Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

"Hazır Giyim Sektörünün Önündeki 5 "Çin Seddi"nden Biri Kalkıyor

 
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi:"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hazır giyim ve konfeksiyonda bulunan tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi desteklerinden faydalandırmak için çalışma yaptıklarını açıkladı"- "Bu gelişmeyle beraber hazır giyim sektörünün önünde engel oluşturan 5 'Çin Seddi'nden biri kalkacak"- "Yılın ilk çeyreğinde en büyük pazarımızı oluşturan ilk 10 ülkenin 9'unda ihracat artışı elde ettik"
MUSAB TURAN - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hazır giyim ve konfeksiyonda bulunan tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi desteklerinden faydalandırmak için çalışma yaptıklarını açıkladı. Bu gelişmeyle beraber hazır giyim sektörünün önünde engel oluşturan 5 'Çin Seddi'nden biri kalkıyor" dedi.
 
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tanrıverdi, sektörün yeni rotasını belirlerken, başta ABD ve Japonya olmak üzere uzak ülkelerde tasarım ve yüksek katma değere sahip ürünler ile var olma yoluna gideceklerini söyledi.
 
Tekstil sektörünün, Türkiye'deki 24 sektör arasında en fazla katma değerli ürün ihraç eden ilk üç sektör arasında bulunduğunu aktaran Tanrıverdi, şöyle konuştu:
 
"Şu anda 24 dolar olan kilogram birim fiyatımızı halihazırda yatırım yaptığımız tasarım, moda ve markalaşma süreçlerinin desteğiyle 4 yılın sonunda 30-35 dolar aralığına çıkartmayı hedefliyoruz. Bunun için yaklaşık 4 yıldır tasarım çalışmalarının Ar-Ge teşvik kapsamına alınması yönündeki girişimlerimiz nihayet meyvesini verecek. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hazır giyim ve konfeksiyonda bulunan tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi desteklerinden faydalandırmak için çalışma yaptıklarını açıkladı. Bu gelişmeyle beraber hazır giyim sektörünün önünde engel oluşturan 5 'Çin Seddi'nden biri kalkacak."
 
2017 sonu için belirledikleri 30 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için ekonomi yönetimine ilettikleri 5 maddelik acil sorun listesinde yer alan tasarımın Ar-Ge teşviki kapsamına alınmasının sağlandığını dile getiren Tanrıverdi, "30 milyar dolar ihracat hedefi için tünelde ışık göründü" dedi.
 
Hikmet Tanrıverdi, ihracatın artışını sağlayacak diğer maddeleri ise "hammaddeye erişimde engellerin kaldırılması", "dahilde işleme rejimindeki sorunların giderilmesi", "devlet yardımları uygulamalarının basitleştirilmesi ve süreçlerin hızlandırılması" ve "yurt içinde her sektörün bin prestij fuarının hedef ülke destek oranında desteklenmesi" olarak sıraladı.
 
Tanrıverdi, "Üretim istihdam ve ihracat odaklı bir bakış açısıyla sorunları çok daha hızlı bir şekilde aşabilirsek, 2017 sonu için belirlediğimiz 30 milyar doları yakalamak hiç de zor olmayacak" ifadesini kullandı.
 
"Amerika pazarına odaklandık"
Çin'in AB ülkelerine yaptığı 1 kilogram ihracat karşılığında 12 avro, Bangladeş'in 11 avro, Türkiye'nin ise 17 avro elde ettiğini hatırlatan Tanrıverdi, sektörün tasarım desteği almasıyla beraber katma değeri yüksek ürün ihracatında patlama yaşanabileceğini bildirdi.
 
Türk tekstil sektörünün AB ortalama ithal birim fiyatına göre yüzde 36, Çin'in birim fiyatına göre ise yüzde 47 daha yüksek fiyatla ürün sattığını vurgulayan Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"İhracatımızın yüzde 74,9'unu AB pazarına yapıyoruz. Ama bu bizim için yeterli değil. Buna karşın Amerika ülkeleri (ABD, Kanada, Brezilya, Meksika vb) toplamı ihracatımızdan sadece yüzde 3,2 pay alıyor. Sadece ABD 73 milyar dolar ile dünyanın en çok hazır giyim ithalatı yapan ülkesi konumunda. Biz ise bu ülkeye sadece 445 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Böylesine küçük bir rakam ile yetinmemiz mümkün değil. Bunun için Amerika pazarına odaklandık. Önümüzdeki 4 yıllık dönem için en çok yoğunlaşacağımız bölgelerin başında Amerika pazarı geliyor."
 
"İlk çeyrekte Türkiye'nin ihracatı yüzde 6,2 artarken, hazır giyimde bu oran yüzde 9 oldu"
Bu yılın ihracat açısından 2012 ve 2013'e göre çok daha olumlu bir yıl olacağına inandıklarını belirten Tanrıverdi, 2014'ü 19 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatmayı planladıklarını aktardı.
 
Hikmet Tanrıverdi, sektörün ihracatının yılın ilk çeyreğinde Türkiye ortalamasının üzerinde arttığını aktararak, "Yılın ilk çeyrek verilerine baktığımızda Türkiye'nin ihracatı yüzde 6,2 artarken, hazır giyimde bu oran yüzde 9 oldu. Hazır giyim sektörü olarak toplam ihracattan yüzde 12,1 pay alıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde en büyük pazarımızı oluşturan ilk 10 ülkenin 9'unda ihracat artışı elde ettik" diye konuştu.
 
Kaynak: AA