Başkaları için çalışmaktansa kendi işini yapmak birçok kişinin hayali. Ancak maaşlı işinden ayrılma riskini alıp girişimcilik dünyasına adım atmak kolay bir karar değil. Yenibiris.com’un anketi, katılımcıların yarıya yakınının şartlar uygun olduğunda kendi işini kurmak istediğini ortaya çıkardı. Peki, böyle bir girişime başlamadan önce nelere dikkat etmeli?
İş dünyasında her iki kişiden biri kendi işini kurmayı düşünüyor. Yenibiris.com’un düzenlediği ve yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı ankette çıkan sonuca göre katılımcıların yüzde 45’i şartları iyi olduğunda kendi işine sahip olma hayali kuruyor. “Evet bir projem var, üstünde çalışıyorum” şıkkını seçenlerin oranı yüzde 21. Tabi risk almak istemeyenler de var. Yeni bir iş kurma yükünün altına girmek istemeyenlerin oranı ise yüzde 9. Ankette öne çıkan bir diğer seçenek ise “ düşündüm ama cesaret edemedim”. Katılımcıların yüzde 25’i yeni bir girişimi ne kadar istese de cesaret edemiyor.
İş kurmayı düşünenlere öneriler
Artık kendi işinizi kurmak mı istiyorsunuz? Müşterileriniz veya çalıştığınız kişiler sizi seviyor ya da güveniyor olabilir ama kendi işinizi kurmak bu kadar basit değil. Emin olmadan kendi işinizi açmak sizi başarısızlığa da sürükleyebilir. Yeni bir girişime başlamadan önce kendinizde ve iş yerinizde dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için şu 10 maddeyi gözden geçirmelisiniz.
Deneyim
Yoğun çalışıyor olmanız sağlam bir iş deneyiminiz olduğu anlamına gelmez. İnsanlar karşısındakini konusunda uzman görmedikçe onunla çalışmak istemezler. Eğer yeterli tecrübeniz yoksa yanlız bir yola çıkmak sizin için iyi olmayabilir.
Eğer bağlantılarınız güçlüyse ve iş kurduğunuz çevrede tanınıyorsanız iş ayarlamanız daha kolay olacaktır. Eğer bir yerde yeniyseniz insanlar tanıyıp güvenmedikleri biriyle çalışmak istemezler
Hiç kimseyi tanımadığınız bir ortamda bile rahat olmaya, yeni insanlarla tanışmaya çalışın. Bu samimiyetiniz karşınızdakine de geçer. Çoğu insan samimi olmadığından kapısına kadar gelen bir çok işi kaçırabiliyor.
Dijital ayak izi
Mutlaka dijital ayak iziniz olmalı. Bir web siteniz yada bloğunuzda kendiniz ve yaptığınız iş hakkında bilgi vermelisiniz. Böylece müşteriler ve sizinle çalışmak isteyenler sizin hakkınızda bilgiye kısa sürede ulaşabilir.
İş ortaklıkları
Müşterilerinize hizmet sunarken yapamadığınız bazı işler olabilir. Müşteriye bunu hissettirmemek için iş ortaklarınızdan yardım istemelisiniz. Örneğin müşterilerinize ürün teslim etmek zorundasınız ancak sizin aracınız yok. Müşteri üzerindeki imajınız zedelenmeden ürün transferi için bir firmayla anlaşmanız sizin için iyi olacaktır.
Sosyal ağlar
Sosyal ağlarda firmanızın bir sayfası olması için illa ki çok sosyal bir iş alanında çalışıyor olmanız gerekmiyor. Günümüzde bir çok insan sosyal ağları kullanıyor ve onlara ulaşmak zorundasınız. Sadece bir profil sayfanız olması da yeterli değil. Günlük değişikliklere ayak uydurarak, yenilikleri takip etmelisiniz.
Ekipmanlar
Ofisinizde iş için yeterli malzeme bulunmalı. Ayrıca teknolojik araç gereçlerden de eksiğiniz olmamalı.
Telefon
Sadece tarifeleri daha uygun diye bir cep telefonuyla işe başlamayın. Ofisinizin bir de sabit hattı olmalı. Karşınızdaki kişiye sabit hattınızı vermeniz her zaman daha güven verici olacaktır.
Şirketleşme
Muhakkak bir kurumsal yapı oluşturun. Serbest çalışmak her zaman özgürlüğün yanında başarı getirmez. Yasal bir şirket haline gelin ve vergi dairesine kayıt olmak gibi yasal prosedürleri mutlaka gerçekleştirin.
Vergilerinizi ödemek
Kendi şirketiniz olduğunda unutmayın ki vergilerini de siz ödeyeceksiniz. Gelir beyanı yaparken doğru beyan vermeniz gerekir. Vergilerinizi mutlaka zamanında ödeyin.