EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye ekonomisinin önde gelen sektörlerinden hazır giyim ve konfeksiyonda, moda ekonomisine geçerek 2 yılda 4 milyar dolarlık ihracat artışı sağlayacak proje hayata geçirildi.
Avrupa Birliği’nin desteklediği Katma Değer ve İstihdam Odaklı Belgeli İşgücü Seferberliği Projesi (KİBİS) kapsamında açılışı yapılan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Hazır Giyim Sertifikasyon Merkezi (HSM), Türkiye’nin tasarım ve moda odaklı ihracat hedefi için donanımlı işgücü altyapısını oluşturacak. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 24 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdikleri merkezle ilk yıl 4 bin 500 çalışana ulusal ve uluslararası geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesi verilmesinin planlandığını söyledi.
Sertifikasyon merkezinin açılışı, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Grup Başkanı Javier Menendez Bonilla ve Merkezi Finans ve İhale Birim Başkanı Muhsin Altun’un da katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törende konuşan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye ekonomisinin amiral gemisi olan hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 2 yılda 4 milyar dolarlık ihracat artışı gerçekleştirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Giderek zorlaşan küresel rekabet koşulları karşısında, hazır giyim ekonomisinden yüksek katma değerli moda ekonomisine geçiş yapıldığını ifade eden Tanrıverdi, “Bu noktada büyük bir görev üstlenecek olan İHKİB Hazırgiyim Sertifikasyon Merkezi moda ekonomisine geçişte fabrikalarımızın aradığı belgeli işgücü talebini karşılayacak. Bir başka ifadeyle Türk hazır giyim sektörü İHKİB HSM ile bir üst faza geçecek. Bu yıl kadın, erkek, çocuk, iç giyim modelistleri, model makineciler ve kompleciler merkezimize müracaat ederek sertifikalarını alabilirler. Diğer meslek gruplarıyla ilgili çalışmalar dönem dönem devreye sokulacak.” diye konuştu.
Merkezin sektöre sağlayacağı katkılar ile ilgili bilgi veren Tanrıverdi işbaşı eğitimi süresinden tasarruf sağlanacağını, uzman personelin işe adaptasyonu ve işbaşı eğitim süresi daha kısa olacağından maliyet avantajı olacağını kaydetti. Çalışanın motivasyon ve özgüvenini artıracağını belirten Tanrıverdi, “İşverene rekabet üstünlüğü sağlayıp toplam kaliteyi artıracak, eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirecek, eğitim ve öğretimde kalite güvencesini teşvik edecek. Öğrenmeye ulaşmayı kolaylaştıracak. Kariyer planlamasını destekleyecek. İşgücünün kalitesini güvence altına alacak. Yetkinliği belgeli personelin kriterlerine göre seçme-yerleştirme olanağı sağlayacak.” diye konuştu.