Yapı genel olarak üç kaide prensibin birbiri ıle mevzun bir şekilde bir kez tezgah üzerinde toplanması ile çalıştırılması sonucu gerçekleştirilmektedir ve bu işlemlere taban dokuma prensipleri denilmektedir. dokumada arış iplikleri birbirine muvazi olarak belli yek sayıda okunuşu cihet yana bulunurlar. dokumanın yapıldığı yöne doğru ilerlemesi müstelzim çözgü tabakası arasından atkı ipliğinin geçirilmesi ve bunun kumaşa ıç edilmesi temelli olarak tekrarlanan temel işlemlerdir. dolayısıyla bir yapı işleminde 3 gerçek ve 2 yardımcı mertebe olduğu hücre çarpar. aynı zamanda dokumanın da üç baz prensibi olarak malum bu mekanizmalar ,
-ağızlık açma mekanizması ,
-atkı atma mekanizması ile
-tefe isabet mekanizması adına sıralanabilir. ayrıca dokumada yaver mekanizmalar ise ,
-çözgü salma mekanizması ,
-kumaş göz ve sarma mekanizması ,
şeklinde özetlenebilir. bunların dışında temel yapı işlemlerine ilgi edildiğinde , bir tekstil kumaşın oluşturulması yoluna üç temel elemanın gerekli olduğu görülebilir.
-ağızlığı neden gücüler ,
-ağızlıktan argaç ipliğini geçiren bir atkı nakil elemanı ,
-atılan atkıyı kumaşa tefeleyen tarak.
dokumada arış iplikleri , arış levendinden sağılmaktadır. çözgü köprüsünden geçerek dokuma bölgesine gelen çözgüler çerçevelere asık kuvvetsiz gözlerinden birer , taraktan ise kümeler ( iki , 3 veya dört ip ) halinde geçirilirler. çerçeveler iki kışkırtma ayrıldığı zaman oluşan üçgen kesitli çözgü ağızlığının tepesini kumaş çizgisi , tabanını ise tırmık belirlemektedir.
tarağın değme tefe vuruşunu gerçekleştirdikten aksi hâlde pili çekme tertibatı belirli yalnızca sarma yaparken yine onat ama misil çözgünün salınması gerekir.
Taharin tanimi ile önemi:
çözgü ipliklerinin dokunacak kumaşın desenine göre gücülerden ve tırmık dişleri arasından geçirilmesine tahar denir.
tahar işlemi örgü raporunda aynı hareketi fail ipliklerin aynı önder çerçevelerinden geçirilmesiyle olur. bu işlem içinde tahar planının hazırlanması gerekir. tahar planı hazırlanırken ayrımsız hareketi yapan çözgü iplikleri örnek çerçeveye işaretlenir. belirgin aksiyon yaratıcı çözgüler ise müşterek en sonra çerçeveye işaretlenir. aşağıdaki örnekte 4 arış ipliğide değişik hareket yaptığı hesabına tek başına tek başına çerçevelere işaretlenmiş ile bu plana göre de biricik başına tek başına çerçevelerden geçecektir.
tahar işlemi nesiç örgüsünün oluşumunda asıl faktörlerden birisidir. tahar işleminde yapılacak benzer pot yapı örgüsünün bozulmasına saika olacaktır.
2-tahar yapmanin nedenleri:
1-dokuma tam tam hareketi yapan arış ipliklerini aynı çerçevede
toplayabilmek için.
2-ağızlık hareketini sağlayabilmek için.
3-çözgü ipliklerini belirli sadece düzene koymak için.
4-tarak sıklığı sayesinde arış sıklığını doğrulamak için.
3- tahar çeşitleri:
dokumacılıkta çok çeşitli örgüler olmasından dolayı taharlarda türlü olabilmektedir. ancak en çok geçer ve damga hayli kullanılan ve temel tahar sistemleri şunlardır.
a-düz tahar
b-atlama tahar
c-zikzak tahar
d-kırık tahar
e-saten atlamalı tahar
f-grup tahar
g-karışık tahar
a-düz tahar:bu tahar bile çözgü iplikleri birinci çerçeveden bitimi çerçeveye kadar sıra ıle geçirilirler. bu tür tadarlara sıra taharı da denir. işaret bayağı ile işaret çok kullanılan tahar çeşididir.
b-atlama taharı:bu taharda çözgü iplikleri çerçevelerden birer atlayarak geçirilir.
c-zikzak tahar: bu taharda çözgü iplikleri birinci çerçeveden döl eşi çerçeveye baht arızasız olarak geçirilir. sınır çerçeveden ahir geriye dönülerek birinci çerçeveye denli yine iş ile alınırlar.
d-kırık tahar: çözgü iplikleri yine birinci çerçeveden olanca çerçeveye denli düzen ıle alınırlar , ancak çerçeve sayısının yarısından başlayıp ters yönde yani kırılarak birinci çerçeveye derecede alınırlar.
e-saten atlamalı tahar: bu taharda arış iplikleri saten atlama sayılarına nazaran çerçevelerden alınırlar.
f-grup tahar: bu taharda çözgü ipliklerinin koşa rakamlı olanları tek sırada tek numaralı olanları bile diğer benzer sırada toplanıp gruplandırarak yapılabilir.
g-karışık tahar: bu taharda yukarıda açıklayan tahar çeşidi kurallarının hiçbirisi muteber değildir. tekstil örgüsünün durumuna göre değişir.
blogspot.com