Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Güney Kore ye hazır giyim ihracatını artırmak için imzalar atıldı

Türkiye ile Güney Kore arasındaki ticareti geliştirmek için önemli adımlar atıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) ile Kore Tekstil Geliştirme Enstitüsü arasında işbirliği anlaşması parafe edildi. Ayrıca Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile Güney Koreli yatırım ve işgeliştirme kuruluşu Daegu Gyeongbuk arasında da işbirliği anlaşması imzalandı. Bu sayede Türkiye’nin Güney Kore’nin 6,2 milyar dolarlık hazır giyim ithalatından daha fazla pay almasını hedefleniyor. İki ülke arasındaki tekstil ticaretinde Türkiye aleyhine bir durum söz konusu. Güney Kore’ye hazır giyim ve tekstilde 22 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, 240 milyon dolarlık ithalat yapılıyor.

İki ülke arasında tekstilde işbirliği ve ticareti artırma amacıyla düzenlenen her iki imza töreni Titanic Otel'de gerçekleşti. BTSO ve BUTEKOM Başkanı İbrahim Burkay, burada yaptığı konuşmada Güney Kore tekstil sektörüne önemli katkılar sunan Güney Kore Tekstil Geliştirme Enstitüsü ile ortak amaç ve faaliyetler adına güç birliği yaptıklarını vurguladı. Burkay, “Anlaşma ile BTSO ve BUTEKOM olarak sektörde edindiğimiz deneyimlerimizi Koreli dostlarımıza aktaracağız. Yine onların birikim ve tecrübelerinden yararlanacağız.” ifadelerini kullandı. Burkay, Türkiye’nin Güney Kore ile yaptığı STA’nın ve güç birliği protokollerinin karşılıklı ticareti artıracağından söz etti. Anlaşmaların iki ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu. Güney Kore Tekstil Geliştirme Enstitüsü Başkanı Ho Seang Park da Türkiye ve Güney Kore’nin bağlarının, diyaloğunun daha güçlenmesi gerektiğini dillendirdi. Mutabakat anlaşmaları ile güç birliğinin artmasını temenni etti.

TGSD Başkanı Cem Negrin de konuşmasında Türkiye’nin hazır giyimde 2013 hedefinin 17 milyar dolar olduğunu belirterek, Güney Kore’nin bu rakam içinde yüzde 0,2 pay aldığından dert yandı. Negrin, "Tekstil ve hazır giyimde 22 milyon dolar ihracata karşılık 240 milyon dolar ithalat yapıyoruz. 2012’ye baktığımızda Türkiye olarak tüm sektörlerde Güney Kore’ye 500 milyon dolarlık ürün ihraç etmişiz, bu ülkeden 5,6 milyar dolarlık ürün ithal etmişiz. Muhatabımızın bizden başarılı olduğu ortada. Biz onlara 1 satıyoruz, onlar bize 10 satıyor." dedi. Türkiye’nin Güney Kore’ye sattığı ürünlerin sayıca sınırlı olduğundan yakınan Negrin, şunları aktardı:

“Bu ülkeye ihraç ettiğimiz ürünlere bakıldığında 240 milyon dolar tutarında petrol gazları, 50 milyon dolar tutarında tıp ve eczacılık ürünleri ile 12 milyon dolar tutarında seramik ürünleri ilk 3 sırayı alıyor. İthal ettiğimiz ürünlere bakıldığında da 800 milyon dolar ile haberleşme ve iletişim aygıtları, 670 milyon dolar ile kara taşıtları, 430 milyon dolar ile elektrikli makine ve aygıtlar önde geliyor. Nihayetinde Güney Kore bizden aldığının 10 katını satsa da her iki ülkenin toplam ticaret içinde payları yüzde 1’in altında. Ancak Türkiye ile Güney Kore’nin taraf olduğu serbest ticaret anlaşması (STA) iki ülkenin tekstil ve hazır giyim ticaretini geliştirme potansiyeli taşıyor.”

Daegu Gyeongbuk Başkanı Lee Dong Soo ise Türkiye ve Güney Kore’nin köklü tarihi, güçlü bağları bulunduğuna temas ederek, iki ülkenin STA imzalayarak ekonomide önemli aşamalar aldığını, bunu işbirliği anlaşmaları ile perçinleme gayretinde olduklarını belirtti.

Öte yandan Türkiye’den ve Güney Kore’den tekstil ile hazır giyim şirketleri bir araya gelip ticari görüşmelerde bulundu.

CHA