Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Gambiya İş Konseyi Başkanı Tevfik Emir Kanpulat, "Eminim ki Türkler, Gambiyalılar'ı kardeşleri olarak, açık kollarla karşılayacaktır. Türkiye'nin, Gambiya'nın gelişmesine yardımcı olması gerekir" dedi.
Kanpulat, Gambiya Yatırım ve Ticaret Olanakları Forumu'nda, bu görüşmenin, Gambiya tarafının ilişkilere verdiği önemi yansıttığını belirterek, karşılıklı iş adamları toplantılarının iki taraf için de çok yararlı olduğunun altını çizdi.
Gambiya'nın aslında ufak bir ülke olduğunu ancak bu ülkede kalbi büyük insanların yaşadığını vurgulayan Kanpulat, ülke nüfusunun yüzde 90'ının Müslüman olduğuna dikkati çekti.
Kanpulat, Gambiya'nın dünyada en yoksul ülkeler arasında yer almasına karşın, Gambiya'da insanların kızgın olmadığını dile getirerek, "Onlar mutlu, çünkü gayet verimli toprakları var. Ben eminim ki Türkler, Gambiyalılar'ı kardeşleri olarak, açık kollarla karşılayacaktır. Türkiye'nin, Gambiya'nın gelişmesine yardımcı olması gerekir" diye konuştu.
Ülkeler arasında ilişkilerin geçmişe dayandığını ifade eden Kanpulat, geçen hafta Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Gambiya'ya yaptıkları ziyareti ve bakanlıklar düzeyinde yaptıkları anlaşmaları anlattı.
Gambiya Ticaret, Sanayi, İstihdam ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Abdou Kolley de Türk hükümetine, kendilerine gösterdikleri sıcak ağırlamadan dolayı teşekkür etti.
Bu toplantının, hem hükümetler hem de özel sektör açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kolley, ziyaretin ülkeler arasındaki iyi ilişkilerden yararlanarak, ulusal kalkınma çabalarına destek bulmak amacıyla yapıldığını söyledi.
"Her türlü sektörü kapsayacak toplam 34 proje hazırladık"
Türk delegasyonuna, her türlü sektörü kapsayan ve kendi ulusal kalkınmalarına yardımcı olacak önemli projeler önerdiklerini dile getiren Kolley, şunları kaydetti:
"Yeni gemilerin alınması, limanların büyütülmesi, yeni uluslararası havaalanının inşa edilmesi, balıkçılık sektörünün geliştirilmesi, tüm yılı kapsayacak tarımsal üretim gibi her türlü sektörü kapsayacak toplam 34 proje hazırladık ve bunları Türk delegasyonuna sunduk. Hükümetler olarak iş adamları ve özel sektör için doğru ortamı hazırlama görevini taşıyoruz. Yatırım fırsatlarından yararlanarak halkımız için iş imkanları oluşturmak ve halkın refahını artırmak istiyoruz. Hükümet olarak görevimizi yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Çok iyi bir platform hazırladık ve sizin hükümetinizle bizim hükümetimiz bir araya gelip doğru platformu hazırladı."
Gambiya'nın finans ve ekonomi açısından eşsiz fırsatlar sunduğunun altını çizen Kolley, bu alanlarda son derece tatmin edici yatırımlar yapılabileceğini söyledi.
Kolley, yatırımcıların olduğu kadar tüketicilerin ihtiyaçlarını da dikkate aldıklarını dile getirerek, geliştirdikleri Mali ve para politikaları çerçevesinde yeni ve etkin bir yasal sistem oluşturduklarını anlattı.
Böylece yatırımları koruyacak, en iyi uluslararası uygulamaları da yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Kolley, iş dünyasının canlı kalmasını sağlayacak önlemleri almanın rekabet açısından ne kadar önemli olduğunu bildiklerini söyledi.
Abdou Kolley, Gambiya'nın barış ve güvenlik dolu bir ülke olduğunu dile getirerek, "Gambiya insanlarının samimiyeti ve dürüstlüğü, iyi niyetleri de iş dünyası için büyük önem taşıyan konulardır. Gambiya'da yatırım hem sizi tatmin edecek hem de değecek bir yatırım olacaktır. Burada bulunma amacımız aklınızdaki soruları yanıtlamak ve Türk iş sektörünün tek başına veya Gambiya ile ortaklaşa yatırım yapması. Ticaret açısından ise amacımız, ikili ticaret volümünü 35 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarmak" açıklamasını yaptı.
Gambiya Ticaret Odası Üst Yöneticisi ve Gambiya-Türk İş Konseyi Başkanı Alieu Secka ise toplantıda iş adamlarının katılmış olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Türkiye ile gerçek bir iş birliği yapmak istediklerini söyledi.
Türk iş adamlarını ülkelerine davet etmek istediklerini yineleyen Secka, "Biz Türkleri çok sıcakkanlı insanlar olarak biliyoruz. Ayrıca aynı dini paylaşıyoruz. Türkiye'nin dünya çapında bir ekonomiye kavuşmuş olması da bizi çok etkiliyor. Dünya Ticaret ve Turizm Konseyinde, Türkiye'nin GSYH'sinin yüzde 10-11'inin turizmden geldiğini ve istihdamın yüzde 8'inin bu alanda olduğunu öğrendik. Türkiye, Avrupalılar için çok önemli bir turizm destinasyonu. Gambiya'nın da turizm açısından önemli değerleri var" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin dünyada tarım, tekstil, otomotiv, inşaat malzemeleri ve beyaz eşya konusunda dünyada önemli üretim kapasitesine sahip ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Secka, son yıllarda özellikle fındık ihracatındaki başarıları da yakından izlediklerini söyledi.
Secka, 1980'lerden bu yana kendine yeterli tarımsal ürünler üreten Türkiye'de nüfusun yüzde 29'unun bu alanda istihdam edildiğini aktararak, "Gambiya'da teknoloji transferi ve yatırım gibi şeylere ihtiyaç duyuyoruz. Gambiya'da özel sektör adına Gambiya Ticaret Odası'nın, bütün bakanlıkların ve tüm resmi kuruluşların, Türkiye ile iş birliğini destekleyeceğinden eminim" dedi. - İstanbul
AA