Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

HİNTLİLERE YEDİRMEYİZ

Hintli dev Indorama’nın talip olduğu Sasa’nın satışında Rekabet Kurumu süreci uzadı. ‘Sasa’yı yabancı almasın’ diye bastıran 10 Türk tekstilci, holdingle görüşme başlattı.

Eylem Türk
Sabancı Holding’in,  bu yılın nisan ayında Hintli dev Indorama grubuna satacağını açıkladığı Sasa Polyester’e yerli tekstil üreticileri talip oldu. Sasa satışı, Rekabet Kurulu incelemesi nedeniyle şu ana kadar sonuçlanmadı.
 
‘Olur, görüşelim...’
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı ismail gülle, bu konuda geçen ay Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile bir toplantı yaptıklarını açıkladı. Gülle, “Türk tekstil üreticileri olarak Sasa’ya talip olduğumuzu açıkladık. 10 yerli firma birlikte teklif vereceğiz. Güler Hanım’dan, ‘olur, görüşelim’ yanıtı aldık” dedi.
Sasa’ya talip 10 firma arasında Gülle Tekstil’in yanı sıra Akdeniz Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Kıvanç’a ait şirketin de olduğunu belirten Gülle, bu ay içinde Sabancı grubu ile biraraya gelmeyi arzu ettiklerini bildirdi.
 
İlk etap bitti...
Yaptıkları toplantıda Güler Sabancı’ya, konuyu şahsi bir mesele olarak görmemek gerektiğini söylediklerini aktaran Gülle, “Ben tekstilci olarak hammaddemi 20 yıldır Sasa’dan alıyorum. Türkiye’nin önemli stratejik tesislerine sahip çıkılması son derece önemli. Yeniden bir Sasa yaratmak mümkün değil. Biz bunu memleket meselesi olarak görüyoruz” diye konuştu.
Son gelişmelerle birlikte şirketin Hintli grubun yatırım kolu Indorama Netherlands BV’ye satılmayacağı yönünde bilgi aldıklarını söyleyen Gülle, “Sasa önemli bir hammadde değeri. Ve bu değer Türkiye’de kalmış oldu. Bu milli bir dava. Ve ilk etabını başardık. Umarım ikinci etabı da olumlu olur” dedi.
 
‘Rekabet’ engeli
Nisan ayında Sasa’nın yüzde 51’lik hissesinin (Kalanı borsada işlem görüyor) 62 milyon dolara Hintli gruba satılacağı açıklanmıştı. Sonrasında Türk tekstilciler, stratejik bir üreticinin yabancı firmanın kontrolüne geçmesini istemedikleri gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na başvurdu. Gülle, sadece sektörün geleceğini düşünmek adına  bu başvuruyu yaptıklarını açıkladı.
 
Polyester üretimine 1966 yılında başladı
-  Sasa, polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden birisi.
-  Polyester üretimine 1966 yılında başlayan şirket, 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.
-  Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, Advansa olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da 2005 yılında Advansa Sasa Polyester Sanayi A.Ş. oldu.
-  2011 yılında ise Sabancı Holding, ADVANSA BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011’de Advansa Sasa olan adını SASA olarak değiştirdi.
-  Sasa’nın, Türkiye üretim tesisleri Adana’da iki farklı bölgede bulunuyor.
 
Hintli Indorama Adana’yı sevdi!
Indorama, Türkiye’de sadece Sasa işiyle ilgili değil. Şirket bu yılın ortasında yine pet işi yapan, üstelik fabrikası da Sasa gibi Adana’da bulunan Artenius TurkPET’in yüzde 100’ünü satın aldı.
Daha önce Sasa’nın (Sabancı Grubu) sahibi olduğu Artenius TurkPET, 2005 yılında 90 milyon euro bedelle İspanyol “La Seda de Barcelona”ya satılmıştı. İspanyollar haziran ayında Türkiye’deki bu şirketi Hintli Indorama’ya sattı.
 
milliyet.com.tr