Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Aralık 2012 verilerine göre işsizliğin yüzde 10,1 olduğu bir ülkede çalıştıracak eleman bulamadıklarını belirtti.
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Aralık 2012 verilerine göre işsizliğin yüzde 10,1 olduğu bir ülkede çalıştıracak eleman bulamadıklarını belirtti.
Kızılgüneşler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazır giyim sektöründe en önemli sıkıntının üretim ayağında çalışacak eleman açığı olduğunu söyledi.
Yüksekokul ve üniversite mezunu eleman bulmakta her hangi bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Kızılgüneşler, makineci, kalite kontrol, ütü gibi üretim ayağında çalışan işçi açığının giderek arttığını ifade etti.
İşsizlerin hizmet sektörünü tercih etmelerinin sadece hazır giyim ve konfeksiyonun değil tüm üretim sektörünün sorunu olduğunu vurgulayan Kızılgüneşler, "İşsizliğe rağmen çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Herkes hizmet sektöründe iş arıyor. Üretim ayağında çalışanlar daha fazla ücretle teşvik edilmeli" dedi.
İşsizliğin yüksek olduğu bir ortamda çalıştıracak eleman bulamamalarının, iş arayanların üretim ayağı yerine daha rahat olan ve bedenen fazla çalışmadan ücret alabilecekleri hizmet sektörünü tercih etmelerinden kaynaklandığını anlatan Emre Kızılgüneşler, şunları söyledi:
"Vasıfsız dahi olsa istediğimiz yaş kriterinde eleman bulamıyoruz. 18-25 yaşında eleman bulduktan sonra eğitmek mümkün. Ama eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Kimse üretim ayağında çalışmak istemiyor. Çok kişi iş arıyor, çok işveren de eleman arıyor. İşsizler iş beğenmiyor. Türkiye'de 2 milyonun üzerinde özel güvenlik görevlisi olduğu söyleniyor. Güvenlik görevlisi ne yapıyor, ürettiği bir şey var mı- Gidip oturarak alacağı maaşı, biz 08.00-18.00 saatleri arasında deli gibi çalışana ancak verebiliyoruz."
Hızır giyim sektöründe yaşanan eleman sıkıntısının ücret artışlarını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Kızılgüneşler, yetişmiş elemanına daha fazla ücret veremeyen firmaların çalışanını başkasına kaptırtığını dile getirerek,
"Bizim sektör rekabetten dolayı çalışanlarına fazla ücret veremiyor. Çalışan daha iyi şartlarda iş bulunca gidiyor. Problem buradan kaynaklanıyor. İyi maaş verebilsek hizmet sektörüne kayışın önünü de kesmiş oluruz" diye konuştu.
Türkiye'nin üreten kesimi desteklemesi gerektiğini ifade eden Kızılgüneşler,Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin üretim yerine hizmet sektörü güçlü olan ülkeleri olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Üretim gücü yüksek Almanya'da her hangi bir kriz yaşanmazken, hizmet sektörleri güçlü İspanya, Yunanistan, Portekiz gibi ülkeler krize girdi. Türkiye'nin bu tehlikeyi önceden görüp, önlemler alması gerekiyor. Üretmek kolay değil, üretim alışkanlığından çıkmak ise çok kolay. Bu hataya düşmemek lazım.Türkiye'nin üretimini güçlü tutup, hizmet sektöründe de gelişmesi gerekiyor."
-"Hizmet sektöründe çalışanlar daha fazla ücretle teşvik edilmeli"-
Üretim sektöründe çalışanların daha fazla ücretle teşvik edilmesi gerektiğini belirten Kızılgüneşler, bu alanda çalışanların istihdamının üzerindeki yüklerden indirime gidilerek maaşlarına yansıtılması gerektiğini vurguladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, üretim sektöründe çalışanların hizmet sektörüne göre daha fazla ücret alması yönünde bir çalışma başlattığını ifade eden Kızılgüneşler, şunları kaydetti:
"İşçi ücretleri hizmet sektöründe de üretim sektöründe de aynı olunca, iş arayanlar tercihlerini hizmet sektöründen yana kullanıyor. Özellikle üretim sektöründen hizmet sektörüne geçişin önünü kesmek lazım. Bu da üretimde çalışan kesimin üzerindeki işçi maliyetlerini azaltmakla olur. Çalışana vermek şartıyla işçi maliyetlerinde 10 puanlık bir indirime gidilebilir. ya da ekstra bazı düzenlemelerle üretim sektöründe çalışanlar teşvik edilmelidir. Mali disiplini korumak açısından üretim sektöründe çalışanların üzerindeki yük azaltılıp hizmet sektöründe çalışanların artırılması daha mantıklı geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konuda bir çalışması başlamış durumda." - İZMİR