Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

 

Giyim, insanlar için ilk zamanlarda dış etkenlerden korunma ihtiyacından doğmuş, sonraları ise geleneksel biçimde süregelmiştir.İlk çağlarda basit bir örtünme aracı olan giyim, tarihi evrimi içinde gelişimini yaparak bugünkü durumuna ulaşmıştır.
İnsanlığın gelişmesi giyimi de etkilemiş, kişinin yaptığı işe uygun giyinmesi gerekli olmuştur. Aynı zamanda toplumsal bir nitelik kazanarak, kişiler sınıfsal durumuna göre giyinmeye başlamışlardır. Böylece giyim insanların toplumsal durumlarını sembolize eder biçime gelmiştir.
Modacılar ve giyim uzmanları, genellikle insanlara ilişkin ilk yargıya, kişinin dış görünüşüne bakılarak varıldığı görüşünde birleşirler. Bu görüşte az da olsa gerçek payı bulunmaktadır. Ancak bu düşünce kişinin kendine güven duyması ve toplumsal ilişkileri açısından geçerli olsa da saygınlığı dış görünüşte aramak doğru değildir. Kişiye saygınlık kazandıran belirleyici özellik kişiliktir. Giyim aynı zamanda kişiliğinin bir parçasıdır. Mesela, gösterişli ve abartılı giyim ya da yalın gösterişsiz giyim kişinin kişiliğini de yansıtmaktadır.
Toplumda giyimle ilgili değer yargılarına büyük önem verilir. Kişi, için de toplumun düzenini ve kurallarını bozmayacak biçimde giyinmeli, topluma ters düşmemelidir.
Giyim ve modanın işlevi yalnızca insanın giyinmesiyle ilgili değildir. Geçmişte ve günümüzde giyim, güzel sanatlar içinde önemli bir aracı olmuştur. Tiyatro, resim,heykel alanlarında da giyimin önemli bir işlevi vardır.
Giyim iç ve dış giysilerle birlikte, giyimi tamamlayıcı aksesuardan olmuştur.Giyimi tamamlayan öğeler; başa ve ayağa giyilenlerin tümü, çanta, kemer vb. takılar ve makyaj (kozmetik) içerir.
 
 
Bayan Giyiminde Etek
 
Vücudun belden aşağı kısmını örten, beli dar, altı değişik biçimlerde yapılabilen ve uç kısmı serbest olan bir giysidir.İnsan bedeninin belirli bir noktası ile zemin veya başka bir giyim eşyası ile ilgili olarak üst kenardan etek baskısına kadar olan boya uzunluk denir.
Ansiklopedik olarak tanımı; kadın giysilerinin belden aşağı kalan bölümüdür.Bir iç şerit yada görülen bir kemerle beli saran ve çeşitli uzunluklarda bacağa kadar inen kadın giysidir.
 
Eteğin Tarihçesi
 
İlk insanların vücutlarının belden aşağı kısımlarını avladıkları hayvan postlarıyla örtmeleri, eteğin insanların ilk giyimleri olduğunu ortaya çıkarmaktadır.Medeniyetin ilerlemesi, dokumacılığın başlamasıyla , etek modelleri de çeşitlilik kazanmış, sade etekler, yerini volanlı, pilili ve modelli eteklere bırakmıştır .Etekliğin kadınlar tarafından yaygın biçimde kullanılmaya başlamasıTanzimat döneminden sonradır. Özellikle, yüksek tabakanın giydiği etek,meşrutiyet devrinde zamanın modası haline gelmiştir.
 
Etek Çeşitleri
 
Günümüze değin türlü eteklik kesimleri moda olmuştur. Bu kesimlerin en belirleyici öğesi, etekliğin boyudur. Kimi zaman ayak bileklerine değin uzun tutulmuş, kimi zamanda diz kapağının üzerine çıkmıştır. Bunun yanı sıra darlık ve bollukta kesimde önemli bir öğedir. Değişik zamanlarda, pilili, verev, büzgülü,dar, evaze vb. eteklikler moda olmuştur.
 
