Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Hepimiz aynı gemideyiz

Hazır giyim ithalatına getirilen yüzde 20’lik ilave vergi, üretici ve konfeksiyoncu arasında görüş ayrılığına neden
oldu. Ek vergiyi üreticiler üretim ve istihdama sağladığı katkı nedeniyle memnuniyetle karşılarken, konfeksiyoncular
ve hazır giyimciler maliyetlerin arttığını belirterek, büyük grupların ülkeyi terk edecekleri gerekçesiyle tepki göstermişlerdi. Tekstil sektörünü ikiye bölen ithalatta ek vergi uygulaması konusunda sektörde yaşanan tartışmaları değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İthalat lobisinin memnun olmayışı benim memnuniyetimdir” dedi.
Alınan ek vergi kararnamesinin altında Başbakan’ın ve 25 bakanın imzasının bulunduğunu kaydeden Çağlayan,
“Haksız ithalatın, Türk üreticisine vermiş olduğu zarar ziyan benim öncelikle çalışmam gereken konudur. Benim
görevim Ali’nin, Ahmet’in, Mehmet’in istihdamını sağlamaktır.

Cari açığın hesabı benden soruluyor, hükümetimizden soruluyor, gereken tedbirleri almak durumundayız” dedi.
Üretime zarar veren, üretimi tıkayan, istihdamı etkileyen haksız ithalata karşı tedbir aldıklarını kaydeden Çağlayan, atılan bu adımın Türkiye’deki üreticilerin haklı talebi olduğunu kaydetti. Çağlayan, “ Türk üreticisi bunu istiyor ve bu konuda önlem alınmasını bekliyordu. Bu konuda gereken adımı attık, bunun için ithalat lobisinin memnuniyetsizliği
benim memnuniyetimdir” diye konuştu.
HİÇBİR KİŞİ, BU KARADAN DOLAYI İHRACATIN AZALDIĞINI SÖYLEYEMEZ
Tekstil fabrikalarının ciddi şekilde yeniden çalışır hale geldiğini kaydeden Çağlayan, bunun ihracata ve konfeksiyon sektörüne de olumlu yansıdığını dile getirdi. Çağlayan, dışardan ithal edenlerin, kendisine gelerek fabrikalarını yeniden Türkiye’de yapma kararlarını deklare ettiklerini söyledi. Bu çerçevede alınan kararlarla ithalatın ciddi şekilde yavaşladığına işaret eden Çağlayan, şöyle konuştu: ‘’Zaman zaman tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde ihracatımız azaldı diyorlar. Hiçbir kişi, bu karardan dolayı ihracatın azaldığını söyleyemez, söylerse doğruyu söylemez. Bu sektördeki ihracatın azalmasının sebebi, Avrupa pazarlarındaki daralma ve kurdan dolayı çıkan problemlerdir.
Konfeksiyon sektöründe bilhassa bu işten sıkıntıya düştüğünü söyleyenlerin yaptıkları ithalat rakamlarını ben çok iyi biliyorum.’’
SEKTÖR İKİYE BÖLÜNDÜ
Ek ithalat vergisine karşı çıkanlara üreticiden tepki geldi. Vergi sonrası istihdamın yüzde 9 arttığını belirten Sanko’nun sahibi Abdülkadir Konukoğlu, “Fabrikalar çalışmaya, istihdam artmaya başladı. Markaların yaygarasını anlamıyoruz”
dedi. İthalata getirilen ek vergiye tepki gösteren hazırgiyimcilerin karşısına tekstil üreticileri çıktı. ‘Türkiye’nin Üretimi Türkiye’nin İhracatı Platformu’nu kuran üreticiler, vergiyi eleştiren hazırgiyimcilere ateş püskürdü. Ek vergi sonrası Türkiye’de kapanan atölye ve fabrikaların yeniden çalışmaya başladığını, istihdamda yüzde 9’a varan artışlar olduğunu belirten platform başkanı, aynı zamanda Sanko’nun da sahibi Abdülkadir Konukoğlu, “Bizim derdimiz ihracatla değil iç piyasayla. İhracat amaçlı ithalatla bir derdimiz yok” dedi. Sektörde ithalat yapanların oranının yüzde 10’u geçmediğini belirten Konukoğlu, “3 ithalatçı para kazanamayacak diye bu yaygara kopuyor. Bu ithalatçı hazırgiyimciler, iplik ve kumaş fiyatlarındaki yüzde 30-35 ucuzlamayı raf fiyatlarına yansıtmıyorlar. Sonra da ek vergiden şikayet ediyorlar” dedi.

http://www.tekstilteknik.com.tr/hepimiz-ayni-gemideyiz/