Gaziantepli kadınların yüzyıllardır ilmek ilmek dokudukları ve Osmanlı padişahlarının kaftanlarında kullanıldığı için “Saray kumaşı” olarak bilinen kutnu kumaşı, pamuk ve ipeğin kök boyalarla buluşmasından elde edilen ipliğin el tezgahlarında özenle işlenmesinden oluşuyor.
Sanayileşmeye karşı zor durumda olan ve adını duyurmakta zorlanan bu kültürel mirasın devamlılığı ve dünyaya tanıtılabilmesi için Gaziantep Belediyesi ve Kutnu Tanıtım Grubu çalışmalarını başlattı.
İlk etapta ‘Gelenekten Geleceğe’ başlıklı sergi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katılımıyla Gaziantep’in en eski hanlarından biri olan ve yeni onarılan Hışva Han’da açıldı. Sergide ağırlıklı ev dekorasyonuna yönelik aksesuvarlardan oluşan ürünler sergilendi.
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, sergi açılışında yaptığı konuşmada Osmanlı döneminden bu yana Gaziantep’te dokunan kutnunun yeniden Türk tekstil sektöründeki yerini alması için Kutnu Tanıtım Grubu kurduklarını söyledi. Halen şehirde bu kumaşı geleneksel yöntemlerle üreten az sayıda usta ve atölye kaldığına dikkat çeken Şahin, “Sanat dünyasıyla sanayi dünyasını birleştiriyoruz. İnanıyorum ki kutnu kumaşı tarihten gelen vizyonuyla dünyada hak ettiği yeri alacaktır” dedi.
Turistik amaçlı
Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu öncelikli hedefleri arasında, ağırlıklı turistik amaçlı, geleneksel giysi ve aksesuvarda kullanılan kutnunun, kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu söyledi, “20 farklı üründen
200 adede ulaştık” dedi.
milliyet.com