Ceren BEGEÇ/ ADANA, (DHA)- AKDENİZ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB) 8’incisini düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
14 üniversiteden 62 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmada,‘Unutuş Nehri: Lethe’ temasıyla Sedef Suna Güler birinciliği kazandı. ‘Ona Eureka’ temasıyla SardarAkyük ikinci, ‘IneNari’ temasıyla Maide Özer üçüncülüğü elde etti. 10 finalist arasında dereceye giren yarışmacıların ödüllerini Adana Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Adana Sanayi Odası Başkanı (ADASO) ve ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç verdi.
�
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıları Meclisinin (TİM) desteğiyle geleneksel olarak düzenlenen 8. ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni, Adana Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirildi. Törene, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, ATHİB Başkanı Fatih Doğan ve AKİB’e bağlı Birlik Başkanları, Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay, Adana Sanayi Odası Başkanı (ADASO) ve ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve seçkin davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla böyle bir yarışma düzenlediklerini belirtti. Bu yılki yarışmayı ‘Kendi Temanı Kendin Belirle’ temasıyla düzenlediklerini kaydeden Zeki Kıvanç, "Taklit eden değil, taklit edilen olmak istiyoruz. Bölgemizdeki firmalarımızın tasarım kültürünü benimsemesini istiyoruz. Kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz. Gençlerimizi bu hedeflere ulaşmak için destekliyoruz. Bugüne kadar bine yakın tasarımcıyı sektörle buluşturduk. Yarışmamızın birincilerini yurtdışı eğitimlere gönderdik. Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen bu yarışmanın hem bölgemize, hem de ülkemize kazandırdığı katma değerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz"dedi.
Vali Mahmut Demirtaş ise yarışmanın Türk tekstil firmalarının tasarım kapasitelerini ve yarattıkları katma değerin arttırılması, sektöre yön verecek öğrencilerin yaratıcılıklarının desteklenmesi adına büyük önem taşıdığını vurguladı.Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü’nün 2023 ihracat strateji haritasında, tasarım ve koleksiyonları çeşitlendirme, takipçilikten trend belirleyici olmaya geçme hedefleri belirlediğini anımsatan Vali Demirtaş, "Türk tekstil sektörünün dünya ile rekabet gücünün artması ise; teknoloji düzeyinin yükseltilmesine, inovasyon çalışmalarının çoğaltılmasına, Ar-Ge faaliyetlerinin artırılmasına ve moda-marka çalışmalarının hızlandırılmasına bağlıdır. O sebeple tekstil sektöründe de gereken adımları atmalı; ürettiğimiz ürünleri dünyanın bildiği, tanıdığı ve güvendiği markalar haline getirmeli, mutlak surette katma değere dönüştürmeliyiz" diye konuştu.
MODALI VE MARKALI ÜRÜNLER YARATMALIYIZ
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da 342 milyar dolarlık dünya tekstil pazarında Türkiye’nin 10,3 milyar dolar ile yüzde 3 pay aldığını, rekabet gücünü arttırmak için ülke olarak tasarım, inovasyon ve ürün geliştirmeye büyük önemverdiklerini dile getirdi. ATHİB’in düzenlediği yarışmanın da bu amaca hizmet eden güzel bir örnek olduğunu vurgulayan Turagay ,şöyle konuştu:
"Tüketicilerin tercihlerine zevklerine göre yeri geldiğinde kişisel ürün yapabilecek nitelikte tasarıma ve inovasyona ihtiyacımız var. Modalı ve markalı ürünler yaratmalıyız. Modalı ve markalı ürünler yaratarak, dünya konfeksiyon piyasasında bir İtalya bir Fransa olabilmeliyiz. Bunu kısmen yaptık, çok iyi markalarımız çıktı. Ama yeterli değil. Tasarıma, inovasyona, ürün geliştirmeye daha çok önem vermemiz lazım. Katma değerli ihracatımızı arttırmak için hayaller kurmalıyız ve gerçeğe dönüştürmeliyiz. Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşında ortaya çıkan boşlukları değerlendirmemiz lazım. Çok kuvvetli, endüstrimiz ve sanayimiz var. Özellikle tekstil ve konfeksiyonda bunu en iyi şekilde değerlendirebiliriz. Tasarımı ve inovasyonu ürünlerimize daha fazla entegre etmeliyiz."
ÖDÜLLER DAĞITILDI
Konuşmaların ardından ATHİB 8. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda finale kalan 10 yarışmacının tasarımları tanıtıldı. Mersin Opera ve Balesi (MDOB) sanatçılarının danslarıyla renklendirdiği final gecesinde,jürinin değerlendirmesine göre ‘Unutuş Nehri: Lethe’ temasıyla Sedef Suna Güler birinciliği kazandı. ‘Ona Eureka’ temasıyla SardarAkyük ikinci, ‘IneNari’ temasıyla Maide Özer üçüncü oldu. LC Waikiki Özel Ödülü’nü ise ‘Magma’ temasıyla Aykut Alcı, ‘Gizemli Dokunuş’ temasıyla Beyaz Atman paylaştı. Birinciye 2 yıl yurt dışı eğitim ve 25 bin lira, ikinciye 20 bin lira, üçüncüye 15 bin lira para ödülünün dağıtıldığı yarışmada, 10 finalistin Paris PremiereVision Tekstil Fuarı’na katılımının sağlanacağı, ayrıca masa üstü dokuma teghazı hediye edileceği belirtildi.
FOTOĞRAFLI
milliyet.com.tr