaya takılır takılmaz tutucu kolların şablona takılması ve bu kolların hava butonunun açılmasıdır. Hava açıkken tutucu kolların şablonu çok sıkı tutmaları gerekir. Eğer şablon oynuyor veya kollar elle rahatça hareket ettirilebiliyorsa kollarda arıza var demektir.
Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra baskı işlemine geçmek mümkün olur. Makine manuel pozisyona alınarak bir raport ileri alınır, burası masanın ilk baskı noktasıdır. Boya dökmeden rakle serbest olarak ileri geri hareket ettirlir ve grekirse rakle hızı arttırılır veya azaltılır. Kalıbın içinde kumaşın başlangıç ve bitiş noktaları dışında kalan yerleri varsa bantla kapatılır ve kalıba boya dökülerek baskıya başlanır. Boya dökerken dikkat edilmesi gerken nokta; boyayı uzunlamasına eşit bir şekilde dökmektir. İlk baskı yapıldıktan sonra makine bir raport ileri alınır ve basılan birinci panonun presine, yaymasına ve kumaşı doldurmasına bakılır, gerekirse pres, rakle sayısı, rakle hızı düşürülür veya arttırılır. Eğer basılan yerde sıçratmalar varsa şablon kalkış hızı yavaşlatılır.,
tekstilmuhendisi.wordpress.com