Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Aile Paketinin” taşıdığı risklere dikkat çeken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Aile Paketi’yle “anneyi koruyalım” derken üreten kadın “işsizliğe mahkum” edilmesin.
Hazır giyim sektöründe çalışanların yarıdan fazlasını kadınların oluşturduğunu açıklayan Hikmet Tanrıverdi, “Resmi işsizliğin yüzde 11 olduğu Türkiye’de, maalesef biz tam gün çalışacak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu ortamda, yarı zamanlı personeli nereden temin edeceğiz? Yarım günlük işimizi kime yaptıracağız? Bir de bunun üzerine 5.5 yıla varabilecek yarım gün çalışma uygulaması gelirse, şirketler kadın istihdamından uzaklaşıp erkek çalışana yönelirler” dedi.
Kadın istihdamını artırmak ve genç nüfus yapısını korumak amacıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Aile Paketi” en çok kadın çalıştıran sektörler arasında ilk sırada yer alan hazır giyim sanayinde ihtiyatlı karşılandı.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, genel olarak kadın çalışanlara son derece önemli avantajlar sunan Aile Paketi’nin hazır giyim sektöründeki çalışanları ve şirketleri riske edebileceğine dikkat çekti.
Hikmet Tanrıverdi, “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması” programıyla doğuran kadın çalışanın istemesi halinde çocuk 5.5 yaşına gelene kadar yarım gün çalışma hakkından yararlanabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:
RESMİ İŞSİZLİK YÜZDE 11 AMA BİZ ÇALIŞTIRACAK ELEMAN BULAMIYORUZ
“Hazır giyim sektörü olarak yüzbinlerce çalışanımızın en az yarısını kadınlarımız oluşturuyor. Bu boyutta kadın istihdam eden bir ikinci sektör yoktur. Bu nedenle Aile Paketi’nin en çok ve doğrudan etkileyeceği sektörlerin başında geliyoruz. Yüzde 11 resmi işsizliğin olduğu Türkiye’de biz eleman bulamıyoruz.
Çalışanlarımızın en az yarısını etkileyen bu düzenleme, global rekabetteki en önemli avantajımızı oluşturan ‘hızlı üretim hızlı teslimat’ avantajımızı sekteye uğratabilir. Siparişlerde yaşanabilecek gecikmeler, iş ve pazar kayıplarına neden olabilir.
Böylesi bir ortamda tam zamanlı çalışan bulmakta zorlanırken, yarı zamanlı personeli nereden temin edeceğiz? Yarım günlük işimizi kime yaptıracağız? Örneğin personelin ulaşımı gibi maliyet artırıcı yükleri nereden karşılayacağız?
Öyle anlaşılıyor ki Aile Paketi hazırlanırken bu sorunlar göz önünde bulundurulmamış.
Şirketlerinde yüzlerce, binlerce kadın çalıştıran hiçbir üretici, böylesine ağır bir riski taşımak istemez. Firmalarımız ailenin ve sosyal barışın en önemli yapı taşlarından olan kadın istihdamından uzaklaşıp erkek personele yönelebilirler.
Bunu ne biz ne de ülkeyi idare eden yöneticilerimiz ister. Anne istihdamına destek olmayı amaçlayan bu paket, dünün üreten kadınını, yarın işsizliğe mahkum edebilir. Sektörlerin kendi gerçeklerinden hareket ederek, olası riskleri bugünden ortadan kaldırabiliriz”
Aile paketinde getirilen kreş, bakım evleri evlilik öncesi eğitim ve çeyiz hesabı uygulamalarını desteklediklerini ifade eden Hikmet Tanrıverdi, hükümetten hazırlanan çalışmayı bir de bu gözle değerlendirip, bu çerçevede uygulamaya geçmesini istedi.
patronlardunyasi.com