Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Hikmet Tanrıverdi'den yerli kumaş üreticilerine eleştiri

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yerli kumaş üreticilerini eleştirdi ve ”Yüzde 20’nin üzerinde vergiler var. Şifon bile üretilmiyor. 54.07 koduyla satılan sentetik kumaşı çok pahalı ithal ediyoruz. Ömür boyu koruma olmaz” dedi.

Tür­ki­ye, ha­zır­gi­yim ve teks­til bir­lik­te dü­şü­nül­dü­ğün­de ge­çen yıl 27 mil­yar do­lar­lık ih­ra­cat ra­ka­mı­na im­za at­tı. Ha­zır­gi­yim 17.3 mil­yar, teks­til ih­ra­ca­tı ise 10 mil­yar do­la­ra ya­kın­dı. Ca­ri açık de­ğil, ca­ri faz­la ver­di­ler. Bu olum­lu gi­di­şa­ta rağ­men ku­maş üre­ti­ci­le­ri ile ha­zır gi­yim­ci­ler ara­sın­da bit­me­yen bir tar­tış­ma mev­cut.
 
Vergiler memnun etmedi
 
Ku­maş üre­ti­ci­le­ri­ni ko­ru­mak ama­cıy­la ge­ti­ri­len yüz­de 20’lik ek ver­gi­ler, ha­zır gi­yim­ci­le­ri uy­gu­la­ma­nın ba­şın­dan bu ya­na mem­nun et­me­di. Çün­kü, dün­ya mo­da­sın­da tren­di ku­maş­la­rı it­hal et­mek çok pa­ha­lı­ya gel­me­ye baş­la­dı. O ku­maş­la­rın ül­ke­miz­de ye­ter­li üre­ti­mi­nin ol­ma­dı­ğı­nı sa­vun­du­lar.  
 
Şi­fon üre­te­mi­yo­ruz
 
İs­tan­bul Ha­zır­gi­yim ve Kon­fek­si­yon İh­ra­cat­çı­la­rı Bir­li­ği (İH­KİB) baş­kan­lı­ğı­na 4 yıl­lık bir dö­nem için ye­ni­den se­çi­len Hik­met Tan­rı­ver­di, gö­rüş­me­miz­de bu tar­tış­ma­nın iyi­ce su yü­zü­ne çık­tı­ğı­nı  söy­ler­ken, “Ö­mür bo­yu ko­ru­ma ola­maz. Yüz­de 20 – 30’la­ra ula­şan ek ver­gi­ler ve an­ti­dam­ping ne­de­niy­le sı­kın­tı çe­ki­yo­ruz, dış re­ka­bet­te zor­la­nı­yo­ru­z” de­di.
 
Tan­rı­ver­di, ku­maş­çı­la­rı eleş­ti­rir­ken, Tür­ki­ye­’de hâlâ “şi­fo­n” bi­le üre­ti­le­me­di­ği­ni, özel­lik­le sen­te­tik fi­la­ment ip­lik­le do­ku­nan ve “54.07” No.lu kod­la ta­nım­la­nan ku­maş tü­rü­nün de yer­li ola­rak te­min edi­le­me­di­ğin­den ya­kın­dı. Dün­ya mo­da­sın­da kul­la­nı­lan bu ku­maş­la­rın yüz­de 90’ı­nın Uzak­do­ğu­’dan it­ha­li­ne gi­dil­di­ği­ni ve ver­gi­ler­le çok pa­ha­lı ha­le gel­di­ği­ni ifa­de eden Tan­rı­ver­di, şöy­le ko­nuş­tu: “Me­se­la, ge­çen kış çok mo­da olan kaz tü­yün­den ka­ban­lar sü­rek­li it­hal edil­di. Biz­de yok­tu. Ben bi­le New Yor­k’­tan sa­tın al­dım. Der­di­mi­zi an­la­ta­mı­yo­ruz. Bur­sa­’da ça­lı­şan bü­yük öl­çek­li ku­maş üre­ti­ci­le­ri­nin si­ya­si­ler­le lo­bi­le­ri çok iyi. Biz­ler da­ha kü­çük iş­let­me­ler ol­du­ğu­muz için po­li­ti­ka­cı­lar ta­ra­fın­dan kaa­le alın­mı­yo­ruz.”
 
Sa­SA­’yı ala­ma­dık
 
Sa­ban­cı Gru­bu­’nun bün­ye­sin­de olan ve sen­te­tik el­yaf üre­ten Sa­SA­’nın Hint­li­le­re sa­tıl­dı­ğı­nı, ko­nu­nun ha­la Re­ka­bet Ku­ru­mu­’n­da ol­du­ğu­nu kay­de­den Tan­rı­ver­di, “As­lın­da, biz ih­ra­cat­çı­lar Sa­SA­’yı al­mak is­te­dik ama ol­ma­dı, bu­nun için ko­lay­lık­lar sağ­la­na­bi­lir­di­” yo­ru­mu­nu yap­tı.   
 
Paris’te Osmanlı nostaljisi abartıldı 
 
Yurt­dı­şı fu­ar­lar ile yurtdı­şın­dan ge­len alım he­yet­le­riy­le da­ha ak­tif bir di­ya­log için­de ola­cak­la­rı­nı da söy­le­di. Ge­çen yıl Rus­ya­’da baş­kent Mos­ko­va­’da ve İtal­ya­’da Mi­la­no­’da­ki sek­tör fu­ar­la­rın­da, bu yıl ise Pa­ri­s’­te Tür­ki­ye­’nin “o­nur ko­nu­ğu­” ola­rak ağır­lan­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Tan­rı­ver­di, Pa­ri­s’­te ya­şa­nan üzü­cü ko­nu­la­ra ise açık­lık ge­tir­di ve şöy­le ko­nuş­tu:
 
“As­lın­da Fran­sız­lar cep­le­rin­den 400 bin eu­ro ci­va­rın­da pa­ra har­ca­dı­lar. Fu­ar da çok ba­şa­rı­lı ol­du. İda­re­nin bil­gi­si dı­şın­da dü­zen­le­nen par­ti­de Os­man­lı nos­tal­ji­si faz­la abar­tıl­dı. Bu işe kü­çük bir yol ka­za­sı di­ye­bi­li­riz.”    
 
PERİHAN ÇAKIROĞLU - BUGÜN GAZETESİ