Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İlk tasarımları kaptılar

FARUK Malhan’ın önderliğinde kurulan Tasarım Vakfı İstanbul, yetenekli genç tasarımcıları Anadolu’nun kültürel mirasıyla ve zanaatkârlarıyla buluşturdu.
 
Mardin’in telkâri sanatını, Bursa’nın tekstil geleneğini yerinde gören gençlerin ürettiği tasarımlar ‘sanayi’ ürünü olacak.
 
KOLEKSİYON’un kurucusu Faruk Malhan, 150 milyon lira cirolu şirketini ikinci kuşağa devredip kendini Türk sanayisi için yetenekli gençlerle ‘tasarım hareketi’ başlatmaya adadı. Temmuz ayında ‘vakıf senedi’ Resmi Gazete’de yayınlanan “Tasarım Vakfı İstanbul”u kurarak genç tasarımcıları, ilk etapta mücevher ve kuyumculuk sektörü ile tekstil sanayi için harekete geçirdi.  Mardin-Midyat bölgesinde telkari atölyeleriyle ve bölgedeki geleneksel motiflerle tanışan genç tasarımcıların ortaya koyduğu ilk tasarımlarla Altınbaş’ın yakından ilgilendiği belirtiliyor. Genç tasarımcılar, tekstil için de yeni tasarımlar ortaya koymak amacıyla İstanbul, Bursa’da ve Gaizantep’teki tarihi tekstil geleneği ile buluştu. Faruk Malhan, “Tekstil için de çok özgün tasarımlar ortaya çıktı ve bunlar da firmalardan yoğun ilgi görüyor” dedi. 
 
SANAYİ İÇİN TASARIM 
 
Tasarım Vakfı İstanbul kurucusu Faruk Malhan, Türk sanayi ürünlerinin kalite ve fiyat rekabetinde çok iyi konumda olduğunu ancak, tasarım ve inovasyon alanlarındaki ataklarla rekabette çok daha öne çıkabileceğini söyledi. Malhan, şöyle konuştu: “Sanayimizin tüm alanları için tasarım yapan güçlü bir kurum olacağız. Hem genç yeteneklere iş fırsatı sağlayacağız hem de sanayimizin ihtiyacı olan tasarım gücümüzü artıracak bir network ortaya çıkacak. En iyi tasarımların kökleri de bu topraklarda. Kültürel kökler açısından en zengin topraklarda yaşıyoruz.”
‘Disiplinlerarası Atölye Çalışmaları’nın ilkinde Mardin bölgesinin kültürel zenginliğini incelediklerini söyleyen Malhan, Mardin atölye çalışmasının ana temasının ‘Enerji ve Telkari’ olduğunu belirterek, “Zanaatı, el emeğini, kültürel mirası gösterip onların
 ilham kaynaklarını genişletmeyi hedefledik. Sonuç muhteşem oldu. Diğer sanayi sektörleri için de çalışacağız” dedi.
 
4.500 yıllık gelenek
 
TASARIM Vakfı İstanbul Başkanı Faruk Malhan “Mardin’de öyle zanaatkarlar var ki, MÖ 2.500’lü yıllardan günümüze ulaşmış çok özgün üretim tekniklerini hâlâ yaşatıyorlar. Gençlerin oradan aldığı ilham, İstanbul’da tasarıma dönüştü. Yurtdışından usta tasarımcılar da davet ettik. Prototip ürünler sponsor firma tarafından çok beğenildi” dedi.
 
Bursalı Vanelli, tekstil tasarımlarını üretecek
 
“DİSİPLİNLERARASI Atölye Çalışmaları”nın ikincisini “Zamanın Gölgesi” ana temasıyla Bursa, Gaziantep ve İstanbul’da düzenleyen Tasarım Vakfı İstanbul, Bursa’da Türkün Holding’in ev tekstili markası Vanelli’de ağırlanırken İtalyan tekstil tasarımcısı Leo Emilio Salvatore de uygulamanın yönetimini üstleniyor. Tasarımcılar önce, Topkapı Sarayı Padişah Elbiseleri Bölümü’nde gün yüzüne çıkmamış eserleri ve Sümerbank’ın 80 yıllık desen arşivini inceledi. Gaziantep’te de Zeugma Müzesi ve kutnu dokuma atölyeleri ziyaret edildi. Bursa’da Gençleri, Türkün Holding Başkanı Erol Türkün ağırladı ve Vanelli’nin tasarımları üreteceğini belirtti.