Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İPLİKTE DÜZGÜNSÜZLÜK TAYİNİ


1.İPLİKTE DÜZGÜNSÜZLÜK TAYİNİ


a.İplikte düzgünsüzlük ölçme metotlar


 

1.Subjektif metotlar


2.Optik düzgünsüzlük ölçme metotları


3.Ses dalgaları ile düzgünsüzlük ölçme metodu


4.Mekanik basınçla düzgünsüzlük ölçme metodu


5.Kapasitif düzgünsüzlük ölçme metodu


2.USTER TEST CİHAZI


a.Düzgünsüzlük
b.İnce kalın yerler
c.Neps adedi
d.Spektrogram ve diyagramlar
1.Uster diyagramlarının incelenmesi


2.Periyodik hatalar


Periyodik hataların sınıflandırılması


a.Çekim hatalarının oluşumu


b.Mekanik hataların oluşumu


Periyodik hataların kaynağının bulunması


3.Kinematik şemalar


4.bandın yerleşimi sırasındaki kova efekti


5.periyodik düzgünsüzlüklerinin kumaş görünümüne etkisi


3.SONUÇ


İPLİKTE DÜZGÜNSÜZLÜK


İPLİKTE DÜZGÜNSÜZLÜK TAYİNİ
   Bildiğimiz gibi düzgünsüzlük, iplik üretiminde iplik kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Çünkü, iplikteki düzgünsüzlükleri iplik mukavemetinin düşmesine ince,   kalın noktaların oluşmasına ve bu iplikle oluşan kumaşların boyanmasında abraj hatalarına sebep olmaktadır.  İpliğin düzgün olması veya bir başka değişle ipliğin kaliteli olması ham madde özelliklerine bağlı olduğu gibi ham maddenin iplik oluncaya kadar geçirdiği proseslerdeki gördüğü işlemlerin kalitesine de bağlıdır.
    İplik adını verdiğimiz tekstil yapısı, tek tek liflerden meydana gelmektedir. Bu lifler büküm etkisi altında, iplik yapısı altına durabilmekte ve tek tek liflerden bu sayede iplik oluşmaktadır. İpliğin oluşması için ,liflerin iplik yapısı içinde belli bir düzene göre yerleşmesi gerekmektedir.Liflerin bu düzenden sapma göstermeleri halinde, iplik düzgünsüzlüğü meydana gelmektedir. Diğer bir ifadeyle ,iplik düzgünsüzlüğü özelliği , liflerin iplik yapısı içinde ne kadar  düzensiz yerleştiğinin bir  ölçüsü olarak ifade edilir.
    Liflerin,iplik yapısı içinde  şekil-1‘de görüldüğü gibi yerleşmeleri idealdir. Bu yerleşimde önemli olan dört nokta:
   1-Liflerin hepsi eşit uzunlukta,
   2-Liflerin hepsi eşit incelikte,
   3-Liflerin hepsi ard arda dizili ,
    4-bir liften diğerine geçişte oluşan boşluk diğer lifin gövde kısmı ile kapatılmış durumda, şeklinde sayılabilir. O zaman ideal yerleşim sağlanmaktadır fakat düzgünsüzlük yinede vardır, çünkü liflerin birinin bitmesi diğerinin başlamasının getirdiği düzgünsüzlük yine de mevcuttur. Buna ideal düzgünsüzlük denir ve o lif partisinden eğrilecek  iplikteki, başka hiçbir hata yer almasa dahi , olabilecek en küçük düzgünsüzlüğü ifade eder.
                                    
   İplik içindeki ideal lif yerleşimini sağlamak için ,  iplik üretiminin her  safhasında kullanılan makinelerde yapılan gelişmelerle lifler mümkün olduğu kadar kontrollü ve hatasız hareket ettirilmektedir. Fakat,ideal yerleşim sağlanamaması sadece üretimin makinelerinden kaynaklanmamaktadır. İdeal yerleşimin bozulmasında önemli diğer bir etken de lifin yapısal şeklidir. Liflerin hepsi aynı boyda ve incelikte değildir. Lif boylarının uzunlu kısalı olması, çaplarının kalınlı inceli olması şekil-1’de gösterilen ideal durumun bir anda bozulmasına sebep olmaktadır. Ayrıca,dört önemli nokta  arasında sayılmasa da lif uçları silindirik şekilde bitmemekte,belli bir sivri uç yapısıyla bitmektedir. Bu durumda,ard arda dizilme gerçekleşmemekte,onun yerine üst üste binme veya belli bir boşluk oluşmaktadır. Üst üste binen veya belli bir boşluk olan kısımlar,her zaman bir lifin diğer bir lifin gövdesi ile kapatılmış durumda olmamakta,bu kısımların yan yana gelme ihtimalleri artmış olmaktadır.
kadirbolukbasi.wordpress.com