Hakkari'de, Batmanlı bir işadamı tarafından açılan tekstil fabrikasında çalışmak için kadınlı erkekli 1500 kişi başvurunca fabrika yetkilileri erkekleri eleyip sadece kadınlara yöneldi. Yaklaşık 900 kadın arasından 200'ünün belirlenmesi için eğitim ve denemelere başlandı.
İstanbul'da 120 kişiye istihdam sağlayan Nergiz Tekstil, ikinci fabrikasını Hakkari'ye açtı. Pehlivan Mahallesi'nde bulunan 4 katlı bir binayı kiralayıp yaklaşık 1.5 milyonluk bir yatırım yapan Nergiz Tekstil, makinelerini kurup deneme üretimlerine başladı. Fabrikada çalışacak 200 kadıniçin de çalışmalar yapılıyor. Ancak 200 kişinin alınacağı fabrika için kadın ve erkek yaklaşık 1500 kişi başvurunca fabrika yöneticileri, 600 erkekten vazgeçip sadece kadınlara yöneldi. Müracaat eden yaklaşık 900 kadın için de çalışmalar yapılıyor. 900 kadın arasında en uygun el becerisine sahip 200 kişinin belirlenmesi için de usta öğretici ve eğitmenlerden destek alınıyor.
Fabrika yöneticilerinden olan Şafak Mahfuz Şimşek, Hakkari'de geçen yıl giyim üzerindemağaza açtıklarını, burada işsizlik oranın yüksek olduğunu görünce tekstil üzerinde fabrika açmaya karar verdiklerini söyledi. Şimşek, "Yaklaşık 1.5 milyona mal olan fabrikamızda giyimile ilgili 100 makine bulunmakta. Fabrikada çalışmak üzere 3 ay önce yaptığımız duyurularda ilk etapta fabrikaya bayan ve erkek karışık alacaktık. Ancak daha sonra yapılan müracaatlarda 900 bayan, 600 erkek başvuru yaptı. Bayanların başvuruları daha yüksek olduğunu görünce, fabrikaya sadece bayan almaya karar verdik. Başvuruların sayısı çok olunca 3 ile 6 ay gibi bir deneme süreci şartı koyduk. Bu şart kadınların bu süreçteki el becerileri göz önünde bulundurularak alımlar yapılacaktır" dedi.
Şimşek, memleketi Batman, Siirt ve Diyarbakır gibi daha avantajlı iller olduğu halde Hakkari'de bu işi yapmaya karar verdiklerini anlattı. Şimşek, İstanbil Esenyurt'ta mevcut bir fabrikalarını bulunduğunu belirtti. Şimşek, "Burada da ihracat üzerine bir tekstil fabrikası açtık. Hedefimiz giyim ihracaatı yapmak. Biz Hakkari'deki koşullara bakıp bayanlarımızın daha çok mağdur olduğunu göz önünde bulundurarak yüzde yüz kapasitemizi bayanlar için kullandık. Aslında Hakkari hiç programımızda yoktu. Batman, Mardin, Siirt vardı. Ama Hakkari'yi gördüm. Buranıninsanarın mağduriyetini de gördüm. Herkes Batman, Gaziantep, Urfada fabrika açıyor. Ben de Hakkari olsun dedim. Burayı tercih etmemizin nedeni de burda hiç bir iş yatırımının olmamasından kaynaklanıyor" diye konuştu.
Tekstil fabrikasına başvuru yapanların büyük bölümü evli kadınlardan oluşuyor. Başvuru yapanlar arasında bulunan evli ve 3 çocuk annesi Secihe Çiftçi, Hakkari'de ilk kez böyle bir fabrika açıldığı için çok mutlu olduklarını ve fabrika sahiplerine teşekkür ettiklerini belirtti. Çiftçi, "Kadın olarak ekonomik özgürlüğümüze kavuşacağız. En azından burda bir şeyler öğreniyoruz.Şu an deneme sürecindeyiz. Yapmaya çalışacağız. Daha önce hiç bir işte çalışmadım, bu benim ilk deneyiyim" dedi.