Günün her saatinde giyilebilen, özellikle genç kızların ve çalışan hanımların tercih ettikleri bu kıyafeti kullanıldığı yere göre ikiye ayırabiliriz;
 
a) Spor etekler
 
b) Fantezi etekler
 
Spor etekler, yürüyüşte, işte ve günün her saatinde giyilebilir. Model ve kumaş seçiminde, rahat hareket etmeyi engellemeyen bir giysi olmasına dikkat edilmelidir.Spor ve fantezi eteklerin boyları, günün modasına göre diz üstü, (mini), diz altı (midi) ve uzun (maksi) yapılabilir. Ancak modayı izlemeninde yaş, vücut yapısı ve çevre ile ilişkisi olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.Bir giyim parçasının uzunluğu, söz konusu olan ölçüm yerlerine ait vücut ölçüleri ile aynı olabilen ve dikey olarak ölçülen hazır ölçülere dayanmaktadır.
 
Etek Boyları;
 
a) Süper mini etek
 
b) Mini etek boyu
 
c) Diz hizasındaki etek boyu (diz boyu)
 
d) Alt baldır hizasındaki midi boy
 
e) Ayak bileği hizasındaki maksi boy 
 



 
 
Bayan Giyiminde Pantolon
 
Pantolon, belden başlayan ve paçaları ayak bileklerine kadar inen bir giysidir.Pantolon, vücudun belden aşağı kısmı için giyilen bacaklar için birbirinden ayrı iki bölümü olan ve değişik modellerde (Dubleli, pileli, dar, şalvar v.b.) biçimlendirilen, diz altından ayak bileğine kadar farklı uzunluklarda yapılabilen bir dış giysidir.
 
Bayan Pantolonunun Tarihçesi
 
Günümüzde giyimde en fazla tercih edilen pantolon, yüzyıllara göre birçok değişiklik göstermiştir. 21. yüzyıla girerken bayanlar ve erkekler için tercih edilen bir giysi olmuştur.Bazı kaynaklarda pantolonun kökeninin antik çağa kadar uzandığı ve buna göre ilk pantolonun MÖ. 500’lü yıllarda Perslerin giydiği, bazı kaynaklarda ise İskitlerin, Japonların ve Hinduların giydiği belirtilir.İlk çağlarda Perslerde erkek ve kadınlar, uzun bluzlar ve doğru etkili (oryantal) pantolonları, yumuşak ayakkabılarına takılmaktaydı.1800’lerde Amerika’nın kuzeyindeki “altına hücum” ile Blue-Jeanslar ortaya çıkmıştır. Ağır koşullar içinde olan altın arayıcıları tabiata dayanıklı giysilere ihtiyaç duymuşlardır. Levi Straus adında bir iş adamı Fransa’dan getirdiği dayanıklı kumaştan (Denim) pantolonlar yapar. İkinci dünya savaşından sonra dünyayı saran ekonomik kriz, bu pantolonların tüm ülkelerde giyilmesine sebep olur. Bu arada kumaş maviye boyanır, adı da “Blue-Jeans” olur.
1837 yıllarında, elbise eteklerine çemberlerle geniş görünüm sağlanırken,bunların altına iç pantolonlar giyilmiştir.Paçaları dantel fırfırlarla süslenen bu pantolonlar etek uçlarında görülmüştür.1900’lerde kadın ilk kez sporla ilgilenmeye başlar. Uğraşılan spor dalına göre giyinmek moda olur. Kadınlarda bisiklet, golf pantolonlar görülür.Günümüzde kadınlar için vazgeçilmez olan pantolon her yerde rahatlığın ve şıklığın bir simgesi olmuştur.
 
Pantolon Çeşitleri
Bayan pantolonlarının ön kısmında model tasarımına uygun olarak pili olabilir. Ön beldeki pili sayısı pantolonun geniş ya da normal kesimli olmasına göre,model tasarımına uygun olarak pens veya pili olarak değişir. Bayan pantolonları düz kemerli, pervazlı veya anform kemerli olabilir. Bayan pantolonları vücuda yapışan veya şalvar tipi pantolonlara kadar değişik genişliklerde üretilebilir.Çok çeşitli kumaşlardan üretilen bayan pantolonları modaya bağlı olarak ütü izli veya ütü izsiz, fermuarlı veya düğmeli, düz veya çapraz yan cepli olarak yapılabilir.
Günlük pantolonlar, iş pantolonları, takım elbiseler, eteğe benzeyen pantolonlar veya zarif gece pantolonları, günün her saatinde giyilerek moda dünyasının en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Günün modasına göre golf, süvari,şort, bermuda, tulum, kapri şalvar gibi isimler almaktadır.