İlk Kumaşı Kim İcat Etti ve Ne Zaman Bulundu?

Tekstil sektörü dünya tarihinde her zaman vardı. Ancak ilk kumaşı kim icat etti ve ne zaman bulundu sorularının cevabı da sürekli merak edildi. Bizde bu konu hakkında kısa bir yazı kaleme aldık.

İlk Kumaşı Kim İcat Etti

Günümüzde sentetik ve doğal olmak üzere birçok kumaş çeşidi var. Ancak geçmişte doğal kumaş haricinde hiç bir kumaş yoktu. Hatta günümüzde kullandığımız birçok doğal kumaş çeşidi dahi yoktu. Bu kumaşların çoğunluğu 16 ve 17. yüzyıllarda keşfedilmiştir. Bunun öncesinde genellikle yün gibi hayvanlardan elde edilen ürünler kullanılmıştır.

Kumaş çeşidinin az olması bize kumaşların değerli olmadığını göstermez. Hatta tam tersi bazı değerli kumaşlar statüyü gösterdiği için çok daha fazla değerli. Birçok kraliyet ailesinin ipek kumaşlar ile halkın karşısına çıktığı bilinmektedir.

 

Örtünme gereksiniminin ilk insandan günümüze kadar geldiği tahmin edilmektedir. Elbetteki ilk insanlar bir elyaf ve iplik üretemezdi. Ancak insanlar hayvan avlamakta ve bu avların derilerini kullanmaktaydı. Bu derilere günümüzdeki gibi bir işlem yapılmasa da çeşitli şekillerde vücutlarını örtebiliyorlardı. Bu durum belirli bir süre devam etse de daha sonra insanların hayvan deri ve yünlerini kullanmayı öğrendiğini görüyoruz. Çünkü M.Ö. yıllara ait dokunan halı gibi yine çok çok eski yıllarda çok seyrekte olsa dokunan kumaşlar görebiliriz.

İlk Kumaş Ne Zaman Bulundu

Bulunan en eski kumaşın 9 bin yıl öncesine ait olduğu ve kendirden dokunduğu bilinmektedir. Şuana kadar insanlığın bulabildiği en eski kumaş budur. Üstelik Çatalhöyük’te bulunmuştur. Ayrıca son yıllarda Çatalhöyük’ten daha eski yerleşim yerleri açığa çıkmıştır. Bu yerleşim yerlerinde yapılan kazılardan farklı veriler belki de bu tarihi daha da geriye atar. Ülkemizde tekstil her zaman değerli konumdadır. Gerek günümüzde gerek geçmiş zamanlarda bunun örneklerini görmekteyiz. Osmanlı’da ve Selçuklu’da dokuma her zaman değerliydi. Yapılan kazılara bakacak olursak belki çok çok uzun yıllar önce dahi bu topraklarda zamana göre farklı tekniklerle dokuma yapılmıştır. Arkeologlar her ne kadar ilk kumaşların Mısır uygarlıklarından çıkacağını tahmin etse de günümüzde ulaşılabilen ve eski kumaş olarak kabul edilen kumaş, bizim coğrafyamızda bulunmuştur.

Kısaca ilk kumaşı kim icat etti ve ne zaman bulundu sorularını cevaplamaya çalıştık. Daha fazlası için bizi takip etmeye devam edebilirsiniz. Konuyla ilgili düşüncelerinizi aşağıdan yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Nedir

ilk kumaşı kim buldu

https://izmirnehirkumascilik.com/ilk-kumasi-kim-icat-etti/