Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İnşaatta Tekstil Takviyeli Beton (TBT) Yapılar Dönemi

Klasik betonda kullanılan çeliğin korozyona uğraması ve hacimsel genleşmesi gibi sorunların çözümü için son yıllarda Tekstil Takviyeli Beton (TBT)  yapıların kullanımı çalışmaları artmaktadır. Alınan sonuçlar ışığında 21. Yüzyıl boyunca inşaat sektöründe çeliğin yerini cam ve karbon takviyeli tekstil betonuna bırakacağı söylenmektedir.
 
TTB ürünlerinde kullanılacak tekstil ürünlerinin boşluklu yapıda olması ve kayma dirençlerinin yüksek olması beklenmektedir. Tekstil yüzeylerinin TTB’de kullanılmasıyla korozyona dayanıklı ve çok daha ince ve uzun ömürlü yapıda yapılar elde edilebilmektedir. Ayrıca diğer avantaj da yük uygulanacak yüzeyde güçlendirme yapılabilme imkanı olmasıdır.
 
 
 
 
ITMA 2015’te Cam elyafı başta olmak üzere teknik dokuma kumaşların üretilmesi için geliştirdiği CAM EL yeni nesil dokuma makinesi Çek Makine üreticisi VUTS LİBEREC  firması tarafından sergilenmiştir. Bu makine sayesinde betonu güçlendirmekte kullanılacak ızgara yapısında, boşluklu tekstil yüzeylerinin üretilmesi mümkün hale gelmektedir.  Leno dokuma tekniğinin kullanıldığı makinenin eni 220-170 cm aralığında olabilmektedir. 
Leno dokuma tekniğinde, çözgü ipliklerinin çapraz hareket etmesi ile elde edilen, seyrek dokunmuş olmalarına karşın oldukça sağlam yapıda olan kumaşlar elde edilebilmektedir.
Leno dokuma tekniği kullanılarak geliştirilen makinede elektronik kam sistemi kullanılmaktadır. Temel çözgü ve döner çözgülerin kontrolünü sağlayacak mekanizmalar sayesinde beton matrisin rahatlıkla geçebileceği gözenekli ve kayma direnci yüksek tekstil yüzeyi elde edilebhilmektedir.
 
 
 
 
 
Karbon ve cam filament iplikler kullanılarak beton matrisin nüfuz edebileceği boşluklu leno dokuma kumaşlar geliştirilmktedir. Kullanım yeri ve tekstil takviyeli betona gelecek yükün yönüne ve büyüklüğüne göre farklı kumaş yapıları geliştirilmesi mümkün olmaktadır.
 
 
 
Daha fazla bilgi için: http://www.vuts.cz
 
(Görseller yukardaki linkteki adresten alınmıştır.)
Daha fazla bilgi için http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=55034

 
 
Gönderen