Güçlü Tekstil emekçileri sendikal haklarıyla birlikte işyerine geri dönüyor.
Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Adıyaman’da faaliyet göstermekte olan Güçlü Tekstil İşyeri çalışanları Aralık 2013 ve sonrasında anayasa ve yasaların teminatı altındaki haklarını kullanarak Sendikamıza
(Öz İplik-İş) üyelik başvurusunda bulunmuşlardır.
Güçlü Tekstil işverenliği işçilerin sendikal örgütlenme faaliyetlerinin öğrenmesinin hemen akabinde işçilere sendikadan ayrılmaları yönünde çok çeşitli baskı ve tehditler uygulamış, çalışmak üzere işyerine gelen işçilerin fiilen işe girişini engellemiş, sendikadan istifa etmeleri halinde ancak işyerine girerek çalışabilecekleri beyan ve telkinlerinde bulunmuştur.
İşverenlik, sendikaya üye olduğundan şüphelendiği ve sendikal haklarında ısrarcı olan 200 civarındaki çalışanı işyerine almamış, çalışanlar günlerce işyeri önünde beklemek zorunda kalmışlardır.
İşverenlik bununla da yetinmemiş, bizzat kendi sebep olduğu hukuk dışı tasarrufundan kendi lehine sonuçlar çıkarmak amacıyla yasadışı eylem ve grev yapıldığı gibi gerçekdışı isnat ve suçlamalarla sendikal haklarını kullanmaktan başka bir şey yapmayan yüzlerce çalışanı bu defa da tazminatsız olarak işten çıkarmıştır.
Sendikamızca işçilerin yasal haklarının korunmasına yönelik olarak açılmış davalar sonucunda yerel mahkeme işverenin savunmasına itibar ederek, işe iade istemli davalarımızı reddetmiştir.
Söz konusu kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 22. Hukuk Dairesi geçtiğimiz günlerde yerel mahkeme kararını bozmuş, uyuşmazlığa nihai noktayı koyarak işverenliğin isnat ve suçlamalarının gerçek olmadığı, sendikal hakların ihlal edildiği yönünde nihai kararını vermiştir.
Yargıtay, Güçlü Tekstil işverenliğinin söz konusu tasarruflarının ve işten çıkarmalarının tamamen sendikal nedenli olduğu tespit ve değerlendirmesinde bulunmuştur.
6356 sayılı kanundaki yeni düzenlemeler uyarınca herhangi bir şarta bağlı olmaksızın işçilerin her birine bir yıllık ücreti tutarında sendikal tazminat ödenmesi gerektiğinin tespiti yönünde de hüküm kurulmuş bulunmaktadır.
Bu durumdaki davacı işçilerin işe iadeleri yönünde gerekli girişimlere başlanmış olup, yasal prosedüre bağlı olarak dört aylık boşta geçen süre ücreti, kıdem ve ihbar tazminatlarının tahsili de gündeme gelecektir.
(e-ha) Zeynep Ortakavak