Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen, ilin potansiyelinin ve önündeki fırsatları nasıl değere dönüştürebileceğinin tartışıldığı toplantıyı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat yönetti.
Toplantının açış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Bingöl topraklarının yüzde 3'ünün ceviz üretimi için uygun olduğunu belirterek, "Cevizin anavatanı olarak anılan Bingöl, potansiyelini yeterince değerlendirmiyor" dedi.
Bingöl'ün Türkiye'nin lokomotif ceviz üretici kenti olabileceğinin altını çizen Karadere, şöyle devam etti:
"Diğer yandan, Bingöl'ün özellikle tekstil ve konfeksiyon alanındaki üretim gücü kümelenmeyle desteklenirse ilin ekonomisinde ciddi gelişmeler sağlanabilir. Hayvancılık eksenli bir bölgede yer alan Bingöl'ün bu faaliyetten katma değeri yüksek faydalar yaratması için ortak iş yapma kültürünün gelişmesi gerekiyor."
Karadere, Bingöl'de cevizciliğin gelişmesi için banka olarak ilk etapta 500 adet ceviz fidanı desteği sağlayacaklarını kaydetti.
Toplantıda, Gaziosmanpaşa Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, ceviz yetiştiriciliğinin Bingöl ekonomisine katkısı, Çankaya Üniversitesi Girişimcilik ve İnovasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Meral Sayın, yerel ekonomilerde kümelenmenin farklı uygulamalarını ve kalkınmaya sağlayabileceği katkıları, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye'nin tarım ve hayvancılığında kooperatifçiliğin önemi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, makroekonomik veriler ışığında şehrin bugününü ve yarınını konusunda birer konuşma yaptı.
Toplantıya, Vali İbrahim Taşyapan, Belediye Başkanı Yücel Barakazı, bazı kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile iş adamları katıldı.
beyazgazete.com