50 yıl önce tekstil sektörüne adım atan Elazığlı Canpolat ailesi, bugün Çorlu, Kahramanmaraş ve Kırklareli’ndeki 3 fabrikada ürettiği iplik ve kumaşlarla 270 milyon liralık ciroya ulaştı. Migiboy Tekstil isimli şirketle ürettiği ipliğin yüzde 95’ini iç piyasaya satan Canpolat ailesi, kumaşı ise 20 ülkeye ihraç ediyor.
Türkiye son 20 yılda tekstil sektöründe büyük atılımlar yaptı. Bunu da Ar-Ge’ye önem veren markalarla başardı. Bu markalardan biri de Migiboy Tekstil... Çorlu, Kahramanmaraş ve Kırklareli fabrikaları bulunan Migiboy Tekstil yaklaşık 50 yıl önce Elazığlı Canpolat ailesi tarafından faaliyete başladı. Aile ilk üretim tesisini 1997 yılında kurdu. İlk fabrikayı da Çorlu’da açtı. Türkiye’de üretilemeyen ürünleri ham madde olarak üretmeye çalışan Migiboy Tekstil şimdi de dev bir yatırıma hazırlanıyor. Şirketin kuruluşunu ve büyümesini anlatan Migiboy Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, hedeflerini ve yeni yatırımları şöyle anlattı:
AR-GE’YE YATIRIM ÖNEMLİ
Çorlu, Kahramanmaraş ve Kırklareli’nde fabrikalarımız bulunuyor. 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz ipliğin yüzde 95’i iç piyasadır. Kumaş da ise yüzde 25 oranında ihracat gerçekleştiriyoruz. Yüzde 50’sini ise Türkiye’de ihracat gerçekleştiren firmalara satıyoruz. Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Fas, Ukrayna, İtalya bu ülkeler arasında yer alıyor. Ürettiğimiz ürünün yüzde 40’ını ihraç etmek istiyoruz. Ar-Ge projemize 1 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Ar-Ge departmanında 20 çalışanımız olacak. 2017 yılında 270 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Özbekistan işi öğrenmeye başladı. Bizim bilgi birikimimizi diğer ülkelerle paylaşmamamız gerekiyor. 30 yıllık bilgi birikimimiz bulunuyor. Bu coğrafyada bizden başka tekstile hakim ülke bulunmuyor. Sektördeki bilgi birikimimiz en kıymetli hazinemiz.
HEDEF 2 BİN ÇALIŞAN
İplik, örme kumaş ve boya-baskı alanlarında faaliyet gösteren ve 2017 yılında 270 milyon TL ciroya ulaşan Migiboy markası, yakın gelecek için hedeflerini büyüttü. Yeni dönemde hem kendi şirketim hem de tekstil sektörü adına gelecekten çok umutluyum. Şu an üç fabrikamız var. Dördüncü fabrikamızı en az 100 milyon dolarlık bir yatırımla açacağız. Bu fabrikada bugüne kadar Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı tekstil hammaddelerini üreteceğiz. Yeni fabrikamızın faaliyete geçmesiyle birlikte çalışan sayımız 2 bine çıkacak. Ciromuz ise 3 kat artacak. Bu yıl yeni fabrikamızda üreteceğimiz ürünlerin altyapısı için Ar-Ge merkezimizi de faaliyete geçirdik.”
YENİ DÜNYA MARKALARI TÜRKİYE'DEN ÇIKACAK
SEKTÖR hakkında umutlu olduğunu dile getiren aynı zamanda Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı olan Migiboy Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Canpolat, şöyle devam etti: “Tekstil gelecekte bugünden çok daha iyi yerlerde olacak. Gelecekte 10 tane Türk markası dünya markası olacak. Bunlardan 5 tanesi de tekstil ve konfeksiyon olacak. İnsanların kendi ürünlerini üretmesi gerekiyor. Ülkeler kendi ihtiyaçlarını üretip karşılayacak. Biz üretmeyi, ihracat gerçekleştirmeyi, sanayi yapmayı öğrendik. Türkiye’nin özellikle tekstil terbiye sektörü açısından ciddi bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Türkiye, Çin ve Hindistan’dan sonra dünyanın en büyük üçüncü tekstil terbiye sektörüne sahip.”
Ceyhun KUBURLU
hurriyet.com.tr