Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 33. Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapıldı. Birliğin 2013 yılı tahmini bütçesi, 2 milyon 600 bin lira olarak kabul edildi. Toplantıda konuşan Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, bu yıl sektöre katkı amacıyla planlanan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Eğitim komitesinin güzel konuşma yöntemleriyle ilgili bir eğitim programı düzenleyeceğini belirterek, “Ayrıca 3–5 Eylül 2013 arasında Munich Fabric Start Fuarı ile eşzamanlı olarak Turkish Fashion Break organizasyonu tekrar düzenlenecek. Haziranda ise İstanbul’da mümessil firmalarla buluşulacak.” dedi. Kızılgüneşler, farklı pazar arayışları kapsamında da Rusya’dan alım heyeti getirmeyi planladıklarını aktardı.
2012 yılı ihracat rakamlarına da değinen Emre Kızılgüneşler, şunları kaydetti: “Geçen yıl Türkiye geneli ihracatımız yüzde 12,6 artışla 151,8 milyar dolar olurken sektörümüzün payı 16 milyar dolar seviyesindeydi. Bölgemizin 2012 yılı ihracatı ise 1,16 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ülkemiz ve bölgemiz ihracatı ve istihdamı açısından büyük öneme sahip olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün 2012 yılı ihracat performansına birçok faktör etki etti.”
Dünya genelindeki gelişmeler ve en önemli ihracat pazarı olan AB ülkelerinin ekonomik yönden henüz toparlanamamasının hazır giyim ve konfeksiyon ihracatını doğrudan etkileyebileceğine dikkat çeken Kızılgüneşler ticari bağlantıların, çalışılan pazarların ve iş yapma modelinin muhtemel gelişmeler dikkate alınarak gözden geçirilmesi ve değer zincirinin her bir halkasındaki paydaşlarla işbirlikleri oluşturma yönünde adımlar atılması gerektiğini, bu noktada Ege Bölgesi hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçılarının sağlayacağı güç birliklerini büyük önem taşıdığını kaydetti. Geçen yılki faaliyetlerin odak noktasının, yavaşlayan ihracat performansını eski seviyesine getirmek olduğunu, buna yönelik belli başlı hedefler koyduklarını hatırlatan Kızılgüneşler, “Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün en önemli ihraç pazarı olan AB ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz ve birçok ülkenin içinde yer aldığı finansal darboğazlar, 2012 yılı ihracat performansımıza etki eden en önemli faktörler arasındaydı. Sektörümüzünnitelikli işgücü ihtiyacına yanıt vermek, güncel gelişmeler ve trendler hakkında bilgilendirmek, yeni potansiyel pazarlara giriş imkanları sağlamak gibi hedefleri var. Bunlar doğrultusunda kurduğumuz alt komitelerimiz, yönetim kurulu üyelerimizin fiili katılımı ve katkılarıyla çalışmalar yürütüyor.” şeklinde konuştu.