Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

İş Görüşmenizi Kendiniz Nasıl Değerlendirebilirsiniz

İş Görüşmesini Bireysel Değerlendirme
İş görüşmelerinin bireysel değerlendirmesini yapmak önemli bir konudur. Çünkü bu kendinize ayna tutmak gibidir. İlk önce kendinizi değerlendirmeli ve güçlü / zayıf yanlarınızı ele alarak kendiniz hakkındaki gerçeği kabullenmelisiniz. Ancak bu şekilde bu gerçeklere göre hareket edebilirsiniz. Kendiniz olmak, kendinize dürüst davranmak çok önemlidir. Bilgi düzeyinizi, yeteneklerinizi, deneyimlerinizi ve davranışlarınızı dürüstçe değerlendirmek zorundasınız.
Eğer bu işlemi başarılı şekilde gerçekleştirirseniz, iş görüşmeleriniz için size en büyük dayanak bu değerlendirme olacaktır. Hangi işi yapmak istediğinizi, neye ihtiyacınızın olduğunu ve işverenlerin sizi işe alırken neye baktıklarını kendinize sormalısınız. Kendi kendinizi değerlendirmeniz kendi değerlerinizin, tüketim alışkanlıklarınızın, kişisel özelliklerinizin ve en önemli amaçlarınızın neler olduğunu anlamanızı sağlar. İş görüşmesinde, işverene sunabileceğiniz genel manzarayı bu değerlendirme sonucu çizeceksiniz. Temel yeteneklerinizle, öncelikli yeteneklerinizle ve geliştirmeniz gereken yeteneklerinizle yer alacağınız bu manzarayı, bu değerlendirme sonucu keşfedeceksiniz.
Eğer daha önce bir iş görüşmesine girdiyseniz, bu görüşme ile ilgili kendi düşüncelerinizi toplamalı ve neleri söylemekten kaçınıp neleri söylemeniz gerektiğini iyi düşünmelisiniz. Hareket ve konuşma tarzınızı da değerlendirmelisiniz. Eğer iş görüşmesi deneyiminizde başarısız olduysanız, bir sonraki ile ilgili neler yapmanız gerektiğini bireysel değerlendirmeniz sonucunda kolayca öğrenebileceksiniz. Bu değerlendirmeler yaşadığınız zor durumları daha iyiye getirmek için size yardımcı  olacaklar.
 
İş Görüşmesi Bireysel Değerlendirme Aşamaları
Kendinizi değerlendirme aşamalarının tabiki bir iş görüşmesinden önce gerçekleşmesi gerekmektedir. Mülakatı kendi gözünüz ile değerlendirmek, nereden başlamanız gerektiğini bilmezseniz, karmaşık ve zor bir iş gibi durabilir.
Nereden Başlamalı, Nasıl İlerlemeli?
· İlk olarak özgeçmişinizi, bir işverenin tarafına geçerek gözden geçirmelisiniz. “Sizi işveren neden tercih etsin?” sorusuna yanıt aramalısınız. Eğer sorunun yanıtını biliyorsanız, güçlü ve zayıf yönlerinizi biliyorsunuz demektir ve öz değerlendirmenin ilk aşamasını buradan yola çıkarak yapabilirsiniz. Yani güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemelisiniz.
· İstediğiniz iş ile örtüşen güçlü yanlarınızın bir listesini yapın. Bu yanlarınızı iş görüşmesinde ifade edin. Bu özelliklerinize mutlaka dikkat çekin.
. Aynı zamanda zayıf yönlerinizin de bir listesini yapmalısınız. Bu diğerinden daha zor olacaktır. Kendinize dürüst davranmalısınız. Öncelikle mükemmel olmadığınızı kabul edin. Kendinizi geliştirmeniz gerektiğini düşündüğünüz yanlarınızı belirleyin. Bu listeyi yapmak uzun sürecektir ama endişe etmeyin.
· İstediğiniz iş ve sektörü ile ilgili araştırma yapın. Bu aşamada istediğiniz iş ile ilgili çok değerli bilgiler edinebilirsiniz ve iş görüşmesine girmeden önce işe gerçekten hazır olup olmadığınızın kararını verebilirsiniz.
· İş görüşmesinde cevaplamanız gereken soruların bir listesini yapmak iyi bir fikirdir. Görüşmeden önce, cevaplarken ses tonunuzu ve beden dilinizi doğru kullanmak için provalar yapmanız, iş görüşmesi sırasında size kolaylık sağlayacaktır. Bu muhtemel mülakat sorularını ise başvurduğunuz iş ilanından, yaptığınız araştırmalardan çıkartabilirsiniz.
· Görüşme öncesinde iş görüşmesinin provalarını yapmayı sakın unutmayın. Bir arkadaşınıza ya da akrabanıza rica ederek onunla prova yapabilirsiniz. Düşüncelerine güvendiğiniz kişilere, eleştirilecek bir nokta olup olmadığını sorun. Cevaplarınızla ilgili farklı bakış açılarını değerlendirin. Ayrıca, kendinizi videoya alarak da çalışabilirsiniz. Sonrasında kendinizi izleyip dinleyebilirsiniz ve kendi kendinizi değerlendirebilirsiniz.
· Beden diliniz üzerine de kendinizi değerlendirmelisiniz. Konuşurken ellerinizi nasıl kullandığınız çok önemlidir. Bir ayna karşısında prova yapıp hareketlerinizi görebilirsiniz.
· Daha önce girdiğiniz iş görüşmeleri sonrasında aldığınız notlar varsa bunlara göz gezdirip, kendinizi tekrar değerlendirebilirsiniz. Girdiğiniz iş görüşmeleri sonrasında da yine görüşme ile ilgili notlar almayı unutmayın. Eski iş görüşmeleriniz, yaptığınız hataları bularak bu hataları düzeltmeye çalışmanıza neden olacağı için çok önemli bilgi kaynaklardır. Daha başarılı olacağınız iş görüşmelerine hazırlanmak için, eski görüşmelerinizi iyi değerlendirmelisiniz.
· Provalar yapın ama ezbere kaçmamaya çok dikkat edin. Cevaplarınızı asla ezberlemeyin. Mutlaka doğaçlama cevap vermeniz gereken, hazırlıklı olmadığınız sorular da olacaktır. Her şey sizin beklediğiniz gibi gelişmeyecektir ve her soru sizin beklediğiniz gibi sorulmayacaktır. Farklı senaryolara da hazır olmalısınız. Ancak sordukları soru ne olursa olsun, hepsinin cevabı sizde. Daha önce yazmamış ve provasını yapmamış olabilirsiniz ama eğer kendinizi çok iyi değerlendirip kendinizi iyi tanımışsanız, her soruya doğru cevap verebileceksinizdir.
İş görüşmenizin bireysel değerlendirme aşamasını tamamlamışsanız, artık her iş görüşmesi için nerdeyse hazırsınız demektir. Bu aşamayı bitirdiğinizde, bir iş görüşmesinde neleri yapıp neleri yapmamanız gerektiğini öğrenmiş olmalısınız. Kendi içinize dönüp yaptığınız değerlendirme ile kendiniz ve iş ile ilgili şüphelerinizi ortadan kaldırmış olacaksınız. Bu değerlendirme inanın ki bir iş görüşmesi kadar zor olabilir. Tüm aşamaları hallettiğinizde ve tüm cevapları bulduğunuzda, iş görüşmesine tam anlamıyla hazırsınız demektir.